Home » Aflevering 9: Drijfveer | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 9: Drijfveer | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

De tijd die er tussen aflevering 8 en de finale resteert, noemen we – net als journalisten de zomerperiode – de komkommertijd. Je weet als Molloot namelijk dat er in deze 9e aflevering niemand uit gaat, want de finale van Wie is de Mol is altijd met drie personen. De laatste uitzending van Wie is de Mol is live en wordt sinds een paar jaar uitgezonden vanuit het Vondelpark. Alle kandidaten zijn dan aanwezig en Nederland krijgt eindelijk te zien wie de Mol is. Daarna volgen de aanwijzingen die er in de afleveringen te vinden waren en zie je de Mol aan het werk als hij of zij (maar ik denk hij) opdrachten saboteert.

Van die komkommertijd zijn Merel, Sarah en Niels zich ook overduidelijk bewust. Waar eerdere afleveringen begonnen met de overdenkingen van de kandidaten, beginnen we nu met andere gespreksonderwerpen. De puist van Niels passeert de revue even. Ook meldt hij even dat hij een soort buikloop heeft. Merel en Sarah hebben het erover dat het fijn is om bij elkaar op de kamer te slapen. Merel vindt dat fijn omdat als ze dan vraagt of dat truitje kan bij die broek, ze ook écht antwoord krijgt. Jamie zei dan gewoon ´Ja hoor, prima´ terwijl Sarah er een advies van maakt. *Zucht*, het leven van een finalist is niet makkelijk.

Eerste opdracht: Stamhoofd

Bij de Don Diego rivier heet Rik de kandidaten welkom met het magische woord ‘finalisten’. Een grijns van oor tot oor en een trotse blik zijn bij de kandidaten de gevolgen van dat woord. Ze krijgen de opdracht om drie torens te maken van schijven die drie verschillende kleuren hebben. Ze moeten een oranje, blauwe en groene toren maken. Die schijven vinden ze terug in de rivier, want deze zijn aan verschillende stokken gespietst die zich in die rivier bevinden. Natuurlijk zijn alle kleuren door elkaar gehaald, dus is er werk te doen. Hoe meer torens er gebouwd worden, hoe meer geld voor de pot.

Vertrouwen

Ze overleggen even over hoe ze de opdracht het best kunnen doen. Als ze als groepje de opdracht doen, bouwen ze logischerwijs minder torens. Verspreiden ze, is die kans groter. Alleen heeft de Mol dan vrij spel. Niels zegt dat ze elkaar maar een beetje moeten vertrouwen. Een briljante suggestie natuurlijk in een groep van 3 man waarin er 1 de Mol is.

Ze beginnen wat weifelend aan de opdracht. Sarah waadt door de rivier en begeeft zich naar de eerste schijven. Merel volgt dan toch ook maar. En even, heel even, lijkt het wel alsof ik mijn grote vriend Sinan op dat strandje zie staan. Niels heeft besloten om de rol van Sinan op zich te nemen, want die doet helemaal niets. Terwijl de dames verwoede pogingen doen om de schijven van de stokken af te halen, bekijkt hij de zaak eens rustig vanaf de kant. Omdat de afstand tussen de stokken in de rivier best groot is, varen er ook bootjes tussen die stokken door.

Chaos

Onze actrice Sarah waant zich in een nieuwe film van Pirates of the Carribean: the curse of the Black Mole en kaapt eigenhandig zo’n boot. De chaos is compleet als de hoed die Merel samen met Sarah die ochtend zo zorgvuldig mogelijk heeft gematcht met haar truitje en broekje afwaait, door de stroming mee wordt genomen en in de richting van Venezuela weg drijft. Lachend gaat ze er achteraan. Terwijl Sarah als Jack Dawson uit Titanic op de boeg van het schip staat en deze over de Don Diego jaagt, besluit Niels dan ook maar wat te gaan doen. Hij begeeft zich in de rivier en gaat op zoek naar de groene schijven. Langzaam maar zeker krijgen de verschillende schijven een bestemming.

De kandidaten hebben de boten ook gebruikt als vervoersmiddel voor de schijven. Elke keer wordt er een lading schijven in de boot gekwakt en op pad gestuurd naar een andere kandidaat. Het lijkt te werken, maar soms zien de kandidaten ineens schijven voorbij drijven. Deze zijn dus gewoon de rivier in gekwakt in plaats van in een boot. Sommigen zijn er vast per ongeluk naast gegooid, maar het kan ook niet anders dan dat je in de drijvende schijven de handtekening van de Mol ziet.

Niels(on)

En terwijl Niels aan het werk is, begint hij een liedje te neuriën. Niels is in mijn ogen één van de beste singer-songwriters van Nederland en door de kandidaten geroemd om zijn woordenschat en vermogen om die woorden aan elkaar te rijmen. En op dit moment, te midden van woeste natuur en de spanning van een opdracht die de ingrediënten kunnen zijn voor een knaller van een nieuwe hit, neuriet de beste singer-songwriter van Nederland….. He ho, he ho van de zeven dwergen van Sneeuwwitje. Zonder het te weten en duizenden kilometers van de Don Diego rivier vandaan, stort Niels op dat moment met een donderend geraas van het voetstuk waarop ik hem had geplaatst.

Schijven die drijven

Intussen wordt het best chaotisch. Terwijl er oranje schijven vervoerd moesten worden, treffen kandidaten ineens een blauwe schijf op de boot aan. Meerdere schijven drijven in het water. Als Niels klaar is met bouwen, wil Merel hem elders hebben. Niels loopt echter, onder het steeds harder wordende geschreeuw van Merel dat hij daar moest blijven, stug door naar zijn medekandidaten.

Als de tijd verstreken is, hebben de kandidaten de toren met groene schijven compleet gemaakt. Blauw miste 4 schijven en oranje 2. De groep was dus maar 6 schijven verwijderd van €1500, maar pakte toch met die ene complete toren €250 voor de pot. Merel kan haar lachen niet inhouden als ze terug denkt aan Sarah die ‘als een zeehond aan de zijkant van de boot hing’. Met mijn vergelijking kwam Sarah er toch een stuk beter van af.

Terugblik

Op een prachtig strand in de schaduw van een palmboom blikken de kandidaten samen terug op hun reis. Ze vertellen elkaar wat hun leukste opdracht was. De brug uit de eerste aflevering komt voorbij waar ze kisten die brug op moesten hijsen. Het was de opdracht waarbij dames de wetten van de natuurkunde niet op waarde wisten te schatten.

Natuurlijk komt het abseilen in de waterval ook voorbij. Robert zal op de dag van vandaag de littekens van de rotswand nog op zijn lichaam geëtst hebben, maar het was inderdaad een mooie opdracht. Ook de minder spectaculaire opdracht vlag uithangen komt voorbij waar de kandidaten met kledingstukken van de lokale bevolking zoveel mogelijk Colombiaanse vlaggen moesten maken. Ik vraag me af of de bevolking er inmiddels in is geslaagd hun eigen kledingstukken weer terug te vinden.

Niels vond de Russisch Roulette opdracht schitterend. Ook het verraad van Evelien komt voorbij, wat dit seizoen één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen was. Terwijl de kandidaten één zijn met hun mooie herinneringen en zich te goed doen aan een lekkere cocktail, zakt de Colombiaanse zon de zee in. Het is de laatste keer dat zij een zonsondergang in Colombia meemaken.

Tweede opdracht: Doordraaien

Het is de laatste avond voor de kandidaten in Colombia. Tijd voor de laatste opdracht van deze editie van Wie is de Mol. Het is feest en de kandidaten zijn de DJ. Ze hebben alle drie een draaitafel voor zich. Ze krijgen de opdracht om op twee draaitafels een plaat compleet synchroon te laten lopen. Als ze gelijk lopen, verdienen ze €300 voor de pot. Het lijkt makkelijk, maar de kunst is om te horen welke plaat voor- of achterloopt op de ander. Dat is even wennen.

Mislukking

Niels en Sarah doen een eerste poging om de Macarena synchroon te laten lopen. Dat mislukt jammerlijk. Merel weet nog hoe Sarah de vorige aflevering een kei was in het strooien van zout, dus zij merkt nog even op hoe slecht dat wel niet klonk. Daarna proberen zij en Niels het op la Bamba. Daarin bewijst Merel dat ze beter het nieuws kan blijven lezen, want ook zij falen.

Shakira saves the day

Vervolgens dreunen de tonen van Despacito door de tent. Ook dit nummer blijkt te moeilijk om synchroon te laten lopen. Maar ze komen steeds dichterbij. Ze besluiten de eerste plaat op een bepaald moment stop te zetten en dan de andere plaat in te starten en het moment van stoppen goed uit te kienen. Shakira maakt haar opwachting in Wie is de Mol. En warempel slagen Niels en Sarah erin om de platen te matchen. Misschien zijn wij mannen niet goed in kleding van vrouwen matchen, maar platen matchen lukt (uiteindelijk) wel.

Tot slot komt Adios le pido voorbij. Zelfde tactiek, zelfde resultaat. Merel en Niels slagen erin om de muziek gelijk uit de speakers te laten knallen. De pot wordt gespekt met €600. De grens van €10.000 wordt hiermee bereikt. De kandidaten storten zich in het feestgedruis. Daarin kan heel Nederland zien dat Niels ook een leugen vertelt als hij zingt Ik voel me sexy als ik dans.

Test

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Het moet een gek gevoel zijn om de test voor de laatste keer te maken. Wetende dat de test jou de winnaar of de verliezer van Wie is de Mol kan maken. Tijdens de test horen we de kandidaten dingen vertellen.

Op Merel

Zo komen we te weten dat Sarah en Niels allebei op Merel zitten. Merel verdenkt op haar beurt Sarah. Niels meldt dat hij steeds op degene zat die naar huis moest, maar hij nu écht wist wie de Mol is. Maar als jij steeds op degene zat die naar huis moest, had jij dan niet allang op het vliegtuig naar huis moeten zitten, Niels? Dit keer eindigt de test niet in een executie.

Wie is de Mol?

De drie kandidaten komen voor het laatst naar Rik toe lopen en houden vlak voor hem halt. Rik houdt zijn slotbetoog. Merel verdient regelmatig geld voor de pot, maar had dat niet veel meer kunnen zijn? En Niels weet iedereen te vertellen hoe het moet, maar loopt achteraf te klagen dat het verkeerd gaat. Nog nooit had iemand zoveel jokers gewonnen. Maar had hij die wel nodig?

En welke rol speelt Sarah? Die van fanatieke kandidaat of van de Mol? Is Merel gewoon goed in het maken van keuzes of hoeft zij als Mol geen keuzes te maken? Is de groene vrijstelling van Niels de reden dat hij hier staat of is hij de Mol? En Sarah? Staat ze hier omdat ze het verdient of heeft ze zich simpelweg aan een script gehouden?

Al deze vragen worden beantwoord door hét antwoord op die ene vraag: Wie is de Mol? Nog een week geduld en dan slaat Nederland de handen weer voor de mond als één van de kandidaten naar voren stapt en eindelijk aan de wereld mag vertellen: ík ben de Mol!

Verdenkingen van Nederland (en mij)

Nederland denkt er wel uit te zijn. Maar liefst 42% denkt dat Sarah volgende week naar voren stapt en de legendarische woorden gaat uitspreken. Maar Merel heeft ook een opmars gemaakt. Voor 31% van de Molloten is zij onmiskenbaar de Mol. Niels wordt nu het minst verdacht. Iets meer dan een kwart van de mensen verdenkt hem (27%).

Als ik naar bovenstaande percentages kijk, concludeer ik één ding: 73% van de Molloten leest óf mijn blog niet óf is het niet eens met mijn bevindingen. Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk. Vorige week was het bewijs immers onweerlegbaar. Maar weet je: ik laat me geen zand in de ogen strooien door het feit dat Niels ingehaald is en hij uit de top 2 gehaald is. Ik wens niet verblind te worden door het feit dat het kennelijk drukker wordt in de top-verdenkingen. Ik vind gewoon dat als je weer fout wil zitten en niet gered wil worden, je het zelf maar moet weten. Ik neem geen verantwoordelijkheid voor het verdriet van mensen die uitgerekend op de verkeerde mol zaten. Ik heb geprobeerd je op sleeptouw te nemen door elke week een blog te schrijven en heb dat naar eer en geweten gedaan. Misschien vind je dit een wat vreemde afsluiting van deze week, maar ik ben een man van symboliek en moest dus creatief zijn om de cirkel rond te maken. You do the math!

 

 

Alle nabesprekingen op een rijtje:

Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 3: Niet gered | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 4: Drukker worden | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 5: Verblindend | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 6: Uithalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 7: Inhalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 8: Met zand strooien | Nabespreking Wie is de Mol 2019••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond