Home » “Zilver heelt borstvoedingsongemak” en nog meer borstvoedingstips van een oude rot

“Zilver heelt borstvoedingsongemak” en nog meer borstvoedingstips van een oude rot

Ik ken mama’s die al 6, 7 of misschien al wel 8 aaneengesloten borstvoedingsjaren op hun conto kunnen schrijven. Zover ben ik nog niet en zal ik ook niet komen, maar inmiddels heb ik wel genoeg ervaring om enkele tips te delen aan moeders die van plan zijn om te gaan borstvoeden of net hiermee begonnen zijn. Ik ben van mening dat je veel dingen lekker zelf moet ervaren, iedereen is weer anders, maar soms is een beetje hulp echt niet weg. Als kersverse mama komt er al zoveel op je af. En dan heb ik het nog geeneens over alle hormonen die door je heen razen.

Persoonlijk

Bij het geven van borstvoeding komt vaak een stukje gevoel bij kijken. Dan bedoel ik met name als het niet lukt. Heb je een flesweigeraar is dat makkelijk de schuld van de fles of misschien wel de voeding. Het niet lukken van het geven van de borst is gewoon een persoonlijk zaakje. Al kun je er meestal niets aan doen, rationeel denken lukt vaak toch niet. Het bekende schuldgevoel steekt z’n lelijke kop dan weer op is mijn persoonlijke ervaring. Vanuit die ervaring heb ik nagedacht over wat ik fijn had gevonden om, met de kennis van nu, te weten voordat ik er aan was begonnen. Het is een 5 puntenlijstje geworden waarvan ik hoop dat er heel veel moeders en kindjes van zullen gaan profiteren.

1. Er was eens een….wens

Daar begint het allemaal mee en is ook heel belangrijk. Borstvoeding moet je willen geven omdat JIJ (en niemand anders) dat wil. Niet omdat je (schoon)moeder het ook heeft gedaan, niet omdat je het gevoel hebt dat het moet of wat dan ook. Door te voeden vanuit een eigen sterke wens heb je de helft van alle eventuele ongemakken al overwonnen en sta je meteen al met 1-0 voor.

2. Weet hoe je verzekerd bent

Ongemakken? Wat? Nee toch?! Helaas toch wel. Misschien gaat het gewoon lekker hoor daar van bovenop je rozige wolk. Het kan ook anders gaan. Wat voor type ben jij? Ga jij er altijd van uit dat het tegen kan zitten zodat het alleen maar kan meevallen? Of ben je juist mevrouw positivo haarzelf? Hoe je ook bent, pluis even je zorgverzekering uit waar je precies voor verzekerd bent als het gaat om zwanger zijn, bevallen, kraamzorg en borstvoeding geven èn hulp hierbij. Denk aan huur van een kolf of het inschakelen van een lactatiekundige. Er kan misschien wel meer dan jij denkt. Of juist niet natuurlijk. Hoe dan ook fijn om te weten lijkt me! En als het nodig is in december, als overstappen nog mogelijk is, daar verandering in brengen.

3. Eerste hulp bij borstvoedingsongemak

En als het onderwerp borstvoedingsongemak dan toch al is aangekaart…. Niets is erger dan ergens last van krijgen en niets bij de hand hebben. Dus wees een beetje voorbereid op tepelkloven bijvoorbeeld. Een klein tubetje ergens van is fijn om achter de hand te hebben. Vaak te krijgen in de gratis babydozen. Weet je wat ook helpt? Zilver! Schijnt helend te werken. Had ik heel graag geweten toen ik voor het eerst aan het voeden van Mila begon. Het aanhappen en de eerste dagen dat ze moeten wennen aan de nieuwe functie waren voor mij echt niet prettig. Of het moment dat borstvoeding en baby’s tandjes een pittige combinatie wordt. Ik heb regelmatig het bijltje er bij neer willen gooien. Dan was je net even bijgekomen en “moest” je alweer.

Ik begon tegen de voedingen op te zien. Een drupje moedermelk schijnt tegen van alles goed te zijn en dus ook tegen borstvoedingsongemak, maar ik zag eerlijk gezegd niet hoe ik dat in de praktijk moest uitvoeren. Zodra je iets aantrekt absorbeert dat toch het melk? Met veel geduld en een hoop geluk is het goed gekomen. Zilveren tepelkapjes waren goed van pas gekomen. Er zijn twee soorten, maar de werking is in principe hetzelfde. Tussen de voedingen, en als je wilt kan het ook ’s nachts, doe je een drupje moedermelk er in en plaats je de kapjes op je tepel. De helende werking van het pure zilver doet zijn werk tegen tepelkloven en zelfs spruw.

Is je borstvoedingsperiode voorbij dan kun je de zilverkapjes om laten smelten tot een herinneringssieraad.

4. Even praktisch

Wat heb je nu precies nodig om borstvoeding te kunnen geven?

-Een paar fijn zittende voedingsbh’s zonder beugels is voor de eerste tijd zeker een must.
-Borstcompressen (vergeet ze niet vast te plakken, anders krijg je gênante situaties).
-Borstvoedingsshirtjes en jurkjes.
-Eventueel een speen die zoveel mogelijk een borst nabootst.

5. Word Oost-Indisch doof

Trek je eigen plan en doe wat het beste is in jouw belang en waarvan je vind dat het ook in het belang van die van je kind is. Zoveel mensen zoveel verschillende meningen. Als je alleen de eerste drie maanden de borst wilt geven, prima. Wil je je driejarige nog aanleggen, fine by me. Word Oost-Indisch doof voor het commentaar van anderen. Is trouwens sowieso handig met kinderen. 😉
 
 
 

Wist jij dat zilver borstvoedingsongemak kan helen? Heb je een andere borstvoedingstip? Onderaan de blog kun je je reactie delen. 


Disclaimer: dit is geen medisch blog. Ik ben moeder en ervaringsdeskundige, maar geen arts of apotheker of op welke manier dan ook medisch onderlegd. Als je bijvoorbeeld last hebt van tepelkloven is het zaak om de oorzaak aan te pakken. De middelen die ik noem pakken het ongemak die je ervan hebt aan, maar niet de oorzaak. Hiervoor kun je het best een professional inschakelen. In het geval van een borstontsteking uiteraard meteen je arts consulteren.

Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking
Foto’s baby tijdens borstvoeding en baby bij moeder  via Shutterstock 

 ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
  • Bedankt voor deze tips 🙂 Het zilver hou ik in gedachten mocht ik straks moeite krijgen met de borstvoeding. Al zijn de kapjes wel duur, zeker aangezien ik op mijn trouwring na eigenlijk geen sieraden draag en die optie dus minder aantrekkelijk vind. Als je dat wel doet, is het zeker een toffe optie!

  • Ik had al eerder over de zilverkapjes gehoord. Nu ben ik 28 weken zwanger en ik ga zeker mij verder verdiepen in dit product. Bedankt voor het link.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond