Nog maar 3 afleveringen, inclusief die van vanavond, staan er tussen ons en de Mol. We kunnen hem of haar (maar ik denk hem) bijna aanraken. Bijna kunnen we zien bij welke opdrachten hij of zij (maar ik denk hij) allemaal geMolt heeft. Dat zie je in de vaak zenuwslopende, maar grappige laatste aflevering. Nog even geduld..
Deze aflevering begint, net als in veel andere afleveringen, met de overdenkingen van de overgebleven kandidaten. Ook voor hen zijn de laatste dagen een achtbaan van spanning. Je wilt tenslotte niet de kandidaat zijn die in het zicht van de finish, terwijl je de medaille bijna omgehangen krijgt, keihard op zijn muil gaat.
Eerste opdracht: Vuurproef
De woeste kust van Colombia is het decor van de eerste opdracht. Daar staan de kandidaten klaar. Sinan staat zelfs in een sportief outfit klaar. Als een uit de kluiten gewassen triatleet, klaar om zijn kunsten aan de wereld te tonen. Op het strand van Colombia staat een grote hoeveelheid fakkels met bordjes met nummers daaromheen. Het strand is verdeeld in twee gebieden. In die twee gebieden hangen veel van dezelfde bordjes. De kandidaten moeten dezelfde nummers in één van de vier vuurkorven gooien zodat alleen de getallen overblijven waar er maar één exemplaar van is. Die overgebleven getallen bij elkaar opgeteld is het bedrag waar ze de pot mee kunnen spekken.
Kleine chaos
Als de opdracht begint, maakt Sinan de indruk die hij door zijn sportieve outfit wekt meer dan waar. Als een olympisch atleet sprint hij door het mulle zand, wat bij Sarah verbazing teweeg brengt. Nou ja, niet alleen bij Sarah… Ik kan me zo voorstellen dat ook de rest van Nederland de televisie uit en weer aan gedaan heeft om te kijken of deze het wel deed. In het begin zijn de kandidaten nog erg fanatiek met het bij elkaar checken welke getallen er het vuur in gaan maar naarmate de tijd verstrijkt, voelt men die behoefte minder.
Steeds meer getallen verdwijnen in het vuur dat de inmiddels ingevallen Colombiaanse avond verlicht. Men roept getallen door elkaar en er ontstaat toch weer een klein chaosje. En dan is er dat moment waarop de tijd om is en de balans wordt opgemaakt. Sarah herinnert zich al gauw weer dat hoofdrekenen niet haar ding is als ze de overgebleven getallen bij elkaar probeert op te tellen. Het blijkt dat de kandidaten te veel matchende getallen hebben laten hangen. De opdracht is mislukt en er wordt geen geld toegevoegd aan de toch al magere pot.
De tweede opdracht: In het vizier
We gaan naar het plaatsje Laguna Grande. Het is een plek waar twee natuurverschijnselen op elkaar lijken te zijn gebotst met een prachtige mix tussen woestijn en zee tot gevolg. De kandidaten krijgen de opdracht om met een drone te zoeken naar vaten die in een groot speelveld verspreid staan. Op de vaten is met een kruis aangegeven dat er geld op dat vat ligt. De kandidaten moeten dat geld ophalen en weer terug brengen.
Maar er zijn kapers op de kust. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Sinan werpt zich op om de drone te besturen. Hij pakt nog net zijn leesbril er niet bij, maar Sinan blijkt niet zo goed in het hanteren van high tech equipment. Als een bejaarde met Whatsapp staart hij naar de tablet en probeert in zijn brein uit te vogelen hoe het mogelijk is dat die tablet de drone bestuurt. Als dit al een uitdaging is, kun je je voorstellen dat het in laten zoomen van de beelden van de drone op de vaten al helemaal een brug te ver is. Dat blijkt ook.
Kapers op de kust
Maar goed, Sarah, Merel en Niels proberen om beurten geld van de vaten te pakken. Als ze het speelveld betreden, blijkt ook wie die kapers op de kust zijn. Onder het luide gebrul van hun motoren betreden de kapers de kust. Zij proberen geld van de vaten te halen voordat de kandidaten dat doen. Toch slagen Merel, Niels en Sarah erin om wat geld van de vaten te halen. Als Merel het zat is dat Sinan er zo lang over doet, graait ze de tablet bijna uit zijn handen, drukt twee keer op die tablet en de drone begeeft zich naar het aangetikte punt en zoomt nog in ook. Hiermee is het testosteronniveau van Merel in mijn optiek voor de tweede week op rij gestegen.
Terwijl Merel, Sarah en Niels zich weer om beurten in het speelveld begeven, doet Sinan verwoede pogingen om zijn medekandidaten naar de goede vaten te leiden. Mocht je ooit met de auto op vakantie gaan naar Spanje, neem dan Sinan niet mee als degene die moet navigeren. Je loopt dan namelijk een groot risico dat je een week of 2 na vertrek je vouwwagen opzet in de Noorse fjorden. Ook deze opdracht eindigt in een choasje, maar de groep houdt er wél geld aan over. Ze verdienen maar liefst €1250 voor de pot.
Tussen de opdrachten door heeft Niels een andere tactiek bedacht. Hij besluit in gesprekken met zijn medekandidaten ineens plompverloren te vragen of diegene de Mol is. Het levert geheimzinnige situaties op, geheel in de trant van het stadium waarin het spel zich bevindt. Sinan meldt Niels dat hij dat niet kan zeggen, Merel omzeilt de vraag door te wijzen naar het feit dat ze beiden goede kandidaten zijn en Sarah ontkent dat ze de Mol is. Zij countert wel gelijk door Niels hetzelfde te vragen. Niels bekent de Mol te zijn.
Fijn, dan is dat puntje ook weer opgehelderd.
Derde opdracht: Ten val brengen
Wie is de Mol is een spel wat soms bestaat uit zeer spannende opdrachten. Daar behoort deze derde opdracht ook toe. De kandidaten zien een bord waarin allemaal houten pinnen zitten. De bedoeling is dat de kandidaten om beurten een pin eruit halen en zo de joker die helemaal bovenin zit, naar beneden te laten vallen. Degene die de laatste pin eruit trekt en de joker daarmee helemaal naar beneden krijgt, wint die joker. Als eerst laat Rik ze de joker uitkiezen. Nu vraag je je misschien af waarom, maar in één van de twee jokers zit een groene vrijstelling! Eén van die twee jokers is dus een ticket naar de finale.
De kandidaten kiezen de joker en het spel begint. Er begint een zenuwachtig getouwtrek van pinnetjes eruit halen. Waar Merel en Sarah vaak kiezen voor de pinnen die de joker in beweging zetten, proberen Niels en Sinan vooral strategisch te kiezen. En naarmate het spel vordert, begint het tellen. De joker hangt nog maar aan twee pinnetjes en de groep telt steeds koortsachtig hoeveel pinnen er nog zijn en wie de loterij zal gaan winnen.
Een beetje zout in de wond strooien
En dan, terwijl er nog genoeg andere pinnen zijn, trekt Merel één van de twee pinnen eruit die de joker tegenhouden. Niels maakt daar dankbaar gebruik van en trekt triomfantelijk de laatste pin eruit. Merel slaat haar handen voor haar gezicht en baalt enorm. Terwijl ze zichtbaar baalt, wrijft Sarah heel even geniepig een kilootje zout in de openstaande wond. Ze vertelt Merel dat ze heeft uitgerekend dat als iedereen een pinnetje eruit zou trekken dat niet om de joker heen zat, Merel degene was die aan de beurt zou zijn geweest als de joker ging vallen.
Tuurlijk Sarah, rekenen met getallen op kisten of geld bij elkaar optellen kun je niet, maar je kunt in de hectiek van een zenuwslopende opdracht wel het aantal pinnetjes delen door het aantal personen en zo achterhalen wie er aan de beurt zou zijn geweest. Dat scenario is even waarschijnlijk als het Nederlandse kabinet dat met de juiste cijfers de verhoging van onze energiekosten uitrekent.
Merel is verreweg de slimste kandidaat die in deze editie van Wie is de Mol mee heeft gedaan. Mij kun je niet vertellen dat het juist Merel is die zo’n stomme fout begaat. Dat ze alle andere pinnetjes negeert en willens en wetens een medekandidaat een joker met misschien een vrijstelling in de schoot werpt. Nee, Merel… Hier zit een addertje onder het gras. Terwijl Niels zijn blijdschap niet kan verbergen, doet de groep alsof ze het hem heel erg gunnen. Niels besluit zijn joker in het bijzijn van de hele groep te openen. Met een grijns van oor tot oor laat hij de groep de glimmende groene vrijstelling zien die hem een ticket naar de finale oplevert.
Test en executie
Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. In Mata de Platano maken de kandidaten hun test en krijgen ze te horen wie die ongelukkige is die in het zicht van de finale op zijn muil gaat. Niels is met zijn vrijstelling zeker van de eerste plek in de finale. Als eerst krijgt Sarah haar scherm te zien… Groen!
Daarna krijgt Sinan zijn scherm te zien… Nederland kruipt naar het puntje van de stoel of de bank. Wordt zijn scherm groen, gaat Merel naar huis. Wordt het rood, dan kan Sinan zijn atletiekpak weer in zijn koffer gooien. En zijn scherm wordt rood. Sinan is de laatste kandidaat die het spel op deze manier moet verlaten. De finalisten zijn bekend: Merel, Sarah en Niels.
Verdenkingen van Nederland (en mij)
Er heeft een verschuiving van jewelste plaatsgevonden. Met stip op 1 staat Sarah. Maar liefst 37% van de Molloten verdenkt Sarah van het spelen van de rol van haar leven. Op gepaste afstand volgt Niels met 32% van de verdenkingen. Een percentage van 31% verdenkt Merel.
Ik heb een geheim en ik ben bereid om dat met jullie te delen:
ik weet wie de Mol is.
IJskoud van Nielson
Ik weet het natuurlijk al een tijdje. Maar vorige week werd het nog maar eens bevestigd. Ik zat in de auto en luisterde naar het liedje IJskoud van Niels also known as Nielson, dat op 1 stond in de top 50. Hoewel hij ons wil laten geloven dat het liedje geschreven is in de tijd dat hij en zijn partner even uit elkaar waren, gaat het feitelijk over iets anders. Het gaat over zijn Wie is de Mol-avontuur.
Hij zingt: Het is ijskoud. Dat is ook de manier waarop hij het spel gespeeld heeft. Daarnaast zingt hij: Waarom maak je alles stuk? Dat verwijst natuurlijk naar het recordaantal jokers dat hij heeft opengebroken. En dan heeft hij gelukkig ook nog een passage gezongen over Evelien, van wie hij een joker jatte en welk verraad haar naar huis stuurde: Ik zou je nooit zo laten staan. En je ten onder laten gaan. Zomaar een streep door ons verhaal. Maar het deed hem wel pijn toen Rik meldde dat haar joker gestolen was en hij daarna zag dat ze naar huis moest: Het is keihard. En je woorden dreunen door in mijn gedachten.
De volgende passage duidt op het feit dat Evelien ook aan het liedje heeft meegeschreven: Het is nog niet echt doorgedrongen dat je… eigenlijk geen donder om mij gaf. Wat ben jij hard. Hij heeft ook de aflevering van vandaag er in gedaan, vooral de opdracht met de getallen (We zouden toch voor elkaar door het vuur gaan?) en tot slot heeft hij zijn knappe acteerwerk toen hij overdonderd was van alle keren dat hij afscheid moest nemen er ook nog in verwerkt (Doe tenminste alsof).
Ben je nog niet overtuigd? Nou, dan komt hier de klapper. Onderstaande tekst is rechtstreeks uit de songtekst van bovenstaand liedje. Let je even op de dikgedrukte en onderstreepte letters?
Ik had het nooit van jou verwacht
Nee, ik had het nooit van jou verwacht
Waarom breek je alles af?
Is het omdat je eigenlijk geen donder om mij gaf?
Wat ben jij hardWaarom zou je dat doen
Het is net of ik tegen een muur praat
Doe tenminste alsof
We zouden toch voor elkaar door het vuur gaan
Maar je maakt me kapotWaarom zou je dat doen
Het is net of ik tegen een muur praat
Doe tenminste alsof (Doe tenminste alsof)
We zouden toch voor elkaar door het vuur gaan
Ik ga kapot
Zaak gesloten, we kunnen inpakken. Op naar Wie is de Mol 2020!
Alle nabesprekingen op een rijtje:
Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 3: Niet gered | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 4: Drukker worden | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 5: Verblindend | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 6: Uithalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 7: Inhalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••