Home » Anders kijken naar drukke kinderen

Anders kijken naar drukke kinderen

Ik durf je te verzekeren dat jouw band met verlegen of drukke kinderen 180 graden gaat draaien als je op een andere manier gaat kijken naar ze.

Wat gebeurt er als je anders gaat kijken naar dat drukke jongetje. Of dat meisje dat nooit iets durft? Ik durf je te verzekeren dat jouw band met verlegen of drukke kinderen 180 graden gaat draaien als je dit gaat doen!

Een eerste indruk

Vaak hebben we na één blik al een oordeel over een kind. En ja, ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat vroeger ook had. “Ohh die is wel heel druk. Die moet je vast vaak waarschuwen.” Of “Die durft ook niks. Dat is vaak een mama’s kindje”. Je doet dat automatisch. Daar is niks mis mee, maar het gaat pas mis als je het kind gaat behandelen zoals jij het ziet. Vind jij een kind druk? Dan ga je daar anders tegen praten dan tegen een kind dat rustiger is. Probeer het maar eens. Schrijf op wat je van een kind vindt als je hem voor het eerst ontmoet. Zie je dat kind nog steeds op die manier? Dat buurjongetje dat altijd herrie maakt? Tijd om anders te gaan kijken. Ook jij kan dat en het is niet zo heel moeilijk.

Leer het kind kennen

Zoals ik al eerder aangaf, hebben we vaak een eerste indruk en gaan daar naar handelen. Maar leer nu eens het kind eerst kennen. Zet die eerste indruk aan de kant en ga echt het contact aan. Waar houdt het kind van? Wat vindt hij of zij leuk om te doen. Leer het kind kennen zoals hij is. Natuurlijk heb je niet altijd de tijd om een kind zo uitgebreid te leren kennen, maar een paar vragen stellen kost echt niet veel tijd.

Kijk naar de talenten

In plaats van te kijken naar het gedrag dat we niet leuk vinden, ga je nu kijken naar de dingen die positief zijn. Kan het kind goed voetballen? Weet het heel veel over dinosaurussen te vertellen? Kent ze het verhaal over Elsa uit haar hoofd? Ontdek de talenten van het kind. Ik weet zeker dat als je je gaat focussen op de positieve kanten van dit kind, je heel anders naar het kind gaat kijken. Elk kind heeft talenten. Het is aan jou om dit te ontdekken.

Verander je manier van benaderen

Een stil en verlegen meisje laat je meestal links liggen omdat het toch niks zegt en doet. Maar probeer dit meisje nou eens te betrekken in de dingen die je doet. Misschien wil ze wel lekker met je mee kijken. Waarschijnlijk vindt ze dat wel erg leuk, maar wil ze niks doen. Focus je dan niet op dat ze niks wil doen, maar juich het toe als ze mee komt kijken. En dat drukke jongetje dat zoveel herrie maakt voor je raam? Focus je niet op zijn drukke gedrag, maar ga eens lekker met hem voetballen. Vraag of hij je grijze bak aan de straatkant kan zetten. Zo bouw je een heel andere relatie op. Probeer maar eens.

Hoe werkt dat in mijn klas?

Vroeger handelde ik gelijk vanuit mijn eerste indruk en wat ik had gehoord. Dat drukke jongetje? Die moet ik strak houden. Maar was dat de juiste benadering? Toen ik anders ging kijken en de kinderen eerst zelf wilde leren kennen, zag ik ook een verandering in mijn klas. Een moeilijke groep? Dat kan Joyce wel aan, werd er al snel gezegd. Maar kwam dat door mijn manier van kijken? ik denk van wel. Elk kind verdient een tweede kans. Zo ook mijn groep 7 van een aantal jaar geleden. Een terrorklas met vechtende jongens en queenbee meisjes. De ergste klas van de school, werd mij verteld. De eerste dag ben ik voor ze gaan zitten, heb ik verteld wat ik had gehoord en gaf aan dat iedereen een tweede kans verdient. “Ik ga jullie leren kennen en jullie gaan mij leren kennen. Laat jullie talenten zien, jullie leuke kanten en jullie plezier. Dan gaan we een geweldige tijd beleven.” Ik ging kijken naar wat achter het gedrag zat. (die jongen die explodeerde elke keer, bleek erg gevoelig. En met de juiste middelen kreeg hij dit onder controle). Die queenbee wilde gewoon gezien worden. Regelmatig bestookte ik haar met complimentjes. Het was een geweldig jaar en ik vond het vreselijk dat ik het jaar niet af kon maken doordat ik borstkanker kreeg.

Ik daag je uit!

En daarom deze blog. Lukt het jou om anders naar kinderen te kijken? Ik daag je uit om deze week te kijken naar de kinderen in je omgeving. Zijn er kinderen waarvan jij al bij voorbaat gaat zuchten? Ga deze kinderen beter leren ontdekken en bekijk ze op de manier zoals ik heb beschreven. Leer hun leuke kanten kennen. Hun talenten en mooie verhalen. Ik weet zeker dat jouw relatie met dit kind gaat veranderen en dat jij niet meer gaat “zuchten” zodra je dit kind ziet. Laat je mij weten of het is gelukt? Is dit een heel nieuwe manier van kijken? Ik ben benieuwd!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond