Home » Blijvend afvallen. Waarom het mij niet lukt om op gewicht te blijven

Blijvend afvallen. Waarom het mij niet lukt om op gewicht te blijven

Ik schaam me diep! Het is precies een jaar geleden dat ik besloot dat ik iets aan mijn gewicht wilde doen. De ontevredenheid knaagde. En nu? Er wordt nog steeds geknaagd, maar aan chocola, drop, chips, ham-kaas croissantjes en nog zoveel meer. Schaamteloos vol schaamte. Ik ben het afgelopen jaar onwijs veel afgevallen (16 kilo), maar op gewicht blijven is een andere tak van sport. Blijvend afvallen? Dat is mij niet gelukt. Ik ben weer veel aangekomen en ik weet heus wel waarom.

Lees ook: 10 dingen die elke Weight Watcher herkent

Afvallen als iets tijdelijk zien

Nu even knallen en daarna kunnen we weer plezier hebben. Hoe herkenbaar is dat? Maar in feite heb je levenslang. Dat vergeet ik voor het gemak weleens. Met mijn alles of niets mentaliteit is dat funest. Het gaat eerst heel goed en daarna heel slecht. Balansen doe ik niet aan. Helaasch!

Laat balans nou eigenlijk zijn waar het om draait. Je kunt zeker wel iets lekkers nemen, uit eten of een wijntje drinken. Daartegenover staat natuurlijk dat je veel vaker iets niet kunt nemen.

Eten als beloning nemen

Ik heb geleerd dat je best trots mag zijn op je vorderingen en dat mag vieren. Dat laat ik me geen twee keer zeggen natuurlijk. Een goede week vier ik graag met een stukje chocola. En dan is het hek weer voor een paar dagen van de dam. Waarna ik weer heel hard op de rem moet trappen.

Eten als beloning is gewoon geen goed idee als eten juist het probleem is. Lijkt me logisch.

Lees ook: 10 kilo afvallen, hoe doe je dat?! | WW#5

Lekker gezellig

Zegt De Man Netflix, denk ik aan wijn, chips en nootjes. Een gezellig avondje samen staat gelijk aan een bord vol snoeperij. Als ik een lijn doortrek zie ik overeenkomsten met toen ik nog rookte. Dat was ook zo ‘gezellig’. Het is me gelukkig gelukt om van die verslaving af te komen. Dat geeft de burger toch wat moed.

Eerst dacht ik dat ik geen emotie eter was, maar blij zijn, je fijn en gezellig voelen is natuurlijk ook gewoon een emotie. Als ik me lekker voel, voel ik me nog lekkerder met lekker eten.

Een lieve man

En nu we het toch over De Man hebben… het is een lieverd. Hij geeft me elke dag het gevoel dat ik het helemaal ben. Dat is zó fijn! Of ik nu 58 kilo weeg zoals bij onze eerste ontmoeting of 85 kilo nu. Mijn buikje, flaparmen en te dikke billen ziet hij niet eens zoals ik ze zie. Als degene die ik het meest lief heb naar me kijkt alsof ik de enige vrouw op aarde ben, is de noodzaak om te veranderen wat minder.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

En dan… dan kijk ik in de spiegel en word inwendig heel boos. Het gevoel dat hij mij geeft komt niet overeen met dat wat ik zie. Wat ik zie word ik niet heel blij van. En daar kan niemand anders dan ikzelf iets aan doen. Dus vol goede moed heb ik de draad weer opgepakt. Hoewel het een gebed zonder eind lijkt, is het inzicht er.

Afvallen kan ik. Ik wéét waarom het mij niet lukt om blijvend af te vallen. Ooit moet mijn som van 1 + 1 toch 2 gaan zijn?

 

Foto: Shutterstock | chocola door Julia_Lelija••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond