Home » Altijd al je eigen kinderboek willen uitgeven? Zo pak je dat aan!

Altijd al je eigen kinderboek willen uitgeven? Zo pak je dat aan!

Heb jij altijd al je eigen kinderboek willen uitgeven? Het begint met een idee, en voor je het weet heb je een boek in je handen! Doe inspiratie op, lees verder!

Een eigen kinderboek uitgeven is de droom van menig ouder, juf, meester of creatieveling. Een goed kinderboek blijft een leven lang bij! Jij herinnert je vast ook nog wel jouw favoriete kinderboeken die jou werden voorgelezen. Gelukkig is het uitgeven van een eigen kinderboek niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Dat kun je namelijk heel makkelijk zelf regelen!

Heb jij ook altijd al een eigen kinderboek willen uitgeven? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat aanpakt.

Hoe schrijf je een goed kinderboek?

Voordat je je eigen kinderboek kan uitgegeven heb je een goed idee nodig. Met je kinderboek wil je kinderen iets bijbrengen, iets leren. Maar je wilt ook dat ze het leuk vinden en zich met je verhaal vermaken! Hoe bedenk je een verhaal wat aan al die eisen voldoet? En hoe zorg je ervoor dat de kinderen die het lezen het goed kunnen begrijpen?

Lees zelf veel kinderboeken!

Begin met zelf veel lezen! En dan ook kinderboeken. Wanneer je kinderboeken leest van schrijvers die jou inspireren kun je hen als voorbeeld gebruiken. Let bijvoorbeeld op taalgebruik, karakterbuilding, dialogen en tekstopbouw. Door veel kinderboeken te lezen maak je jezelf bekend met alle elementen die van belang zijn voor een goed kinderboek.

Leef je in in de belevingswereld van kinderen

Kinderen zien en beleven de wereld heel anders dan volwassenen. Ze zijn veel ongeremder en hebben vaak een hele levendige fantasie. Leef je goed in in de belevingswereld van kinderen als je je verhaal schrijft. Hoe zou een kind de situatie ervaren die je omschrijft? Hoe zou een kind reageren hierop? En wat zou een kind zeggen in dit dialoog? Door je goed in te leven zal je verhaal beter overkomen.

Bedenk de onderliggende boodschap vooraf

Het verhaal in een kinderboek is vaak leuk, grappig en sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen. Vaak zit er een onderliggende boodschap onder die je de kinderen graag mee wilt geven. Voor het schrijven is het een goed idee om die boodschap of levensles helder voor ogen te hebben.

Schrijf op het juiste niveau van je doelgroep

Zorg dat je kinderboek goed aansluit op het niveau van je gekozen doelgroep. Wordt het een voorleesboek of een boek om zelf te lezen? Als je een boek schrijft die kinderen zelf gaan lezen, kun je op basis van de leeftijd waarvoor je het boek schrijft, gebruik maken van de richtlijnen voor de verschillende AVI-niveaus.

Illustraties en tekeningen

Schrijf je een kinderboek voor jonge kinderen? Dan zijn de illustraties vaak net zo belangrijk als de tekst! De illustraties zijn een essentieel onderdeel van het verhaal.

Goede prenten vertellen het verhaal met de tekst. Het is dus niet een kwestie van een paar mooie plaatjes toevoegen. Om het samenspel van tekst en illustratie te kunnen creëren moet je vanaf het begin van het schrijfproces van het kinderboek al nadenken over de illustraties.

Ga aan de slag!

Voel jij je geïnspireerd om aan de slag te gaan met jouw eigen kinderboek? Ga aan de slag! Pak je lievelingsboek van vroeger erbij en doe inspiratie op. Heb je een idee te pakken? Pak pen en papier en schrijf het op. Voor je het weet heb jij je eigen kinderboek geschreven en uitgegeven.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond