Home » Mijn beste tips om de feestdagen stressvrij voor kinderen te houden

Mijn beste tips om de feestdagen stressvrij voor kinderen te houden

Ik durf het bijna niet uit te spreken, maar over het algemeen zijn mijn kinderen niet vaak ziek. Behalve zo rond de feestdagen. Nu mijn dochter 3 jaar op rij een dag voor Sinterklaas of het Kerstontbijt ziek is, zie ik een patroon. Er zal ongetwijfeld de nodige virussen circuleren, maar ergens vraag ik me af of het niet ook met de drukte te maken heeft. December is hoe dan ook een drukke en soms zelfs stressvolle maand. Hoe hou je dan de feestdagen leuk voor de kinderen? Is het überhaupt mogelijk om de feestdagen stressvrij voor kinderen te houden?

Voorspelbaarheid

De prikkels wegnemen is lastig, maar reduceren is een mooi begin. Duidelijkheid scheppen ook. Een aftelkalender waarop je de dagen naar Sinterklaas en Kerst kunt aftellen kan dat geven. Als je hierop kunt aangeven wanneer de schoen gezet kan worden, is dat helemaal mooi. Zo weet je kind waar hij aan toe is en hoef jij niet steeds opnieuw ter plekke een overweging te maken. Win win! Moet je natuurlijk wel een vooraadje schoencadeautjes achter de hand hebben.

Leestip: De 11 leukste speelgoed verzameltrends die het perfect doen als schoencadeautje

Regelmaat

Ook een traditie kan houvast geven. Het is niet voor niets dat één van de R’en voor Regelmaat staat. Elke dag het Sinterklaasjournaal kijken kan een mooie traditie zijn. Een uitje of zelfs zoiets simpels als elke dag even naar de seizoenstafel kijken als je die hebt.

Sinterklaas is geen chantagemiddel

Een andere traditie waar ik juist heel ver weg van wil blijven is dreigen met Sinterklaas en zijn pieten. Als je nu niet luister, dan krijg je geen cadeautjes. Het is gênant, maar ik roep het minstens een keer of 3 per dag. Zo zwak! En geeft onnodig stress aan een kind. De feestdagen horen fijn en leuk te zijn. De tijd van mee in de zak ligt niet voor niets ver achter ons.

Overdaad schaadt

Waar ik hopelijk ook vanaf ben gestapt, is de overdaad aan cadeaus. Het was zoveel dat ik vorig jaar echt als minder leuk heb ervaren. Zien hoe de kinderen reageerden op de overload was een ervaring op zich. Geen prettige. Het is niet voor niets dat ze dit jaar maximaal 4 cadeautjes volgens de 4 cadeautjes regel krijgen.

Leestip: Inspiratie voor de vier cadeautjesregel

Rustig aan

Kinderen pikken meer op dan we doorhebben. Loop jij te stressen om surprises, gemiste Black Friday deals of waar je Kerst gaat vieren? Neem een stap terug, bedenk wat echt moet en waar je blij van zou worden. Doe dat! Voor de rest…. rustaagh!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond