Home » Maak kennis met digitale prentenboeken | Media Ukkie Dagen activiteit

Maak kennis met digitale prentenboeken | Media Ukkie Dagen activiteit

Digitale media zijn niet meer weg te denken. Vooral onze kinderen groeien hier mee op. Van een foto’s swipende dreumes kijkt niemand meer op. Een kleuter die zelf wel even een filmpje kan afspelen evenmin. De combinatie jonge kinderen en media is niet alleen maar leuk, het brengt ook risico’s met zich mee. Daarom wordt hier jaarlijks aandacht aan besteed tijdens de Media Ukkie Dagen. Het thema “Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?” staat centraal en de campagneweek staat bol van tips, informatie en leuke (gratis) activiteiten. Ik besloot het onbekende te omarmen en we maakten kennis met digitale prentenboeken.

Activiteiten Media Ukkie dagen

Kiezen welke activiteit ik wilde bezoeken was nog wel een dingetje. Er worden een hoop leuke dingen georganiseerd. In het artikel dat ik aan het begin van de campagne schreef, kun je alles lezen over hoe herkenbaar het thema van dit jaar voor mij is. De Media Ukkie Dagen duren tot en met 13 april, maar de activiteiten worden nog tot ver in april gehouden. Een greep uit de activiteiten: In Rijswijk beleef je op 11 april 2018 het verhaal van Boet de Beer aan de hand van augmented reality. Ouders worden op 18 april 2018 in Amsterdam uitgedaagd om een app te bedenken die kinderen aanzet tot fysiek/creatief spel. Hoe tof; Ook programmeren kun je leren. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Maak kennis met digitale prentenboeken

Wat betreft voorlezen ben ik ouderwets. Dat doe je met een boek punt. Maar ook ik was nieuwsgierig naar digitale prentenboeken. Hoe ziet het er uit? Hou je nog wel het boekgevoel? Wat zijn de voordelen? En zijn er momenten te bedenken waarop een digitaal prentenboek beter tot z’n recht komt? Een hoop vragen waar ik het antwoord op hoopte te krijgen tijdens de activiteit “Maak kennis met digitale prentenboeken” die we hebben bezocht. In een leuk hoekje van de bibliotheek in Rijswijk mochten we plaatsnemen voor eerst een korte introductie, we bekeken gezamenlijk een digitaal prentenboek en daarna mochten we het vooral zelf doen. Hiervoor werden iPads uitgedeeld.

Ook een knutselhoekje om de Media-Diamant in elkaar te knutselen mocht niet ontbreken.

Voordelen digitale prentenboeken

Voor het slapen gaan is een scherm uit den boze voor de kinderen, dan lezen we een boek aan ze voor. Dat moment vervangen voor een digitaal prentenboek zal niet gebeuren. Weliswaar op een ander tijdstip dus, maar er zijn zeker wel voordelen te noemen:

•Een digitaal verhaal geeft een hele andere beleving dan een boek van papier.

•Mede daarom kan een digitaal prentenboek een mooie aanvulling zijn op een al bekend prentenboek.

•Peuters kunnen in een half uur 5 à 6 nieuwe woorden leren. Dit komt omdat de woorden ondersteund worden door beeld en geluid.

Vooral in de klas worden digitale prentenboeken gebruikt ter ondersteuning van de lesstof, maar ook thuis kun je hier natuurlijk mee aan de slag. Een verloren momentje op een woensdagmiddag is dan zo gevuld. Ook tijdens het alom bekende gezinsavondspits bijvoorbeeld. Als je al bekend bent met het verhaal kun je je kind er met een gerust(er) hart even alleen mee laten. Zeker als je je telefoon of tablet beveiligt zodat ze niet overal bij kunnen.

Websites met gratis digitale prentenboeken

Er zijn zowel betaalde als gratis digitale prentenboeken. Op de site van de bibliotheek vind je een selectie die je zo kunt bekijken. Boox Alive is een website met een verzameling aan digitale prentenboeken en kinderpoëzie. Zelf vind ik de digitale prentenboeken op Wepboek ook een aanrader. Hier kun je de digitale versies vinden van bekende boeken als “Wat zit er in je buik, mama?” en “De Wiebelbillenboogie”.

Wat ik vooral heb meegekregen van de activiteit in de bibliotheek is dat digitaal voorlezen van toegevoegde waarde kan zijn op het voorleesmomentje uit een boek. Het biedt, naast filmpjes kijken en spelen met een app, variatie aan een kind. Daar worden ze alleen maar wijzer van.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond