Home » Ervaring KidiCom MAX: eerste kennismaking met internet

Ervaring KidiCom MAX: eerste kennismaking met internet

Het internet is als de wijde wereld, maar dan binnen een paar muisklikken te bereiken. Vroeg of laat moet ik onze kinderen voorbereiden om hier op een goede manier mee om te gaan. Nu Mila 6 jaar is vond ik het tijd voor een, hoewel voorzichtige, toch ook wel zelfstandige kennismaking. Uiteraard met de nodige grenzen, in dit geval die van de KidiCom MAX van VTech* als een mobiele gadget voor kinderen vanaf 4 jaar.

KidiCom MAX

Met dit apparaat kun je via WIFI toegang tot het internet krijgen, maar wel met de eerder genoemde grenzen. Verderop in mijn review zal ik hier uitgebreider op terugkomen. Er is een roze en blauwe variant en we ontvingen de roze variant om te testen. Het uitpakken en speelklaar maken van het toestel ging moeiteloos, maar trek hier gerust minimaal een uur of 3 voor uit. De KidiCom moet eerst opgeladen worden (1,5 uur) waarna er aardig wat updates geïnstalleerd moeten worden. Vervolgens heb ik de tijd genomen om te kijken wat ik nu precies aan mijn kind gaf.

Een blij meisje toen ze met Kerst haar cadeautje uitpakte

Explor@ Park

Onderdeel van het installatieproces is de tablet registreren. Hiervoor moet je een account hebben of aanmaken voor Explor@ Park. Je kunt dit zien als de Playstore of Appstore van VTech. In deze omgeving kun je dan ook nieuwe apps, muziek en meer kopen en downloaden. Afhankelijk van wat je koopt, verschillen de prijzen van gratis tot wel €24,95. Na je eerste registratie kun je uit een selectie 2 apps gratis uitkiezen. Een leuke bonus. Samen met de achttien al geprogrammeerde apps, spellen en muziek is dit een mooi startpakket. Is je kind op een gegeven moment toe aan nieuwe uitdagingen, is dit de plek om daar aan te komen. Met Mila heb ik afgesproken dat ze niet in Explor@ Park mag zonder toezicht.

Ouder-instellingen

Over toezicht gesproken… die is volop aanwezig op de KidiCom MAX. Dat moet natuurlijk ook wel. Er zijn verschillende instellingen om het gebruik van deze gadget in goede banen te leiden. Zo kun je precies instellen hoelang en op welke tijden hij gebruikt mag worden. Persoonlijk vind ik dat wel fijn. Zo hoef je niet steeds politieagentje te spelen en creëert het duidelijkheid. Eén keer goed over nadenken, instellen en gaan! Verder zijn ook de websites die bezocht mogen worden toe te voegen en ook weer te verwijderen vanuit de Ouder-instellingen.

Berichten sturen via KidiConnect

Met de VTech KidiCom MAX kan je kind berichten sturen én ontvangen. Niet zomaar naar iedereen, maar alleen naar vooraf door jou goedgekeurde contactpersonen. Deze berichten worden niet naar mobiele nummers verzonden, maar naar een app; de KidiConnect. Op je mobiel installeer je de KidiConnect en hiermee kun je communiceren met je kind. Je kunt berichten, stickers en tekeningen sturen, maar ook spraakberichten. Als je een bericht hebt ontvangen, zie je dat door middel van een pushmelding op je mobiel of op de KidiCom. Via de app op je mobiel heb je overigens ook de mogelijkheid om alle gesprekken te zien die je kind voert. Top! De gebruikerservaring komt overeen met het gebruiken van Whattsapp dus het werkt vrij simpel en intuïtief. Zelf een account aanmaken en een familieapp starten met Mila begon probleemloos, maar toen ik De Man op een gegeven moment wilde toevoegen, lukte dat niet. Er waren heel wat pogingen daarvoor nodig. Het is uiteindelijk gelukt, maar er is nog wel wat te verbeteren daar.

Screenshot uit KidiConnect

Ervaring met KidiCom MAX als eerste mobieltje

Dus… dat zijn de aspecten van de KidiCom MAX die ik als ouder zijnde voornamelijk belangrijk vindt. Mila uiteraard niet. Die vind bijvoorbeeld de mogelijkheid om liedjes te luisteren en video’s te kijken veel interessanter. Ook wordt de camera veelvuldig ingezet om hele oncharmante foto’s van mij te maken. Doordat de camera 180° te draaien is, switch ze moeiteloos naar het maken van een selfie.

De KidiCom is opgezet als een soort van eerste mobieltje. De interface komt daardoor nagenoeg overeen met een telefoonscherm. Het scherm is een touchscreen scherm en het apparaat werkt verder precies hetzelfde. Er is een “terug” en een Home knop. Ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen, is de KidiCom MAX makkelijk in gebruik. Bij het aantikken van een app wordt benoemd wat het is. Kinderen koppelen de icoontjes al heel snel aan de functie.

Hoewel het apparaat veel weg heeft van een mobiel en via WIFI te verbinden is, is de snelheid niet met onze 4G toestellen te vergelijken. Ik moest even wennen aan de (gebrek aan) snelheid. Verder werkt het surfen over internet hetzelfde. Met dien verstande dat de adressen die te bezoeken zijn, beperkt zijn. Vanuit de fabriek staan er een aantal interessante bestemmingen op, maar dit kun je verder zelf aanvullen. Wat ik erg prettig vind voor mijn kind, is dat toegang tot het internet verdeeld is over categorieën. Dieren, muziek, sport en humor bijvoorbeeld. Het geeft het vage en ongrijpbare wereld wijde web toch wat kaders en daardoor beter te begrijpen.

(Educatieve) spellen

Ook de spelletjes zijn wel aan Mila besteed. Standaard staat er 1 e-book op, een aantal filmpjes en spelletjes. Sommige apps zoals de stemvervormer zijn puur voor de leuk. Anderen hebben weer meer een educatieve insteek. Zoals de Magische Bonenstaak waarbij je iets leert verzorgen en actie reactie. Naast de echte spelletjes vermaakt ze zich zelfs met de kalender, de notities en rekenmachine.

Als je de rekenmachine aan het gebruiken bent, geeft De KidiCom MAX een bijzondere opdracht. Leuk!

Review KidiCom MAX van VTech

De KidiCom MAX is als gadget een goede opstap naar een kindvriendelijke tablet zoals de Storio Max XL 2.0. Ze leren omgaan met het gebruik van het apparaat, internet en kunnen ook leuke en educatieve spellen spelen. Het is zelfs mogelijk om elkaar leuke berichtjes te sturen. Dit alles gebeurt allemaal in een gecontroleerde omgeving. Via Ouder-instellingen en de app KidiConnect kun je als ouder een stevige vinger aan de pols houden. Gezien de doelgroep van 4+ geen overbodige luxe.

Persoonlijk vind ik dat Mila met haar 6 jaar nu pas toe is aan een dergelijke apparaat. Haar KidiZoom, die wij voor haar vierde verjaardag hebben gekocht, vind ik voor jongere kinderen veel geschikter. Lekker muziek luisteren, toffe foto’s maken en een leuk spelletje spelen. Meer hebben ze niet nodig. Een goede opvolger is de KidiCom MAX* zeker weten. Een fijne combinatie van kennismaken en vertrouwd raken met internet, spelen en leren.

Spelend leren met VTech

De combinatie spelen en leren komt bij veel van de producten van VTech terug. Of het nu gaat om gadgets zoals de KidiCom, Kidi LightShow Party en Storio Tablet of speelgoed zoals de pop Little Love Zoe die op het potje gaat en Mila Mijn Magische Make-up Eenhoorn. VTech slaagt er in om kinderen niet alleen puur plezier en vermaak te bieden, maar ook iets educatiefs dat past bij de leeftijd van het kind dat er mee speelt.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond