Sommige kinderen komen altijd te laat op school, komen alleen naar school en gaan alleen weer naar huis. Of ze hebben bijna nooit hun huiswerk gemaakt, maar kunnen ook na schooltijd zelden spelen.
Ongeveer 25% van de kinderen in Nederland groeit op in een situatie waar een gezins- of familielid langdurig ziek is en helpen vaak mee in de zorg van hun familielid. Dit kan een broertje met een beperking, een ouder met psychische problemen of een oma met dementie zijn. Vaak weten mensen in de omgeving dit niet. Dit komt doordat kinderen liever niemand hiermee willen belasten, ze willen zo normaal mogelijk zijn. Maar ze gaan ook gewoon naar school en zouden daarnaast voldoende tijd moeten hebben om te spelen met vriendjes en te sporten.
Zichtbaarheid
Jonge Mantelzorgers weten vaak zelf niet dat ze mantelzorger zijn. Voor hun is het heel normaal om te zorgen voor een naaste. Ze worden soms bestempeld als lui en niet gemotiveerd als het huiswerk weer eens niet af is. Maar als de zorgtaak steeds groter wordt en hun school gaat eronder lijden zullen ze zelf niet snel om hulp vragen, onder andere doordat ze niet zo goed weten bij wie ze terecht zouden kunnen. Daarnaast speelt ook schaamte over de situatie vaak een rol. Kinderen willen niet zielig of bijzonder gevonden worden.
Jonge mantelzorgers
Om deze jonge Mantelzorgers te ondersteunen zijn er verschillende intermediairs. Hierbij kan je denken aan docenten, jeugd- en jongerenwerkers, mantelzorgconsulenten en zorgprofessionals. Zij kunnen ondersteuning bieden door het thema bespreekbaar te maken met activiteiten die aansluiten bij de leefwereld van het kind. Dit zou kunnen door een voorlichting op school die gehouden wordt door een jongere die zelf ook een jonge mantelzorger is. De kans op herkenning is dan heel groot bij de kinderen die zelf ook zorg dragen voor een familielid. Ze zullen vragen gaan stellen en de drempel om om hulp te vragen wordt een stukje kleiner.
Wanneer ben je een jonge mantelzorger?
Een jonge mantelzorger ben je wanneer je thuis bijvoorbeeld een familielid hebt die extra hulp nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is. Er zijn op het net verschillende verhalen, lijstjes en tests te vinden om te kijken of je een jonge mantelzorger bent, zo ook bij jongemantelzorg.nl, mantelzorg.nl/jongzorgen en op care2share.nu. Hier vind je ook informatie over waar je terecht kan voor hulp, maar er is ook ruimte om vragen te stellen en je hart te luchten.
Ben jij…
Als een jonge mantelzorger zich herkent in een verhaal van een mantelzorger en meerdere activiteiten doet uit het lijstje hieronder, dan is diegene zeker een jonge mantelzorger.
Wat moet jij allemaal doen?
Meehelpen in het huishouden
Broertje/zusje naar school brengen
Helpen bij medicijnen
Meegaan naar ziekenhuis, fysiotherapie of andere hulpverleners
Vertalen of uitleggen
Overnemen financiën, administratie
Je zorgen maken om hoe het gaat thuis of met degene die zorg nodig heeft
Lichamelijke zorg zoals aankleden, douchen, insmeren
Naar bed helpen
Regelzaken
Overnemen van taken van je ouders of familie
Ondersteuning
Iedere gemeente heeft wel een organisatie die zich richt op mantelzorg en jonge mantelzorgers. Deze organisaties ondersteunen waar nodig en zorgen voor de juiste hulp. Zo kunnen ze er ook voor zorgen dat jonge mantelzorgers weer meer tijd en plezier kunnen beleven bij het sporten en spelen met vriendjes. Deze organisaties vind je onder andere op mantelzorg.nl, onder het kopje organisaties in de buurt of op de site van de welzijnsorganisatie in je eigen gemeente.
Uitgelichte foto via Shutterstock

••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••