Home » Zo ga je wél dat fotoboek maken!

Zo ga je wél dat fotoboek maken!

Nu het einde van het jaar nadert, kom ik weer tot de bedroevende conclusie dat ik geen fotoboek van de kinderen ga maken. Alweer niet! Het zou natuurlijk alsnog kunnen, maar eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb zóveel foto’s op zoveel verschillende plekken dat het mij ontmoedigt. Dat moet volgend jaar echt anders. Dan wil ik wel die foto jaarboek kunnen maken. En dan niet op het laatste moment, maar elke maand een klein beetje aan werken. Zo blijft het leuk en behapbaar. Om het niet alleen een goed voornemen te laten zijn dat in februari een langzame dood sterft, heb ik een plan opgesteld. Mijn stappenplan om een jaarboek te maken. Dit plan ga ik niet alleen met je delen, maar ik geef je ook de mogelijkheid om hier samen aan te werken volgend jaar.

A goal without a plan is just a wish

Stappenplan voor jaarboek maken

Een stappenplan maken, pas ik inmiddels succesvol toe op meerdere vlakken. Door je doel kleiner te maken, is het geheel beter te overzien en uit te voeren. Je kleinere doelen halen, geven je ook steeds een motivatieboost naar datgene wat je uiteindelijk wenst te halen. Hoe fijn zou het gevoel zijn als je in mei tot de conclusie kom dat je alle leuke foto’s tot dat moment netjes bij elkaar hebt? Wat ik heb gedaan is het grote “familiefotoboek maken” project opdelen in 4 stappen. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit of je een gezinsfotoboek wil maken van het gehele jaar of een verjaardagsboek van een kind.

Stap 1: Organiseren

Waar het bij mij misgaat is dat ik heel veel foto’s heb die her en der opgeslagen zijn. Er zit geen systeem en logische volgorde in. De allereerste stap is daarom een centrale plek creëren om de foto’s die je wil gaan gebruiken op te slaan. Dit kan een map zijn op je computer, maar ik heb gekozen voor Google Drive. Zo kan ik er zowel op mijn mobiel als thuis op de computer bij.

  • Maak een map aan en geef deze bijvoorbeeld de naam “Jaarboek 2019”.
  • In deze map maak je weer 12 mappen. Elke maand krijgt een eigen map, dus “januari 2019” enz.
  • Voeg in elk van deze 12 mappen een tekstdocument toe. Op de computer is dat een Word document en in Google Drive heet het Google Documenten. In dit document noteer je leuke uitspraken, dingen die je niet wil vergeten etc.
  • Je “Jaarboek 2019” map maak je tot slot toegankelijk voor je eventuele partner. Met Google Drive kun je iemand uitnodigen die samen met jou de map mag bewerken. (opa’s en oma’s misschien?)

Stap 2: Foto’s selecteren

Op een goede basis kun je bouwen. Nu het fundament staat, kun je met het bouwen beginnen. Stap voor stap natuurlijk. Je kunt er voor kiezen om elke dag je gemaakte foto’s even door te lopen of op vaste tijdstippen elke maand. Wees hier kritisch in, maar ook niet te kritisch. Om het vol te blijven houden, moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Op het moment dat je je boek daadwerkelijk gaat maken, maak je waarschijnlijk toch opnieuw een selectie (Een selectie van de selectie. Volg je het nog?). De foto’s upload je in de desbetreffende maand.

Tip: Schrijf leuke uitspraken wel meteen op. Ze zijn een leuke toevoeging aan een fotoboek, maar ze zijn vaak zo weer vergeten en vervlogen als je het niet noteert. Gebruik het document dat je hebt aangemaakt om ze te documenteren.

Stap 3: Volhouden

En dan is het een kwestie van doen. Gewoon doen! Nu je basis goed is om de foto’s te organiseren, je momenten hebt ingepland om de foto’s te selecteren, moet je gaan! Aan het eind van het jaar zul je zo blij zijn dat je het hebt gedaan.

Stap 4: Fotoboek maken

En dan het moment suprême waar je een heel jaar naar toe hebt gewerkt. Het moment waarop je eindelijk je fotoboek kunt gaan samenstellen. Er zijn vele online adressen waar je een fotoboek kunt maken. Het kan dus zeker lonen om even om je heen te kijken naar leuke aanbiedingen. Dat is ook precies wat ik ga doen. Wil je dat ik speciale acties en andere tips over het maken van een fotoboek met je deel? Geef je dan zeker hieronder op!

Goede voornemens

Om heel eerlijk te zijn, strand ik steevast zo rond stap 3. Ergens nadat de eerste maanden van het jaar om zijn, verzucht ik een keer dat ik nu echt een boek wil gaan maken. Na een zomer vol mooie nieuwe herinneringen ben ik echt voornemens om alles goed vast te gaan leggen. En dan.. dan is het eind november en is het jaar weer bijna om. No more! Mijn map is inmiddels ingericht en gedeeld met De Man. Door er echt een doel van te maken en deze weer op te splitsen in kleinere stappen, ben ik er van overtuigd dat het deze keer wel gaat lukken.

 

Like it? Pin it!

Tips om nu wel een fotoboek te maken

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond