Home » Dragen met het gezicht naar voren? Liever niet! | + alternatieve tips

Dragen met het gezicht naar voren? Liever niet! | + alternatieve tips

dragen met het gezicht naar voren

Er zijn verschillende redenen om je kind met het gezicht naar voren te willen dragen. Ik durf wel te stellen dat we denken dat we onze kinderen er een plezier mee doen. Toch? Maar is dat echt zo? En als je het doet, met welke dragers kun je het best dragen met het gezicht naar voren? Ik kan, op basis van mijn eigen ervaringen, best wel uitleggen waarom ik denk dat het beter is om het niet te doen. Alleen sommige dingen kun je beter aan de echte professionals overlaten.

dragen met het gezicht naar voren
Face Forward; je kindje dragen met het gezicht naar voren

Liefdevol Dragen

Zoals Miluška Flooren van Liefdevol Dragen. Ik vroeg aan haar of ze mij wilde helpen bij een artikel over Face Forward dragen. En et voila! Waarom zij? Ik volg Miluška al een tijdje. Uit haar posts op Facebook en blogs op haar website blijkt niet alleen kennis, maar ook passie voor haar werk. Ze is draagconsulent, schoolt ook andere consulenten bij en met haar zwangerschapscursus Liefdevolle Verwachting bereid ze jonge ouders voor op hoe het ouderschap echt kan zijn. Vanuit die kennis deelt ze haar mening over dragen met het gezicht naar voren. En voor als je hierna toch kiest om Face Forward te dragen, deel ik daarna de betere dragers waarmee je dat kan doen.

Ergonomisch dragen

Door Miluška | Ik krijg, overigens wel minder vaak dan een aantal jaar geleden, als consulent met enige regelmaat de vraag of de baby niet met het gezicht naar buiten kan worden gedragen. Argumenten die mensen aandragen zijn bijna altijd: dan kan het kind meer zien. Vooropgesteld: ik raad als consulent in de basis altijd aan dat je een kind met de buik tegen jouw lichaam aan moet dragen. Dus het gezicht gericht op jou, niet op de buitenwereld.

Een aantal punten zijn belangrijk in het ergonomisch dragen:

–        Er is ondersteuning van knieholte tot knieholte, de knieën zijn hoger dan de billen
o   Dit heeft te maken met de natuurlijke houding en ontwikkeling van de heupen
–        Het kind heeft door de drager ondersteuning van de rug, tot in de nek, zonder dat hierbij invloed wordt uitgeoefend op de natuurlijk houding
o   Is de baby rompstabiel, mag deze ondersteuning ook lopen tot onder de oksels wanneer de baby graag de armen buiten de doek heeft.

De M-houding

Het is een wat technisch verhaal, maar wel een interessante. De heupen staan anders ten opzichte van de wervelkolom – de ruggengraat- dan bij volwassenen. Dit heeft te maken met de nog niet volledig ontwikkelde wervelkolom. Je kent het beeld wel, een kleine baby met een helemaal bolle rug. Dit maakt ook dat de stand van de heupen anders is. Het is een term die je veel leest: de  “M-houding” of ook wel de  “spreid-hurk-houding”. Bij baby’s zijn de benen licht gespreid en hebben ze hun knieën opgetrokken tot boven de billen. En het is belangrijk dat ze deze houding hebben, omdat hun heupen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Des te ouder het kind wordt, des te meer de wervelkolom zich meer en meer gaat ontwikkelen naar de vorm zoals wij deze hebben als een volwassene, en zal dus ook langzaam de stand van de benen gaan “openen” waarbij de knieën in de draagdoek steeds iets minder ver omhoog zullen zitten.

Even terug naar die wervelkolom. Iedere fase in de ontwikkeling van je baby, maakt dat de wervelkolom stukje voor stukje de vorm aanneemt van de “s” zoals wij deze hebben. Bij het in een onnatuurlijk stand  “dwingen” van de houding van je baby, en met onnatuurlijk bedoel ik: deze rechttrekken, maakt dat je baby niet meer goed de “M-houding” aan kan nemen. Naast de ontwikkeling van de heupen en de rug heeft de houding nog een functie: het actief meehelpen aan het dragen. Baby’s zijn geen passieve hangers. In de draagdoek worden zij op een heel positieve manier continu gestimuleerd, zowel fysiek als mentaal. Zou je de natuurlijke houding “open breken” kan de baby zich dus niet actief bezighouden met dragen, en wordt het dus wel passief hangen.

Afsluiten voor prikkels

Nog een andere kant:
Wanneer een baby ergonomisch gedragen wordt, met zijn/haar buik tegen jouw lichaam (met ondersteuning van de rug en ondersteuning van knieholte tot knieholte) kan het de wereld veilig ontdekken. Met jou als veilige haven om zich even af te sluiten van een teveel aan prikkels. Deze co-regulatie van emoties kunnen ze krijgen door (oog)contact met jou te maken, door hun ogen dicht te knijpen en het hoofdje even dicht tegen je aan te drukken of door te luisteren naar jouw hartslag/ademhaling. Ze kunnen aan jouw reactie op de situatie ook meten of dit spannend is of niet.

,,Ja maar, hoe zit het dan met de wereld kunnen zien? Ze willen misschien meer zien dan mijn gezicht. Mijn baby probeert zich steeds om te draaien om meer te zien”

Heupdragen als alternatief

Geen vreemde of ongehoorde argumenten! En er zijn zeker meer opties om te zorgen dat je baby om zich heen kan kijken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om te gaan dragen op de heup. Dan heeft je baby absoluut nog de mogelijkheid zich af te schermen van prikkels en het maken van oogcontact, maar hebben ze al wel een breder blikveld.

heupdragen als alternatief

,,Ja maar ik vind asymmetrisch dragen niet prettig”

Rugdragen; ook een optie

Dat kan. En je bent niet de enige. Veel mensen vinden dat niet prettig. Maar dan heb je ook nog de mogelijkheid om te gaan rugdragen. Zo kan je baby meekijken over je schouder, zit het nog steeds in de ergonomische houding en kan het zich afschermen bij jou wanneer het even te veel wordt.

Vind je rugdragen wat spannend of weet je niet welke knoop geschikt is voor jullie? Dan kun je contact zoeken met een consulent uit jouw regio. Zij helpt je graag.

Face Forward dragers

Je hebt dragers en ergonomische dragers. Er zijn op dit moment meerdere merken hard bezig met zo ergonomisch mogelijke draagzakken om Face Forward mee te dragen. Wat ze hiermee proberen te bereiken is een zo goed mogelijke ondersteuning van knieholte tot knieholte. En dat is natuurlijk heel positief. Wanneer de benen in een drager namelijk niet ondersteund worden, maar met de zwaartekracht naar beneden hangen,  trek je en hard aan het heupgewricht en strek je de wervelkolom in een onnatuurlijk rechte vorm. Dus er is zeker progressie op dit gebied.

Maar wanneer je kijkt naar het lichaam van de drager zie je dat deze een bolle vorm heeft. Draag je de baby met zijn/haar gezicht naar jouw lichaam gericht, sluit jouw lichaam perfect aan op die houding van je baby. Draai je die baby echter om, dan komt die bolle rug tegen jouw bolle borst ( bij moeders natuurlijk boller dan bij vaders).  Dus ook al zijn de heupen in de nieuwe dragers zeker verbeterd, de rug van jouw baby wordt niet ondersteund in de natuurlijke houding.

,, Ja maar op een verjaardag zit mijn baby soms ook andersom op schoot”

Dit is een heel logisch en heel goed argument. Het is voor baby’s belangrijk dat zij in jouw veilige bijzijn de wereld gaan ontdekken. Wanneer een baby bij je op schoot zit, ben jij veel alerter op de bewegingen die je baby maakt om aan te geven dat de prikkels wel even genoeg geweest zijn. Je baby dan omdraaien is dan zo gedaan, die reactie is heel intuïtief. Maar wanneer je de baby in de drager hebt gaat dat draaien minder snel en makkelijk en ben je vaak ergens mee bezig. Bijvoorbeeld lopen of een activiteit. Dus reageer je sneller minder sensitief responsief.

Niet nodig

Zeg ik nu dat je helemaal geen Face Forward mag doen? Nee. Ik zeg jou niet wat je wel en niet mag. Ik hoop dat ik je nu heb kunnen uitleggen met bovenstaande waarom het niet noodzakelijk is en waarom het niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van je baby. Er zijn zelfs situaties te bedenken waarin het fijn kan zijn dat je kort (!) gebruik maakt van een, zo ergonomisch mogelijke, face forward drager. Stel nou dat je ook oudere kinderen hebt en samen wilt kleien aan tafel? Je baby op schoot kan dan wat onhandig zijn, zeker als deze ook wilt meedoen. Of je doet mee aan muziek op schoot met een iets oudere baby/dreumes en je andere oudere kind.

Tips voor dragen met het gezicht naar voren

Maar wanneer je dan toch kiest voor dragen met het gezicht naar voren, hou dan de volgende punten in acht:

–        Doe het alleen binnenshuis. Buiten zijn er te veel prikkels voor een baby, het kan voor hen heel beangstigend zijn om dan in een heel open fysieke houding geen contact te kunnen maken met jou, noch zich af te kunnen sluiten voor deze prikkels.
–        Niet langer dan 10 à 15 minuten.
–        Kies een rustig omgeving. Is het heel druk en ben jij afgeleid door alles wat om je heen gebeurt? Leuke gesprekken of een film bijvoorbeeld, ben je minder alert op de signalen van je baby. Het kan overprikkeld raken. En daar hebben jullie vervolgens beide ook weer “last” van, want overprikkeling kan een lange nasleep hebben met huilen en slechter slapen.

Overigens heeft bijvoorbeeld het bedrijf Ergobaby heel duidelijk in de beschrijving staan dat het Face Forward dragen bedoelt is voor oudere baby’s.

Met welke dragers kun je Face Forward dragen?

Face Forward je kind in een draagdoek dragen is echt een no go. Wel zijn er tegenwoordig zoals Miluška al aangaf betere draagzakken te koop waar je je kind met het gezicht naar voren in kunt dragen. Dit zijn ze:

Conclusie

Is het echt zo slecht om je kind Face Forward, met het gezicht naar voren te dragen? Het is niet aan te raden en vooral niet nodig! Er zijn alternatieven zoals heupdragen of dragen op de rug. Wil je het desondanks toch doen? Neem de eerder gegeven tips van Miluška ter harte. Kies tot slot beter voor een drager die dit zo ergonomisch mogelijk probeert te maken.

 

Ben je trouwens benieuwd naar wat een baby ziet die met het gezicht naar voren wordt gedragen? Dit filmpje laat het goed zien. 

 

Foto Face Forward dragen, en heupdragen via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond