Traditiegetrouw wordt er tijdens de Nationale Voorleesdagen elk jaar een Prentenboek van het Jaar gekozen. Naast dit boek worden er nog eens 9 boeken gekozen waarmee er een Prentenboek TopTien wordt gevormd. Dit lijstje vind ik een hele fijne inspiratiebron om nieuwe boeken te leren kennen. Tijdens deze week worden er tal van activiteiten georganiseerd door het hele land. Ook thuis kun je hiermee aan de slag. Door gebruik te maken van een interactieve of educatieve app bijvoorbeeld. In dit artikel stel ik een aantal apps voor die goed passen bij een aantal boeken uit de top tien.
Prentenboek TopTien
Allereerst is het goed om te weten om welke boeken het gaat. Hieronder vind je daarom alle tien boeken inclusief het Prentenboek van het Jaar: Moppereend.
- Spelen tot het donker wordt (Querido)
- Moppereend (Lemniscaat)
- De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers)
- Deze ridder zegt NEE (Gottmer)
- Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer)
- Van 1 tot 10 (Gottmer)
- Zó moe en toch klaarwakker (Hoogland & Van Klaveren)
- De boer en de dierenarts (De Eenhoorn)
- De grote vijf (Clavis)
- Otto groot, Otto klein (Lannoo)
Apps gebruiken
Voor het naar bed gaan, lezen we de kinderen graag voor uit een boek. Het is een moment om de dag af te sluiten en in rust naar bed te gaan. Een scherm vind ik dan niet passend. Op andere momenten van de dag vind ik een app juist een hele fijne aanvulling op een boek. Het geeft je de mogelijkheid om het thema op een andere manier tot de verbeelding te laten spreken.
Onderweg in de auto of tijdens zwemles voor een jonger broertje of zusje zijn momenten waarop het erg fijn kan zijn om een app te gebruiken. Met een prepaid abonnement hou je de kosten bovendien laag en overzichtelijk. Zo heeft prepaid internet van Simyo vaste tarieven. De apps download je natuurlijk thuis via de WIFI om de kosten nóg lager te houden.
Lees ook: Maak kennis met digitale prentenboeken
Aanvullende apps Nationale Voorleesdagen
Ik heb een paar hele leuks apps gevonden die goed passen bij een aantal van de boeken uit de top tien.
Emotions | Deze app (€3,49) past heel goed bij Moppereend wat gaat over gevoelens. In het boek wordt Moppereend steeds chagerijniger. De andere dieren proberen haar uit alle macht op te vrolijken, maar worden er zelf niet echt vrolijker door. Maar gelukkig komt alles aan het eind weer goed. Ook in Emotions staan emoties centraal. De gekke zebra, verlegen schaap, vrolijke giraf en bescheiden eland kunnen aangekleed, gevoed en mee gespeeld worden. Afhankelijk van de gebeurtenis reageren ze op verschillende manieren. Denk aan vrolijk en verdrietig.
Leer tellen met dieren | Kinderen vinden het erg leuk om te leren tellen. In combinatie met dieren is het helemaal een feest. In zowel het boek van Mies van Hout Van 1 tot 10 als Leer tellen met dieren staan dieren en leren tellen centraal. Op een speelse manier worden de eerste tien cijfers eigen gemaakt.
Slaap lekker | Zó moe en toch klaarwakker is een boek dat gaat over het uitstellen van bedtijd. De zeeleeuw moet plassen, de krokodil nog zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. Een herkenbaar boekje voor bijna elke oud met kleine kinderen. De app Slaap lekker speelt in op bedrituelen. Het is de bedoeling dat je kindje op de boerderij alle lichten 1 voor 1 uit doet. Het is een simpele app, maar spreekt voor kinderen enorm tot de verbeelding. Alle lichtknopjes zijn anders vormgegeven waardoor het ook nog eens leuk is om op zoek te gaan naar de knop.
Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen om voorlezen leuker te maken. Daar slagen ze zeker in. Ik krijg altijd enorm veel inspiratie van de boeken. Hiervan belanden er steevast een paar op de verlanglijstjes van de kinderen. In het verleden hadden sommige boeken een eigen app. Dat is dit jaar niet, maar de selectie die ik hierboven gaf, is een hele mooie aanvulling.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
Bedankt voor de blog, het is zo nuttig.