Home » Een onderhoudsvriendelijke voortuin

Een onderhoudsvriendelijke voortuin

Een onderhoudsvriendelijke voortuin

Ook wij waren vorig jaar een van de trotse eigenaren van een buxushaag. Ik zeg waren, want we herinneren ons vast allemaal de buxusmot nog wel. De rupsen van deze mot zorgden in heel Nederland voor bruine, weggevreten buxushagen. Dat was ook bij ons het geval.

Ik ben niet vaak actief bezig in onze voortuin: ik ben zo iemand die er mee begint als het echt nodig is. Oftewel, wanneer het eigenlijk net te laat is. Maar goed, beter als helemaal niet denk ik dan altijd maar. Onze voortuin ziet er prima uit hoor, maar we hebben gewoon net de pech dat we een hele actieve overbuurman hebben als het op tuinieren aankomt. Die werkt het liefst elke dag in zijn tuintje en houdt alles dus perfect bij. Zijn buxushaag is dan ook stralend groen door de buxusmottenplaag heen gekomen. Dat was bij mij wel anders, onze buxushaag was volledig bruin en kaalgevreten. En door zijn perfecte buxushaag zag die van mij er nog net een beetje erger uit natuurlijk. We hebben hem nog een poosje maar gelaten voor wat het is, maar toen het er helemaal niet meer uitzag, gingen we op zoek naar een alternatief.

Daarbij kwamen we uit op een beuk. Onze beukenhaag heeft in het voorjaar een mooi groen blad en in het najaar verkleuren de bladeren langzaam met de bomen mee. Zodra een beukenhaag zijn blad verloren is, ziet de plant er weer anders uit tot de eerste groene blaadjes weer opkomen.
Het grote voordeel van een beukenhaag is dat ze een mooie, dichte bladdekking hebben en daarnaast kun je ze gemakkelijk bijhouden door te snoeien. Maar het grootste pluspunt vind ik dat haagplanten weinig onderhoud vragen.
Wij kozen dus voor de groene variant, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een rode beukenhaag gaan. Ook die is echt super mooi!

Met een beukenhaag hoef je ook niet bang te zijn dat hij de winter niet doorkomt: het zijn echte winterharde planten. Hij groeit zo’n 40 – 60 cm per jaar, dus mocht je een hoge beukenhaag willen creëren, dan moet je een paar jaar geduld hebben (tenzij je direct grote beukenhagen plant natuurlijk).

Onze beukenhaag zorgt voor de scheiding tussen het trottoir en onze tuin, wat ik zelf netjes vind staan. Ook de rest van onze tuin is lekker onderhoudsvriendelijk en daarom laat mijn voortuin het ook goed toe dat ik er maar een paar keer per jaar in werk. En daar ben ik wel blij mee, want ik zou het ook wel weer jammer vinden als ik helemaal niet in mijn voortuin hoefde te werken. Of wanneer ik helemaal geen voortuin had. Ik zou bijvoorbeeld nooit onze voortuin betegelen, dat vind ik echt tien keer niks.

Vertel, heb jij een onderhoudsvriendelijke voortuin?••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond