Het wereldwijde web wordt bevolkt door zeer uiteenlopende types. Soms zo bijzonder en eigenaardig dat ik vergeet dat het mijn buurvrouw of collega zou kunnen zijn. Voor nu wil ik het even beperken tot Facebook, het social media platform welke ik het meest gebruik. Daar is het letterlijk die ene collega, je buurvrouw of een verre tante waarvan je soms je wenkbrauwen optrekt.

Facebook

Al scrollend besef ik vaak dat ik kennelijk een beetje raar ben. Ik deel geen vuile was op Facebook, ik vecht geen ruzies uit op Facebook. Facebook is voor mij een blije plek waar ik graag leuke foto’s en soms mijn locatie deel. Ik begrijp dat iedereen er een eigen invulling aan geeft, maar bepaalde zaken zal ik denk ik nooit begrijpen:

De kopieer, maar deel niet status

“Ik ben heel benieuwd wie van mijn vrienden echte vrienden zijn. Type ok als je daarbij hoort. Ik weet zeker dat de meeste van jullie dit niet zullen doen.” Tot slot nog de dwingende boodschap om de boel te kopiëren en niet te delen.

Bij dit soort berichten slaat mijn brein echt eventjes op hol. Zoveel vragen komen dan in me op. Waarom, waarom, waarom plaatst iemand dit? En persoonlijk snap ik heel goed dat bijna niemand gehoor geeft aan zo’n verzoek. En wat is dat toch met dat je niet mag delen? Serieus, waarom niet delen? Iemand?

De type Amen om een leven te redden foto’s

In dezelfde categorie valt het posten van foto’s van stervende mensen. Verzoek hierbij is om vooral niet voorbij te scrollen zonder Amen te tikken.

Bizar! Te bizar. Ik vind het lovend dat je stil staat bij andermans leed, maar van duizenden Amens op Facebook wordt niemand beter. En geloof me Facebook doneert echt geen dubbeltje voor elke reactie of like. Echt niet! Mocht je iemand zijn die bidt, neem dan iemand in je gebed mee.

Ik haal de bezem erdoor status

Een opschoonactie van de vriendenlijst aankondigen. En natuurlijk wordt er achteraf gedeeld hoeveel vrienden wel niet uit de lijst verwijderd zijn.

De mensen die ik ooit van Facebook heb verwijderd zijn op één hand te tellen. Als je eerst nadenkt wie je een uitnodiging stuurt of van wie je de uitnodiging accepteert, hoef je ook geen bezem er doorheen te halen met de frequentie waarmee je naar de kapper gaat.

keys-264596_640

De wij horen bij elkaar, als je dat maar weet naam

 Joint facebookaccounts. Stelletjes die samen één account hebben.

Is het een kwestie van gebrek aan vertrouwen? Of gewoon uitstralen dat je samen bent? Voor dat eerste is een relatietherapeut misschien een goed idee en voor die tweede heeft Facebook zowaar een legitieme oplossing. Je kunt je relatiestatus aangeven en je loviedovie taggen. Slim he?!

Vage posts

De ik plaats lekker een statusupdate waarin ik heel geheimzinnig ga doen. 

Tot slot de vage geheimzinnige updates. Sommige reageerders worden trouwens vaak wel beloond met een “Ik stuur je een pb”. Tip: als je niks wilt delen, deel dan ook niks.

Als ik het zo lees, moet ik misschien zelf ook nodig een opschoonactie houden. Laat je een reactie achter als je nog vriendjes wilt blijven? Kopiëren stel ik overigens niet op prijs. Delen des te meer.

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

 %d bloggers liken dit: