De Wobbel kwam, zag en overwon. Balansborden hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Waar wij als volwassenen een gebogen plank zien, zien kinderen zoveel meer mogelijkheden. Een brug, een weg, een schommel, een glijbaan, een zitje en noem maar op. Een balanceboard, zoals ze ook worden genoemd, laat perfect zien dat je kinderen helemaal niets voor hoeft te kauwen. Geef ze materiaal en hun fantasie doen de rest. Inmiddels zijn we even verder en de Wobbel is immer populair gebleven. Niet alleen de Wobbel, er zijn ook een serieus aantal alternatieven te koop. Dat is fijn, want zo kun je een balansbord kiezen dat past bij je kind, je interieur én je portemonne. Dit overzicht van balanceboards en wiebelplanken kan je hierbij helpen.

Compleet overzicht balansborden:

Kinderfeets balansbord

Kinderfeets is ook wel bekend van de hele stoere houten loopfietsen en kinderbakfietsen. In het assortiment hebben ze ook een balansbord.

Opties: Naturel
Prijs: vanaf €90,99
Materiaal: Berkenhout

De Kinderfeets balansbord is hier te koop

wobbel
Wobbel

Das Brett

Ook het duitse Das Brett heeft een balanceboard. Zowel in kleuren als rood en mint. Maar ook naturel met een kurken onderlaag of blank gelakt.

Opties: naturel, mint en rood. Met en zonder kurklaag.
Prijs: vanaf €120,00
Materiaal: Beukenhout

CreaTimber balansbord
CreaTimber

CreaTimber

De levering van een CreaTimber laat een klein beetje op zicht wachten. Dit komt omdat ze uit Hongarije moeten komen.

Opties: Blank en blank met een gekleurde rand
Prijs: vanaf €84,99
Materiaal: Populier

De CreaTimber is verkrijgbaar bij Eerlijk Speelgoed.

Lees ook: Betaalbaar houten speelgoed van Lidl

We Rock!

De We Rock! heeft balansborden waar menig ouder warm voor loopt; vingerbescherming! Er zit namelijk een soort van trappetje in de randen waardoor de vingers minder snel geklemd kunnen komen tussen het bord en de vloer.

Opties: Classic, Moon en Twister. Met en zonder vilt.
Prijs: vanaf circa €100,00
Materiaal: Beukenhout

Op de website van We Rock vind je een overzicht van de verkooppunten.

De Wobbel

De Wobbel behoeft bijna geen nadere toelichting. Van blank gelakt, kleurtjes, met of zonder vilt of kurk, rond tot met bamboe, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wist je dat er ook een Wobbel mini is voor in het poppenhuis? Te schattig!

Opties: Original, XL, gelakt, ongelakt, met vilt of met kurk, de 360 (ronde wobbel).
Prijs: vanaf €79.00 (€9,95 Wobbel Mini)
Materiaal: Beukenhout

De Wobbel

Een Wobbel kun je bij verschillende verkooppunten aanschaffen. Kijk hier voor een lijst met dealers.

Rainbowrocker

Opties: Regenboog swing.
Prijs: €139,00
Materiaal: berken multiplex

De Rainbow Rocker van Lunatur is verkrijgbaar in hun webshop.

RockR

Opties: Blank, gekleurd en regenbooggekleurd
Prijs: vanaf €125,00
Materiaal: Berkenhout
Specials:Er is een mogelijkheid om een custom made RockR te laten maken. Denk niet alleen aan kleurkeuzes, maar bijvoorbeeld ook de toevoeging van een logo.

Lees ook: Niet alles is (speel)goed

Plastic balansborden

Naast alle houten balansborden zijn er ook een aantal plastic varianten. Ze variëren in prijs en beginnen zo rond een paar tientjes. Educadora, een webshop met sensorische producten, heeft er een aantal. Van de zeer betaalbare Duck Walker tot de iets duurdere Whally balans bord.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Of is “Beter goed gejat dan slecht verzonnen” meer van toepassing? Doordat de Wobbel zo ontzettend populair en bekend is, voelt de rest als namaak. En toch is dat niet helemaal waar. Er zijn balansborden die tegelijkertijd, of zelfs eerder, zijn gelanceerd. Die hebben alleen niet de vogelvlucht genomen die de Wobbel wel heeft gehad. Alle bogen zijn geïnspireerd op een Vrije School klassieker. En elk merk heeft er iets eigens aan toegevoegd; van een vilten ondergrond tot een bijzondere vorm. Al dan niet geleid door budget kun je aan de hand van dit overzicht van balanceboards voor jezelf de afweging maken welk variant je kiest.


Dit artikel verscheen voor het eerst op 7 februari 2017. De inhoud heeft in oktober 2018 een update gekregen. Sommige links zijn affiliate links.

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks (te herkennen aan een *). Dit betekent dat als jij hier op klikt, ik daar mogelijk een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra, maar levert mij wel een kleine vergoeding op. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Dit beïnvloed mijn mening echter niet. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

 11 Comments

 1. Christa lindhout Reply

  De wobbel heeft een goede marketingstrategie gehad. En ik vind hun testen prima zodat mij die de meeste vertrouwen geeft. Heb de gekozen voor de dure wobbel maar wel met het goede gevoel van veiligheid

  • Wat een goeie! Al zou je er wel vanuit mogen gaan dat dat overal wel goed zit, toch? Maar misschien ben ik daar wel te naïf in.

   • Ik wil niet het gevoel hebben dat er iets mee is en ik zeg…had ik maar….

 2. Alle balansbogen zijn uitgebreid getest voordat ze verkocht mogen worden , dus qua veiligheid maakt het niks uit. En een jaar? die dingen bestaan al zo lang! Mijn fysio gebruikt ze al zeker 10 jaar, gewoon bij de Ikea vandaan!

  • De Wobbel en andere bogen zijn inderdaad geïnspireerd op iets wat al veel langer bestaat in het Vrije School onderwijs. Dat je ze ook bij de Ikea kunt kopen is nieuw voor me. Weet je ook hoe ze heten daar? Dan kan ik het toevoegen aan het artikel.

   • Ze zijn op dit moment niet meer bij Ikea verkrijgbaar, dat is denk ik al zeker een paar jaar geleden dat ze daar waren.

 3. Pingback: Zonder meteen tot dure aankoop over te gaan van balansbord CreaTimber toch testen! Hoe? Huren! | mamaLou blogt

 4. De CreaTimber is bij Eerlijk Speelgoed helaas niet meer leverbaar. Wij hebben hem daarom gekocht bij Waldorf Kids. Volgens mij hebben die hem nog steeds. De balance borden zijn allemaal toch hetzelfde dus die van CreaTimber is gewoon de voordeligste.

 5. Hoi Mary-lou,
  Door google kwam ik op jouw blow terecht over de balansborden. Ik heb onlangs voor mijn zoontje een balansbord van Kinderfeets gekocht zonder vilt. Ik merk dat het bord toch wel erg veel schuift en heb daardoor heel internet afgestruind om erachter te komen of er ook los vilt de krijgen is speciaal voor balansborden. Weet jij dit toevallig?
  Groetjes, Suzanne

  • Hai Suzanne,

   Leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Ik ben ook even aan het zoeken geslagen voor je. Ik stuur je een email.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
%d bloggers liken dit: