Home » Mijn droom: Het draagconsult vergoed krijgen door zorgverzekeraars

Mijn droom: Het draagconsult vergoed krijgen door zorgverzekeraars

Door Sabine | Wat heb ik anderen nou te vertellen? Eigenlijk denk ik dat wel vaker. Kan ik dat wel? Heb ik wel voldoende kennis? Heel soms laat ik me door mijn twijfels weerhouden, maar vaker eigenlijk, spring ik in het diepe en zie ik in vrijwel elke enge nieuwe situatie als een kans om te groeien. Te leren. Wanneer je jezelf bloot geeft, een poging doet. Kom je er vaak sterker uit heb ik al meermaals ervaren.

Maar waar moet dit blog dan over gaan? Over mij? Hmmmm, niet zo interessant. Over mijn passie dragen? Is al zo veel over geschreven. Maar wacht eens even; Dragen als hulpmiddel binnen de kinderfysiotherapeutische behandeling? Hoe dragen in mijn ogen ontzettend goed past binnen bijvoorbeeld een revalidatie behandeling. Daar kan ik toevallig uren over praten. Dus probeer ik jullie maar eens mee te nemen in mijn visie. Mijn toekomstdroom!

Fotocredits: Anouk Pross Photography

Kinderfysiotherapeut

Toen ik beviel van mijn eerste zoon had ik geen idee hoe zwaar ik het zou gaan vinden de babytijd. Tygo was een huilbaby. En niet zo’n klein beetje ook. Wist ik toen maar wat ik nu wist… Ik werkte al jaren (en nog steeds) als kinderfysiotherapeut in het Sophia Revalidatie centrum in Delft. Met veel plezier. Ik heb na de HAVO de beroepsopleiding fysiotherapie gedaan en daarna de post HBO tot kinderfysiotherapeut. Jaren werkervaring opgedaan (inmiddels al 13 jaar op dezelfde plek) en vele bijscholingen gevolgd.

Maar nergens heb ik geleerd hoe ik middels een draagsysteem het beste een baby kan dragen. Dat de komma houding in een simpele niet goed verstelbare sling gevaarlijk kan zijn voor de baby. Dat het niet comfortabel is om je kindje in een bungeldrager te dragen. Dat hetzelfde bungelding niet bevorderlijk zou zijn voor de heupontwikkeling had ik helemaal nog nooit over nagedacht. Daar gaat het eigenlijk al mis.

In de basis had ik als paramedicus al veel meer informatie willen krijgen over ergonomisch dragen.

Extra voordelen dragen

De do’s en don’ts, de tips en trucs en de toepassingen. Dus toen ik zelf het dragen ontdekte (nadat een lieve collega mij na 3 maanden stress en totale uitputting een draagdoek uitleende met een Youtube instructie erbij) ging er een wereld voor me open. Toen ik een tweede kindje kreeg, was ik dolblij dat ik haar zodra ze uit het ziekenhuis kwam heerlijk bij me kon dragen. Wat had ik het nodig om me aan haar te hechten na 5 weken onzekerheid, stress en zorgen. Wat was ik me bewust van alle voordelen van het dragen. Niet alleen de welbekende standaard voordelen (oxytocine en hechting etc). Maar ook de extra voordelen. Bij haar waren dat:

•Stimuleren van de asymmetrische ontwikkeling en haar voorkeurshouding verminderen.

•Snelle verergering van de afplatting van haar hoofd tegen gaan.

•Prikkel reductie op de drukke momenten en haar tegelijk kunnen beschermen van mensen die haar wilde aanraken. Zij was/ is erg gevoelig voor longziektes en ik wilde niet dat iemand haar aanraakte zonder zijn of haar handen te wassen vooraf.

Fotocredits: MyrrieByrd Photography

Kinderfysiotherapeutische draagconsult

Toen ik na een verlengd verlof weer ging werken besloot ik direct de cursus “Draagadvies voor zorgprofessionals” te volgen bij Zorgdragen. Verdieping, daar had ik wel oren naar. En super geïnspireerd kwam ik terug. Ik zag zo veel voordelen van het combineren van mijn twee beroepen. Het kinderfysiotherapeutische draagconsult werd geboren binnen het revalidatie centrum. Want het stukje draag en til advies/ houdingsadviezen past perfect binnen de fysiotherapie! Wel kreeg ik tegelijkertijd ook veel meer vragen. Ik miste veel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dragen op de motorische ontwikkeling.

En kun je ook teveel en te lang dragen? Is variatie niet gewoon sowieso het belangrijkste? Wat zou ik graag de mogelijkheden hebben om wetenschappelijke onderzoeksvragen uit te zetten naar knappe onderzoekers en mensen met verstand van data-analyses. Gelukkig zijn er inmiddels al wat draagconsulenten en kinderfysiotherapeuten die voor hun afstudeer onderzoeken nu gestart zijn met kleinschalige onderzoeken.

Want al die data en die bewijzen, die zijn weer nodig voor mijn ultieme droom:

het draagconsult (grotendeels) vergoed krijgen door zorgverzekeraars.

Toekomstmuziek

Absoluut. Maar als we niet ergens beginnen komen we er nooit! Nu zie ik je denken; bij welke kinderen geef je dan met succes een draagconsult binnen de revalidatie? Nou bij zoveel kinderen! Ik zal je de duidelijkste en belangrijkste voorbeelden noemen, maar ik zal je de ellenlange lijst met mogelijkheden besparen. Wil je meer weten mag je me altijd benaderen natuurlijk. Want zoals ik al zei, over dit onderwerp kan ik urenlang praten.

Een aantal toepassingen binnen de revalidatie zijn o.a.:

•De asymmetrische ontwikkeling (die ik eerder al heb genoemd).

•Bij kinderen met een te hoge of juist te lage spierspanning.

 •Of juist bij ouders die zelf een lichamelijke beperking hebben (bekkenpijn of cerebrale parese, of welke beperking dan ook).

•Ouders die al een ouder kindje hebben die in een duwrolstoel zit. Probeer maar eens een rolstoel en een kinderwagen tegelijk te duwen

•Kinderen met heupproblemen natuurlijk.

•En zeker ook kinderen met prikkelverwerkingsproblemen.

Dragen met Zorg

Inmiddels heb ik al tientallen consulten gegeven, zowel particulier als via Dragen met zorg, als dus ook binnen de revalidatie behandeling als (kinder)fysiotherapeutisch draagconsulent. In het begin werd ik alleen gevraagd binnen de kinderafdeling. Maar inmiddels weten ze me ook op meerdere locaties binnen de volwassen revalidatie te vinden. Vooraf had ik niet gedacht dat wat ontstond met een klein idee (zou het wel werken – weer die twijfel) zo goed zou kunnen lopen. Dat ik inmiddels 3 x een presentatie over dragen heb mogen geven. Beginnend bij de revalidatie artsen die ik moest overtuigen van mijn visie. Later aan de gehele kinderafdeling, want de kinderen moeten wel aangemeld worden. En recentelijk zelfs op een congres over prikkelverwerkingsproblemen bij kinderen, voor allemaal paramedici. En het zal zeker mijn laatste presentatie nog niet zijn.

Ik geloof in de voordelen van dragen. Ik geloof in de praktische toepassingen binnen de fysiotherapie en de revalidatie. Ik geloof dat de VDC in de toekomst het voor elkaar zal krijgen om particuliere consulten vergoed te krijgen. En inmiddels begin ik zelfs een beetje in mezelf te geloven. In mijn passie, mijn kennis en kunde. Dus laat ik hier dan maar mee besluiten. Dan zit er ook nog een wijze les in deze blog. Ga uitdagingen niet uit de weg. Schroom niet om onderweg eens flink op je gezicht te vallen. Sta weer op en daag jezelf uit. Groei en wie weet leer je ooit om te vliegen. Maak het onmogelijke tastbaar. Together we can!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond