Home » De taken van een kraamverzorgende

De taken van een kraamverzorgende

In Nederland heeft iedereen na de bevalling recht op kraamzorg. Deze wordt standaard vergoed uit de basisverzekering van je ziektekostenverzekering. Hoeveel uur het precies betreft, is afhankelijk van de specifieke situatie, maar 24 uur is een absoluut wettelijk minimum en in heel bijzondere gevallen kun je maximaal 80 uur toegewezen krijgen. Deze uren zijn meestal verdeeld over acht dagen.

De kraamzorg bestaat eruit dat tijdens de bevalling en de eerste week van je kraamtijd een kraamverzorgende je komt bijstaan. Maar wat kun je hier precies van verwachten? Wat zijn de taken en werkzaamheden van een kraamverzorgende?

Lees ook: Mijn droom: Het draagconsult vergoed krijgen door zorgverzekeraars

Tijdens de bevalling

Veel mensen denken bij een kraamverzorgende aan een (meestal) vrouw die je thuis bijstaat na de bevalling. Maar toch hebben ze ook al eerder een belangrijke taak. Bij een thuisbevalling assisteren ze namelijk de verloskundige en is ze tevens degene die jou en je partner extra ondersteuning kan geven. Zo kan ze zorgen dat alles in de kraam-/babykamer helemaal in orde is en de ouders voorlichting en instructies geven. Tijdens de bevalling zelf houdt ze de kraamvrouw goed in de gaten en desgewenst ondersteunt ze deze en de partner tijdens de weeën en uitdrijving. Uiteraard verleent ze als dat nodig is hand en spandiensten aan de verloskundige of huisarts. Uiteindelijk helpt ze na de bevalling met opruimen en de was en draagt ze zorg voor de registratie in het zorgdossier en de overdracht aan de hulp die de volgende dag komt.

Voorlichting

Tijdens de kraamtijd is een uiterst belangrijke taak van de kraamverzorgende het geven van voorlichting en instructie aan de kraamvrouw en haar partner. Zo zal ze uitleg geven over en helpen bij de borstvoeding en/of andere voeding, het verzorgen van de pasgeborene en het ontzwangeren en weer mobiel worden van de kraamvrouw. En natuurlijk zal ze ook tips hebben over het huilen van het kind en hoe daar mee om te gaan, het slapen (welke voorkeurshoudingen zijn er) en de algehele veiligheid in huis. Kortom: alles wat je, met name bij je eerste kindje, moet weten om de baby een goede start te geven.

Lees ook: Baas in eigen kraambed; ik wil geen bezoek meteen na de bevalling

Verzorging

Uiteraard is de verzorging van zowel kraamvrouw als de baby prioriteit nummer 1. Zo zal de vrouw gecontroleerd worden op eventueel bloedverlies en de stand van de baarmoeder. Maar ook de borsten en benen krijgen aandacht en de urine en ontlasting worden steeds goed in de gaten gehouden. Verder zal de kraamverzorgende haar helpen bij het douchen/wassen en het geven van borst- dan wel flesvoeding. Ook zal de kraamvrouw indien van toepassing in veel gevallen een flesvoeding schema mee opstellen, zodat je een structuur hebt waar je aan vast kunt houden.

Natuurlijk staat ook de pasgeborende onder voortdurende controle. Hoe is het met zijn/haar temperatuur en zijn zaken als de urine en ontlasting, het gewicht, de huidskleur, ademfrequentie, huid, ogen en navel normaal. Lichamelijke verzorging zoals wassen en baden zijn vanzelfsprekend zeer belangrijk, ook omdat dan de blote baby goed kan worden gecontroleerd op eventuele zaken die extra aandacht verdienen.

Hygiëne voor alles

Een uitste belangrijke taak van de kraamhulp is het waarborgen van de hygiëne rondom kraamvrouw en baby. Een dagelijkse reiniging van de toiletten en badkamer is daarbij vaak standaard zoals ook het regelmatig verschonen van het kraambed en bedje van het kind. Verder kun je denken aan het goed schoonhouden van zaken als flessen en spenen en bijvoorbeeld borstkolf door deze uit te koken.

Signaleren en rapporteren

Ieder kraamverzorgende dient het kind, de moeder, maar eigenlijk het hele gezin voortdurend goed in de gaten te houden waarbij ze zich in de eerste plaats zal richten op het signaleren van (potentiële) problemen bij in de ontwikkeling van het kind of algehele gesteldheid van de moeder en deze in voorkomende gevallen natuurlijk ook melden aan de verloskundige en/of huisarts. Ze zorgt tevens voor de uiteindelijke overdracht aan het consultatiebureau.

Lees ook: Op kraamvisite? Geef een kraambox cadeau

Huishoudelijke taken

Primair richt de kraamhulp zich bij huishoudelijke taken op wat gerelateerd is aan de moeder en het kind. Dit betreft dan bijvoorbeeld het schoonhouden van de babykamer en de kamer waarin de moeder verblijft, het doen van de kraamwas en verzorgen van de lunch.

Afhankelijk van de tijd en het aantal uren dat beschikbaar is, kan de kraamverzorgende echter ook nog verschillende extra huishoudelijke taken op zich nemen. Denk bijvoorbeeld aan gastvrouw zijn voor visite, boodschappen doen, het (voor)bereiden van het avondeten, het doen van de gezinswas en het verzorgen van eventueel aanwezige andere kinderen.

Het zal duidelijk zijn: de kraamverzorgende speelt een belangrijk rol bij een goede start van iedere kind. En gelukkig is één en ander in ons land goed geregeld. Zorg er wel voor dat je op tijd bent met het aanvragen van de kraamzorg. In het algemeen wordt geadviseerd dit te regelen tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap. De organisatie die de kraamzorg gaat leveren is dan goed in staat jouw zorg in te plannen en jij weet zeker dat je optimaal en zorgeloos van je kraamtijd kunt genieten!

Uitgelichte foto newborn baby | fotograaf Smit via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond