Home » De ideale verlichting kiezen voor onze keuken

De ideale verlichting kiezen voor onze keuken

Al een paar jaar leven we naar dit moment toe; een nieuwe keuken. Eerst droomden we er van, toen spaarden we er voor en nu zijn we volop in planmodus. De keuken is besteld en ook de montage is inmiddels ingepland. Het is tijd voor de laatste puntjes op de i zoals de verlichting. Wat is de ideale verlichting voor in een keuken? Eerst zetten we op een rijtje waar de lichtpunten aan moesten voldoen en vervolgens hebben we gekeken naar de mogelijkheden. We zijn er nu over uit wat voor type verlichting we willen en dat is een fijne stap in de richting van een uiteindelijke keuze.

Verlichting in een keuken

Er zijn een aantal punten waar licht in een keuken aan moet voldoen als je het mij vraagt. Zo is voldoende licht belangrijk als je moet koken, maar een zachter licht als je er alleen even moet zijn, is ook welkom. Wij hebben besloten om voor 3 lichtpunten te kiezen:

  • Boven de spoelbak voor het raam
  • Onder de keukenkastjes boven het aanrechtblad
  • Aan het plafond

Plafonnière

Het leek me eerlijk gezegd heel saai, maar dat zegt meer over wat ik wist, of beter gezegd niet wist, van plafonnières. Toen we eenmaal besloten dat een plafonnière perfect zou zijn voor in de nieuwe keuken (dit lichtpunt is nu afgedopt) en ik rond ging kijken, moest ik terugkomen op mijn eerdere gedachten. Voor elke smaak en ruimte heb je de perfecte plafonnière. Mijn voorkeur gaat uit naar de moderne led uitvoeringen.

Spotjes

Op dit moment hebben we inbouwspots in een koof, maar hieronder komen de kastjes te hangen waardoor deze spotjes straks geen nut meer zullen hebben. Die gaan dus weg en worden naar beneden onder de kastjes verplaatst. Voor de nieuwe onderbouwverlichting kijken we naar spotjes, LED balken en zwenkbare meubelverlichting.

Hanglampen

Tot slot hebben we nu en straks verlichting boven de spoelbak. De spoelbak staat voor het raam, maar toch is het fijn om ook daar verlichting te hebben. Onze raambekleding staat immers niet altijd naar boven of beneden. De hanglampen van nu werken samen met de inbouwspotjes, maar dat zal straks anders zijn. Wel komen er soortgelijke lampen, zij het in een modern jasje weer terug. We kijken nu naar simpele lampbollen aan een draad.

Lees ook: Een virtueel kijkje in onze nieuwe keuken

Typen verlichting

Deze 3 lichtpunten zijn een combinatie van direct en diffuus licht. Tijdens zo’n project leer je een hoop nieuwe termen bij kan ik je vertellen. Direct licht spreekt voor zich denk ik: een lichtpunt zonder filter dat direct gericht staat op je werkoppervlak. Diffuus licht wordt in tegenstelling tot direct licht gefilterd door glas of een lichte kap. Zo’n lichtpunt verspreidt egaal licht die een ruimte overal evenveel belicht. Voor de volledigheid nog de derde vorm van verlichting waar wij niet voor hebben gekozen: indirect licht. Sommige vloerlampen en wandlampen zijn voorbeelden van indirect licht.

Ideale verlichting voor een keuken

Een ideaal lichtplan maakt optimaal gebruik van deze verschillende vormen van licht. Zoals gezegd gaan wij voor direct licht boven het aanrechtblad en boven de spoelbak en diffuus licht aan het plafond. Hiermee hebben we een mooie combinatie te pakken van groot licht en detaillicht. Nu nog wat knopen doorhakken.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond