Home » Eerste hulp bij batterijen: alles wat je moet weten.

Eerste hulp bij batterijen: alles wat je moet weten.

batterijen

Ben jij ook wel eens aan het zoeken wat nu de juiste keuze is als het aankomt op batterijen? Soms zie je door de bomen het bos niet meer, tenminste, zo ervaar ik het. Er zijn nu eenmaal héél erg veel batterijen te koop en ze zijn er in allerlei soorten en maten. En niet iedere batterij in geschikt voor ieder product. Dus, om je een beetje op weg te helpen lees je in deze blog welke batterijen nu waarvoor zijn en hoe je de juiste keuze maakt.

Oplaadbaar of niet oplaadbaar

Om alvast heel veel batterijen af te kunnen laten vallen, beginnen we met de eerste keuze: wil je oplaadbare batterijen of niet. Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar toch ga ik even de voordelen van een oplaadbare batterij benoemen. Ten eerste gaat een oplaadbare batterij veel langer mee, want iedere keer dat hij op is, kun je hem weer opladen (vaak tot wel 1000x!). Dat brengt me automatisch tot punt twee: het is dus veel beter voor het milieu om te kiezen voor oplaadbare batterijen.
Dan punt drie, wat misschien eerst klinkt als een nadeel: oplaadbare batterijen zijn duurder in aanschaf dan niet-oplaadbare batterijen. Klopt als een bus! Maar…het grote voordeel van oplaadbare batterijen is natuurlijk dat je ze eenmalig koopt. Niet-oplaadbare batterijen kun je dus goedkoper kopen, maar je moet telkens weer nieuwe kopen wanneer ze op zijn. Uiteindelijk ben je dus duurder uit met je gewone batterijen dan met je oplaadbare batterijen.

Lithium of Alkaline

Bij batterijen kun je meestal kiezen tussen alkaline of lithium. Meestal zijn de wegwerpbatterijen (oftewel de niet-oplaadbare batterijen) alkaline batterijen. Alkaline batterijen zijn zeer populair, met name vanwege de prijs en worden met name gebruikt voor apparaten met een laag verbruik. Denk aan klokken of afstandsbedieningen. Lithium batterijen zijn duurder, maar gaan wel ook langer mee. Het is dus slim om, als je voor wegwerpbatterijen gaat, tóch voor lithium batterijen te gaan als je een apparaat hebt dat veel energie verbruikt. De kans zit er anders in dat je steeds vrij snel de batterijen moet vervangen.

Welke batterij is waarvoor?

De populairste batterij is de AA-batterij. Deze vind je vaak in speelgoed, wekkers en klokken. Het kleine broertje van deze batterij is natuurlijk de AAA-batterij. Deze zien we vaak in de afstandsbediening, speelgoed en koptelefoons.

Dan komen we uit bij de minder voorkomende batterijen. Zo is er de 9-volt blokbatterij die je vrijwel altijd ziet in rookmelders. De dikke C-batterij zie je in grote zaklampen of groter speelgoed. De D-batterij zal je als particulier niet gauw tegenkomen, die is meer voor professioneel gebruik. Tot slot is er nog de N-batterij, geschikt voor alarmsystemen.




••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond