Home » Duurzaam shoppen voor het hele gezin: 4 dingen om op te letten

Duurzaam shoppen voor het hele gezin: 4 dingen om op te letten

Duurzaam shoppen voor het hele gezin: 4 dingen om op te letten

Kleding shoppen kan best een uitdaging zijn. Hoe vind je voor iedereen leuke en praktische kleren? Vaak ben je daar zo mee bezig dat je vergeet ook nog te letten op duurzaamheid. Hoe zit het eigenlijk met duurzaamheid en kleding? En hoe kun je zorgen dat je niet alleen leuke, maar ook duurzame kleding scoort? Dit zijn 4 praktische dingen op om te letten als je duurzaam wilt shoppen.

1. Duurzaam materiaal tijdens productie

Veel mensen denken dat katoen best duurzaam is. Helaas is het dat helemaal niet. Het produceren van katoen kost vooral enorm veel water. Bovendien kost het verwerken ervan tot stof ook veel energie en werk. Kijk daarom eens voor een alternatief materiaal. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld bamboe stoffen. Met name duurzaam herenondergoed is een prima alternatief voor het gebruik van katoen. Denk daarbij aan onderbroeken of boxershorts, hemden en t-shirts.

2. Duurzaam materiaal tijdens dragen

Stoffen die als duurzaam worden aangemerkt, kunnen op twee manieren duurzaam zijn. Ze kunnen duurzaam zijn op het gebied van productie, zoals bamboe. Maar ze kunnen ook duurzaam zijn bij het dragen van de kleding. Kies daarom het liefst voor kleding die gemaakt is van stoffen die lang mooi blijven. Spijkerstof is daar een mooi voorbeeld van: zelfs als het slijt blijft het mooi en hip. Glad leer is bijvoorbeeld ook duurzamer dan suède, wat veel moeilijker te onderhouden is.

3. Hoe gaat de winkel om met retouren?

Koop je je kleding online? Controleer dan ook hoe de winkel omgaat met retouren. Bij sommige winkels gaan geretourneerde artikelen netjes terug de schappen in. Maar bij andere winkels kost dat teveel werk en dus teveel geld. Er zijn zelfs bedrijven die geretourneerde kleding in de shredder stoppen! Ditzelfde gebeurt ook regelmatig met restpartijen die niet worden verkocht. Soms kun je op de website van de winkel lezen wat er gebeurt met retouren en restpartijen. Soms kun je het vinden op andere websites.

4. Verborgen leed achter kleding

Er komen regelmatig berichten in het nieuws over misstanden in de kledingindustrie. Die kunnen uiteenlopen van slechte werkomstandigheden en slecht loon tot kinderarbeid. Sommige kledingmerken worstelen al jaren met een slecht image op dit gebied. Het is erg lastig voor jou als consument om te checken hoe de maker van je kleding ermee omgaat. Je kunt niet op de prijs afgaan: ook dure merken maken zich soms schuldig aan deze misstanden, terwijl sommige goedkopere merken het beter voor elkaar hebben. Je kunt veel bereiken door te letten op keurmerken van kleding.

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten om duurzaam te shoppen. Toch is dat echt lastig. Het is al best moeilijk om echt leuke kleding te vinden. Als je dan ook nog moet letten op allerlei uiteenlopende keurmerken, is het extra lastig om leuke kleding te vinden. Daarom is het goed om een aantal duurzaamheid aspecten te kiezen die jij belangrijk vindt en daar rekening mee te houden als je op zoek gaat naar nieuwe kleding voor het gezin.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond