Mijn oudste zoon werd enkele weken geleden zes jaar oud. Als ouder van een kind dat alles al heeft (oké, lijkt te hebben) is het elk jaar een uitdaging het perfecte geschenk te vinden. Dat ene cadeau waar je kind van gaat stralen en dat alle cadeaus in de schaduw stelt. We hebben het geluk dat we het speelgoed kunnen kopen dat we onze kinderen graag geven. Ze krijgen van familie mooie geschenken en zo af en toe tikt deze mama voor een habbekrats iets op de kop wat ze graag willen hebben. Wat blijft er dan te wensen over?
Ravensburger Gravitrax
Voor de afgelopen verjaardag piekerden we ons suf. Uiteindelijk kozen we ervoor een robot te geven. Eentje die kan ‘lopen’, dansen, praten en meer. Techniek van de toekomst, leuk om mee te spelen en speelgoed van het jaar voor kinderen die iets ouder zijn, dus een cadeau dat even mee kan. Een leuk ding, maar niet zo leuk als het speelgoed dat we ook overwogen, maar niet kochten: de Ravensburger Gravitrax Starterset.
‘Met het GraviTrax® kogelbaan-systeem kun je je eigen kogelbaanwereld bouwen door creatief gebruik te maken van de wetten van de zwaartekracht. Gebruik de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en de kogels met behulp van magnetisme, kinetica en zwaartekracht naar de finish te brengen.
Met het GraviTrax® kogelbaan-systeem kun je spelenderwijs de zwaartekracht ontdekken en met verschillende uitbreidingen kan het worden vergroot voor grenzeloos bouw- en speelplezier!’ Bron: Ravensburger
Knikkerbaan Gravitrax
Ik kreeg de Gravitrax opgestuurd om een review over te schrijven. Mijn zesjarige zette ik in als proefpersoon. Hij had er zin in! Op zaterdagmiddag pakten we samen de doos uit. Beer wilde meteen alle zakjes met onderdelen openrukken en kon zich nauwelijks bedwingen tot ik een foto gemaakt had van alles wat er uit de doos kwam. Zakjes met zeskantjes in wit, groen, grijs en zwart. Plastic rails en zes metalen kogels. Vier kartonnen onderplaten (wel nog even zelf de binnenste zeskantjes eruit drukken), twee transparante etages en een paar boekjes met informatie.
Het materiaal is stevig en met uitzondering van de kartonnen onderplaten makkelijk schoon te maken. De rails doen iets kwetsbaar aan. ‘Met 18 verschillende bouwelementen kun je banen vol actie in elkaar zetten.’ Iets over natuurwetten en dan: ‘De manier waarop is het doel!’ Terwijl we ieder de helft van de kartonnen zeskantjes uitdrukten, nodig als basis voor een stevige baan en door de kleurtjes handig als oriëntatie bij de bouwtekeningen, had ik even tijd om alvast in het boekje te bladeren waarin alle onderdelen in de doos beschreven stonden. De stukken hebben simpele en duidelijke namen als bochten, werveling, vanger, mijn kind pakte ze direct op. Veel geduld had hij niet voor het boekje. Hij wilde bouwen, bouwen, bouwen!
Lees ook: Ravensburger 3D puzzel Porsche 911R
Na een poging uit te leggen dat de kogels van boven naar beneden moeten kunnen rollen om in beweging te komen, wilde hij aan de slag met alle onderdelen zonder écht te begrijpen hoe het werkt. Na even klooien, was Beer te bewegen het boekje met bouwschema’s erbij te pakken. Een bouwschema geeft eerst een plaatje van de hele baan, vervolgens een overzicht van waar alle hoogteblokjes moeten komen, (een) plaatje(s) met waar alle overige onderdelen horen en daarna een overzicht van de gecombineerde onderdelen. Ondanks dat Gravitrax voor acht jaar en ouder is, kon Beer prima uit de voeten met de bouwtekeningen.
Lees ook: De 11 leukste speelgoed verzameltrends die het perfect doen als schoencadeautje
Baan A was een makkie. Klein baantje, snel gemaakt. Beer was onder de indruk. ‘Die gaat snel!’ Baan B werd iets spannender. Twee kogels, iets langere baan. Baan C werkte niet, de kogel vloog steeds uit de bocht, dus gauw door naar baan D. ‘Dit is de laatste, mama!’ We speelden al ruim twee uur met de set. Na baan D kwam E, met drie kogels. Toen was het tijd om de eettafel leeg te maken voor het avondeten. Beer was nog niet klaar. Hij brak de baan af en bouwde baan F op het tafeltje bij de bank. De baan staat er nog om morgen weer gebruikt te worden. Hij mocht niet opgeruimd worden.
Wat een succes deze knikkerbaan! De Gravitrax knikkerbaan* starterset is al goed voor uren speelplezier en er zijn ook nog uitbreidingen, wat een feest. De leeftijdsindicatie vanaf acht jaar is prima, met jonge geïnteresseerden in techniek kun je er iets eerder ook al veel plezier van hebben.
Bij wie zit dit gave speelgoed binnenkort in de zak van Sinterklaas?
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••