Home » De leukste manieren om Sinterklaasavond te vieren

De leukste manieren om Sinterklaasavond te vieren

Je kan Sinterklaasavond vieren met een bonkende buurman, ik bedoel “Piet” aan de deur en een zak vol cadeautjes. Een “gouwe ouwe”. Wil jij het dit jaar anders doen en de kinderen actiever laten zijn? Dan heb ik hier de leukste manier om het feest te vieren!

Sinterklaas met zijn pieten

Wat is er voor kinderen leuker dan Sinterklaas en zijn pieten langs te laten komen? Niks toch? Tenzij je kinderen al ouder zijn, maar daarvoor heb ik andere tips. Een feest voor de kleintjes is helemaal geweldig als Sinterklaas is geweest. Ik kan het in ieder geval nog goed herinneren. Sinterklaas die vertelt hoe goed jij het hebt gedaan afgelopen jaar en waar hij trots op is. En daarna kregen we van de pieten een handvol pepernoten en natuurlijk de cadeautjes. Eén groot feest. Maar ik merk dat ook volwassenen er nog steeds van kunnen genieten. Begin december heb ik ook een sinterklaas en pieten geregeld voor mijn dansgroepen. Kan nu al niet wachten op hun reactie.

Lees ook: Yes!! Surprise maken voor Sinterklaas

Ganzenbord a la sinterklaas

Een collega van mij heeft een eigen ganzenbordspel gemaakt. Iedereen kreeg een beertje met gekleurd zakje opgespeld en een pietpionnetje. Tijdens het spel kon je op verschillende vakjes terecht komen. Kwam je op sinterklaas? Dan mocht je een cadeautje uit de zak pakken. Op een snoepje? Pak een handje pepernoten uit de schaal. En bij de beertjes moest je een opdracht doen. Bij je eigen kleur was je veilig en hoefde je niks te doen. En de zwarte piet? Dan moest je een cadeautje aan een ander geven. Een hele avond plezier!

Speurtocht

Laat die buurman op de deur bonken en een brief in de brievenbus doen. In die envelop zit de eerste aanwijzing voor de speurtocht naar de cadeautjes. Bij deze een voorbeeld:

Lieve kinderen,

Dit jaar op een andere manier,
Deze keer ben ik niet hier.

Geen visite van Piet en Sint,
nee, lieve kind.

Ik ben zeker niet abuis.
Er ligt iets verstopt op zolder in huis.

En zo ga je het hele huis door. Op elke plek ligt een gedicht of een voorwerp waardoor ze weer naar een andere plek moeten. Op zolder kan je een afwasborstel neerleggen en zeggen “Waar hoort deze borstel thuis? Ga ernaar toe en zoek als een muis” 

Niet zo creatief? Je mag mij altijd om tips vragen. Ik weet zeker dat de kinderen jong en oud dit erg leuk gaan vinden. En je houdt ze ook lekker bezig. Op zoek naar de cadeaus!

Lees ook: Boer Boris sinterklaasboek: Een paard voor Sinterklaas

Puzzelen maar!

In plaats van een speurtocht kan je ook een zak laten bezorgen, door die buurman, met daarin 1 gedicht en chocolade letters. In het gedicht staat over elk kind iets leuks en aan het einde lezen de kinderen dat ze met de chocoladeletters een woord moeten maken. Dit woord, of als je oudere kinderen hebt een zin, laat zien waar ze de zak kunnen vinden. Leuk toch?

Dobbelspel

Al tieners in huis, maar geen zin in surprises? Dan is dit dobbelspel ideaal. Laat iedereen 3 of 4 cadeautjes kopen van een bepaald, van tevoren afgesproken, bedrag. Tijdens de avond legt iedereen zijn cadeautjes op tafel. Bij verschillende winkels kan je een sinterklaasdobbelsteen kopen. Hier staan verschillende opdrachten op zoals: een cadeautjes van de stapel pakken, een cadeautje van een ander pakken, alle pakjes een plekje doorschuiven, een cadeautje terugleggen en natuurlijk al je cadeautjes ruilen met iemand anders. Vorig jaar heb ik dit met de oudste meiden van dansen gedaan en die vonden het geweldig. We hebben nog nooit zo hard gelachen en vochten allemaal voor hetzelfde cadeautje.

Geen dobbelspel? Je kan het ook met gewone dobbelstenen doen en afspreken wat het aantal ogen betekenen.

Lees ook: Inspiratie voor de vier cadeautjesregel

Sinterklaas Bingo

Gewoon lekker ouderwets bingo spelen, maar dan met kaarten met sinterklaas thema. Op internet zijn er genoeg kaarten te vinden die je kan printen. Met de kleintjes kan je ervoor kiezen dat als ze bingo hebben, ze hun cadeau (voorzien van naam) uit mogen pakken. Bij de oudere kinderen of volwassenen kan je cadeautjes zonder naam neerzetten. Ik ben benieuwd of ze blij zijn met hun gewonnen prijs. Succes gegarandeerd!

Ik ben erg benieuwd hoe jij Sinterklaasavond viert. Laat je het ons weten?

 

Vind je deze tips leuk? Bewaar met onderstaande afbeelding dit artikel op Pinterest.

Foto van Sinterklaas van hans.slegers via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie
  • […] De sint is weer in het land! Een leuke tijd voor jong en oud. Maar vooral voor ouders met kleine kinderen ook wel een drukke tijd. Ik kan mij zo voorstellen dat je met alle Sint stress misschien geen ruimte hebt om ook nog eens aan het milieu te denken. Maar een groene pakjesavond is niet moeilijk te organiseren. Misschien kan ik je met deze handige tips op weg helpen met een duurzaam sinterklaasfeest. […]

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond