Met twee kinderen mag ik wel stellen dat ik onwijs blij ben dat wij een achtertuin hebben. Als ik zie hoe veel onze kinderen in de tuin aan het spelen zijn, al vanaf dat ze een jaar waren ongeveer, kan ik wel zeggen dat ik een tuin écht onmisbaar vind. Onze tuin is natuurlijk wel flink verandert toen we kinderen kregen. We gingen van een fijne tuin voor volwassenen over naar een kindvriendelijke tuin hebben.
Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?
Maar hoe maak je dan een tuin kindvriendelijk? Daar is meer voor nodig dan een leuk speelhuisje. Lees hier wat echt onmisbaar is in een kindvriendelijke tuin.
Schaduw!
Ik begin met wat ik het allerbelangrijkste vind: schaduw. Je kunt je hele tuin omtoveren tot een speelparadijs voor de kinderen, maar als je op het heetst van de dag geen schaduw hebt, is het voor je kind niet gezond en niet fijn om continu buiten te spelen.
De makkelijkste en meest ideale manier om voor schaduw te zorgen is een parasol. En dan niet zo’n klein plastic ding van de Action, maar een goede, grote duurzame parasol. Eén die groot genoeg is om een fijne speelplek schaduw te bieden.
Het is ook verstandig om even te kijken naar hoe en waar je de parasol wil plaatsen. Mocht om vijf uur ’s middags de zon nog steeds fel schijnen, dan kun je hem met een parasolvoet verplaatsen naar bijvoorbeeld de tuintafel waar jullie aan willen gaan eten. Zeker de parasolvoeten met wieltjes zijn hier perfect voor, dat scheelt een hoop sjouwen. Een parasolvoet is namelijk behoorlijk zwaar.
Je kunt de parasol natuurlijk ook op een vaste plaats in de grond neer zetten, maar het nadeel daarvan is uiteraard dat je hem niet kunt verzetten.
Gras in de tuin
Gras is natuurlijk 100% kindvriendelijk. Zowel kleine als grote kinderen kunnen heerlijk spelen op gras. Voor de kleintjes is het fijn dat ze, wanneer ze vallen, niet direct hun knietjes kapot vallen op de stenen. En voor de grotere kinderen is het heerlijk om lekker op het gras te stoeien of spelletjes te spelen zoals Kubb of jeu de boules.
Gras is ook ideaal als je in de zomer een zwembad(je) op wil zetten. Ten eerste is het voor een plastic zwembad vaak funest om op stoeptegels geplaatst te worden: scherpe steentjes op de stoep zorgen vaak snel voor gaatjes in het zwembad.
Daarnaast loopt het met natte voeten op het gras een stuk lekkerder als op stoeptegels. En als je even wil opdrogen in de zon, is op het gras liggen natuurlijk veel fijner dan op de harde stoep.
Gras heeft natuurlijk wel wat aandacht en liefde nodig. Een beetje gazonmest doet al wonderen, maar ook het regelmatig maaien en onkruid uit het gras halen is belangrijk voor mooi, groen, zacht gras.
Kinderspeelgoed
Een kindvriendelijke tuin is natuurlijk niet af zonder leuk kinderspeelgoed. Een modderkeuken of een gewoon buitenspeelkeukentje, een speelhuisje of een zandbak: je kunt alle kanten op! Zelf maken we veel gebruik van de speel-o-theek hier in het dorp. Daar kun je speelgoed een aantal weken lenen en vervolgens weer terugbrengen. Zo hadden wij bijvoorbeeld zes weken lang in de zomer een speelhuisje met glijbaan geleend. Zo hebben de kinderen steeds weer ‘nieuw’ speelgoed om mee te spelen en blijft het uitdagend en interessant.
Heb jij thuis ook een kindvriendelijke tuin?
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••