Home » Buiten spelen tegen bijziendheid. Ga de uitdaging aan!

Buiten spelen tegen bijziendheid. Ga de uitdaging aan!

Ik ben absoluut geen buitenmens. Liever ben ik lekker binnen. Knus op de bank onder een dekentje. Waar een ander voor zijn ontspanning lekker een flink eind gaat lopen of fietsen doe ik dat alleen als het niet anders kan. Of wanneer ik de kolder in mijn kop heb. Logisch gezien komen mijn kinderen daardoor ook minder buiten. We doen genoeg leuke dingen binnen, maar naar buiten gaan is ook belangrijk. Ik weet het heus wel. Vitamine D enzo. Nu blijkt mij dat buiten zijn niet alleen daarvoor belangrijk is.

 

Bijziendheid (myopie)

De laatste veertig jaar is bijziendheid enorm toegenomen in Nederland. Als een kind in de groei al een bril van -6 of hoger heeft, is de kans op slechtziendheid of blindheid vanaf het vijftigste jaar maar liefst één op drie. Bijziend kun je zijn door erferlijke factoren. Aangezien ik zelf bijziend ben, spelen deze erferlijke factoren al een rol voor mijn kinderen. Ook wanneer er sprake is van vroeggeboorte stijgt de kans op bijziendheid trouwens. Daarnaast speelt dus ook je levensstijl een belangrijke rol. Met buitenlicht kun je het risico op sterke bijziendheid verkleinen. Lekker buiten spelen tegen bijziendheid dus.

Wat kun je nog meer doen tegen bijziendheid?
 • geregeld pauzes nemen als je iets van dichtbij aan het bekijken bent. Dus elk half uur even wegkijken van een scherm of je boek.
 • blootstelling aan blauw licht beperken. Televisies, smartphones, tablets en computerschermen bevatten allemaal blauw licht.
 • beschermen tegen UV licht door een zonnebril te dragen.

 

 

Ga je de uitdaging aan?

Het Oogfonds stimuleert met een uitdaging en een gratis pakket het buiten spelen. Naast wat informatie zitten er nog een aantal leuke dingen in het pakket.

Wat zit er in het pakket?

 • stickervel
 • landschapspostertje
 •  oogtest poster
 • meetlint

Met de items uit het pakket is het nóg leuker om de uitdaging aan te gaan! Welke uitdaging dat is? Twee weken lang iedere dag minimaal twee uur buiten zijn. Met de stickers kun je dan je kind belonen door deze op het landschapspostertje te plakken. Doe je ook mee? Deel je foto’s op Twitter of Instagram met #gezondekinderogen #oogfonds

 

Nationale buitenspeeldag

Vandaag is het nationale buitenspeeldag. Wat mij betreft een extra stimulans om de twee uur per dag te halen. Op de website kun je zien waar bij jou in de buurt hier aandacht aan wordt besteedt. Ook het Oogfonds biedt je met deze buitenspeel tips een handreiking.

Rondje lopen

Mijn uitdaging

Hoe gaat het tot dusver met mij? Alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen. Ik begon de challenge afgelopen zaterdag en zou naar de Ouders Natuurlijk beurs gaan. Zon, veel buiten zijn en voldoende speelgelegenheid. Het mocht helaas niet zo zijn. Ziek en stijf van de paracetamol heb ik mezelf, en de kinderen, binnen opgesloten.

Zondag ging wat dat betreft al veel beter. Gezellig en op ons gemakje zijn we naar het dorp gelopen en hebben boodschappen gedaan. ‘S middags gingen de tuindeuren open en Mila liep in en uit. Die avond besloot ik spontaan om na het eten ook nog even een wandelingetje te maken. We hebben genoten! Mila was lekker aan het fietsen en wij keuvelden erop los. Gezellig!

En toen werd het maandag en verviel ik al snel in het oude patroon. Op een werkdag ben ik al lang blij als het lukt om op een fatsoenlijke tijd te eten en de kinderen niet al te laat naar bed te brengen. Hoe pas ik buitenspelen daar nou weer in? Één troost: op de opvang halen de kinderen die twee uur ruimschoots.

Vandaag op buitenspeeldag zijn de plannen iets ambitieuzer. Hier in de buurt hebben we een soort van natuurlijke speeltuin. Veel water, modder, zand en meer leuks. Ik neem een tas met lunch mee en die twee uur hoop ik makkelijk te halen. Als je me volgt op social media zul je zeker een foto voorbij zien komen.

Ik ben de uitdaging aangegaan en we gaan lekker veel buiten spelen tegen bijziendheid. Komen jij en je kinderen genoeg buiten? Heb jij nog speciale plannen voor vandaag?


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
 • Ik heb een binnen en een buiten kind haha, het binnenkind heeft af en toe echt even een schop onder de kont nodig om buiten te gaan spelen. Vandaag hebben we ene gesprek of mijn zoon in aanmerking komt voor speciaal onderwijs na de vakantie.

 • Hallo Marie-Lou,
  Wat een leuke blog heb je hier. Super dat je het buitenspelen hier promoot ter voorkoming van bijziendheid! Ikzelf heb sinds mijn kinderjaren een heel hoge bijziendheid en moest in mijn verdere leven ook de daaruit voortvloeiende oogziekten ervaren. Ook ik schrijf een blog (mijn levenservaringen rond hoge bijziendheid op een luchtige manier gebracht met tips en anekdotes) en behandelde daar het onderwerp om kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen. Je kan hem weervinden onder : http://www.hogemyopie.blogspot.be . Laten we vooral hopen dat we mensen kunnen bereiken en de groep bijziende kinderen zo klein mogelijk houden. Groetjes, Anja

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond