Home » Zo kun je energie besparen samen met kinderen

Zo kun je energie besparen samen met kinderen

Als gezin zijn er talloze manieren en redenen te bedenken om te willen besparen op je energiekosten. Zo kun je uit kostenoverwegingen willen besparen, maar ook met het oog op duurzaamheid. Meestal bedenk je als ouders zijnde waar er precies op bezuinigd gaat worden en laten we de kinderen er buiten. Zou het niet veel makkelijker zijn om energie besparen samen met kinderen te doen?

Energie besparen

Samen aan de slag met deze besparing maakt het makkelijker om je je aan je doelen te houden, het geeft een saamhorigheidsgevoel én je brengt je kinderen een bepaalde mate van verantwoordelijkheid bij. Je eerste stap op weg naar meer ruimte in je portemonnee is op zoek gaan naar een leverancier die goedkope energie levert. Het liefst groen natuurlijk. Dan kijk je vervolgens hoe je thuis op dagelijkse basis zelf aan de slag kunt gaan. Tot slot bepaal je, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, hoe zij een steentje kunnen bijdragen. Ter inspiratie heb ik hieronder een vijftal manieren op een rijtje gezet.

Maak de besparing zoveel mogelijk concreet voor ze en koppel er desgewenst een beloningssysteem aan vast als motivatie. Zoals een leuk uitje in het verschiet voor het hele gezin. In dit artikel vind je 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin. Win-win.

1. Alle deuren dicht

Een afgesloten ruimte wordt en blijft beter warm. Alle deuren achter je dicht doen dus. Het gezegde “Je bent toch niet in de kerk geboren” komt natuurlijk ergens vandaan. Heel veel mensen en met name kinderen vergeten of denken er niet aan om een deur achter zich dicht te doen. Toch is het een hele simpele taak die alle kinderen makkelijk bij te brengen is. Leg ze het verschil in warmte uit tussen de deuren open laten en de deuren dicht doen.

2. Zuinig met warm water

Mijn kinderen hebben er een sport van gemaakt om tijdens het handen wassen stiekem te spelen met water. Ik heb niets tegen spelen met water in hete zomers, maar op dagelijkse basis wordt het toch een beetje te gortig. Zo ook het douchen. Het liefst blijven ze uren spelen met bootjes, bakjes en wat er ook maar nat mag worden. Handen wassen kan prima met koud water en over het douchen kun je afspraken maken. Doordeweeks bijvoorbeeld functioneel douchen en in het weekend ook even spelen.

3. Een tweede ronde met kleding

Natuurlijk is het veel frisser om elke dag schone kleding aan te trekken, maar soms kun je als kind best smokkelen met een rok of broek. Het hoeft echt niet altijd meteen de was in. Vanaf een jaar of 5 kunnen ze zelf checken op vlekjes, maar voor die tijd kun je het prima samen doen.

4. Zuinig met verlichting

Een ruimte hoeft, zeker overdag, niet altijd verlicht te worden. Maak je kinderen er van bewust dat het energie en dus geld kost elke keer als de lampen aan gaan. Doe liever de gordijnen open op je kamer. Licht uitdoen als je een ruimte verlaat is ook een aandachtspunt dat je ze mee kunt geven.

5. Minder gebruik van apparaten

Door zo min mogelijk apparaten te gebruiken, waaronder de televisie, draag je ook zeker bij aan de grote bespaarhoop. Ik denk niet dat ze zo’n maatregel direct met open armen ontvangen, maar minder schermtijd is dus een prima manier om energie te besparen. Nog een reden om minder televisie te kijken.

Energie besparen samen met kinderen

Zoals je ziet is samen met je kinderen besparen best makkelijk te doen. Kinderen helpen graag mee en ze zijn echt wel te porren om bijvoorbeeld samen de was op te hangen. Scheelt je weer een rondje droger. Uit mijn lijstje heb je nog een paar andere ideeën kunnen opdoen, maar zo zijn er nóg meer dingen die je samen kunt oppakken. Stem dit af op je huishouden en je kind(eren).

 

Bewaar dit artikel met deze afbeelding op Pinterest.

 

Uitgelichte foto van kind bij lichtschakelaar van Monkey Business Images via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond