Home » 5x een draagdoek gebruiken voor je baby geboren is

5x een draagdoek gebruiken voor je baby geboren is

draagdoek gebruiken voor je baby geboren is

Een draagdoek zul je doorgaans gebruiken om je kindje in te dragen. Wist je echter dat hij tijdens de zwangerschap al van pas kan komen? Op deze draag(dins)dag laat ik je een aantal manieren zien van je draagdoek gebruiken voor je baby geboren is.

Ik wil hierbij de kanttekening maken dat ik niet medisch onderlegd bent. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaring en online onderzoek (onderaan het artikel de gebruikte bronnen).
 

Dragen tijdens de zwangerschap

Allereerst kun je een ouder kindje tijdens je zwangerschap “gewoon” blijven doordragen. Of dit lukt is natuurlijk afhankelijk van of je klachten hebt of niet. Zelf heb ik gemerkt dat buikdragen al snel uit den boze was. Ook kan ik niks verdragen om mijn buik. De Ruck met tibetaanse finisch zat wel fijn en bleek een goede oplossing. Het is even zoeken wat je aankan en wat bij je past, maar in principe is dubbeldragen dus mogelijk.
 

Ondersteuning van je buik tijdens de zwangerschap

Ook als het je eerste kindje is kun je de draagdoek prima al tijdens de zwangerschap gebruiken. Door een groeiende buik kun je last krijgen van je rug tijdens een zwangerschap. Een buikband is een prima hulpmiddel voor de dan nodige ondersteuning. In plaats van een buikband kun je ook een draagdoek gebruiken. Dit wordt belly wrapping genoemd.
 
Belly wrapping met een geweven draagdoek

 
Belly wrapping met een rekbare doek

Bovenstaande video’s kun je ook hier en hier bekijken

Pas op: bij een placenta praevia mag je geen buikband of draagdoek gebruiken om je buik en/of rug te ondersteunen. Ook niet onbelangrijk; het is niet de bedoeling dat je steeds je rug een handje helpt. Je spieren moeten nog wel aan het werk blijven. Ook is pijn echt een signaal die je niet mag negeren. Rusten is dan eigenlijk het allerbeste dat je kunt doen.
 

Zwangerschaps fotoshoot

Een fotoshoot tijdens je zwangerschap is niet geheel onbekend. Het kan echt mooi en waardevol zijn om je groeiende buik op een professionele manier vast te laten leggen. Waarom dan niet een paar foto’s met je mooie draagdoek? Doe bijvoorbeeld een bellywrap en show die buik. Zie onderstaande foto voor een gewaagder resultaat.
 
zwangerschaps foto shoot
 

Bevorderen van je ontspanning tijdens de bevalling

Met voorgaande manieren van je draagdoek gebruiken voor je baby geboren is, was ik wel bekend, maar wat ik niet wist is dat je draagdoek je ook tijdens de bevalling een handje kunt helpen. Tijdens de ontsluitingsperiode wil je je kostbare doek waarschijnlijk niet in de buurt hebben, maar de periode voorafgaand kan het je kennelijk helpen en verlichting bieden. Een voorbeeld dat ik ben tegengekomen is een standje waarbij je op handen en knieën steunt (ja inderdaad, dat standje). Je partner, of wie je ook maar tijdens de bevalling bijstaat, haalt de draagdoek onder je buik door. Door de doek aan beide punten omhoog te houden, wordt je buik als het ware ondersteund. Zachtjes heen en weer wiegen kan de nodige verlichting bieden. Dit wordt ook wel een rebozo massage genoemd. De rebozo is een Mexicaanse draagdoek die zoveel meer toepassingen kent dan alleen je kindje mee dragen.
 

Als de video niet afspeelt kun je deze ook hier bekijken
 

Ondersteuning van de buik na de zwangerschap

Na je bevalling nemen je organen en spieren weer hun oorspronkelijke plaats in. Tot die tijd kun je last hebben van onder andere slappe buikspieren. Ter ondersteuning komt ook hier een draagdoek of een rebozo van pas. Je buik binden schijnt ook te kunnen helpen om een blaasverzakking te voorkomen. Gebruik dit echter ook hier niet te lang, denk aan een periode van circa twee tot drie weken na de bevalling. Naast de Mexicaanse rebozo is er ook een Aziatische bindtechniek, genaamd Benkung.
 

De video kun je ook hier bekijken.
 

Is het verstandig om je buik tijdens en vlak na de zwangerschap te binden?

Een fotoshoot met een draagdoek is heel onschuldig. Anders wordt het wanneer je je buik gaat afbinden. Advies inwinnen van iemand met verstand van zaken is zeker aan te raden. Denk aan een fysiotherapeut of je verloskundige. Ook kun je een draagconsult overwegen. Er zijn consulenten die knopen voor je buik, tijdens de zwangerschap, als specialiteit hebben.
 
 
 

Ken jij nog een voorbeeld van je draagdoek gebruiken voor je baby geboren is?

 
 
Bronnen: www.rebozo.nl | www.wrapsodybaby.com | Pinterest••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond