Home » Aflevering 7: Inhalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 7: Inhalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Nederland ontwaakt vandaag in een andere wereld. De kruitdampen van deze aflevering zijn nog niet helemaal opgetrokken en de rook waart rond als mist door ieders gedachten. Wie is de Mol is het programma waar je nooit kunt vertrouwen op een plot. Je bent als kijker overgeleverd aan de crew alsof je in een achtbaan in het donker zit (die bestaan écht!). Je wordt verrast bij elke bocht en je denkt dat het niet gekker kan. Nou, dat kan dus wél. Zo gek dat duizenden Molloten gisteren vol ongeloof naar de televisie keken en er honderdduizenden punten in de Wie is de Mol-app als sneeuw voor de zon verdwenen.

Eerste opdracht: getouwtrek

Maar first things first. De groep vertrekt per bus naar een exotische bestemming. Ze gaan naar het plaatsje El Norte, dat (logischerwijs) in het noorden van Colombia ligt en de Caraïbische kust vormt. De welbekende blauwe zee vormt een prachtig decor voor het volgende deel van de reis. De kandidaten verzamelen op een mooi mangrove strand. Daar staan allemaal kisten met bedragen erop. Nou, als de laatste keer dat kandidaten een opdracht met kisten gedaan hebben een richtlijn is, kun je net zo goed nu die pot al leegschudden. De kandidaten krijgen een plek op het strand en worden vastgebonden zodat ze weinig bewegingsvrijheid hebben. De kisten hebben allemaal een touw met aan het eind een kokosnoot en staan verspreid over het strand. De bedoeling is dat er aan het eind van de opdracht allemaal kisten aan de zijkanten staan met een totale waarde van €750 per kant. De kandidaten moeten de kisten verplaatsen door het gooien van die kokosnoot naar de andere kandidaat zodat de andere kandidaat de kist naar zich toe kan trekken.

Iets gemist? Alle Wie is de Mol nabesprekingen lees je hier!

Kokosnootwerpen

Sinan en Rick Paul hebben zich gepositioneerd aan de zijkanten. Direct beginnen ze met het schreeuwen van de bedragen die op hun kist staan. De kandidaten in het midden kijken alsof ze een patiënt met schizofrenie op een verjaardag zijn: overal horen ze stemmen vandaan komen. Maar langzaam daalt het besef neer op de groep wat er moet gebeuren en beginnen ze aan hun opdracht. Sarah bekent dat ze niet op ’kokosnootwerpen’ heeft gezeten, dus dat het daarom niet erg goed ging. Ze was ook niet zo goed in hoofdrekenen, dus dat met die getalletjes vond ze ook best moeilijk. Nou Sarah, ik hoop dat je beter bent in acteren. Of speel je op dit moment de rol van je leven?

In elk geval heb ik een tip aan de rest van Nederland: mocht je ooit weer eens gaan trefballen en je zit per ongeluk in een groep mensen waar Sarah ook onderdeel van uitmaakt, kies haar dan als laatste. En mocht je er dan aan denken om Merel als eerste te kiezen: doe dat ook maar niet. Merel blijkt ook niet zo goed te zijn in het werpen van een kokosnoot. Ze vindt het ‘best wel ingewikkeld’. Die zin horen uit de mond van Merel is net zo gek als het beeld van een Sinan die aan het rennen is. Toch is dat dus kennelijk mogelijk, dat Merel iets ingewikkeld vindt.

Frustraties en irritaties

Maar naast het belabberde werpen van kokosnoten, vindt er nog wat anders plaats. De irritatie doet in deze opdracht zijn intrede. Sinan heeft nog €300 nodig om zijn €750 te completeren. Dan wordt hem gemeld dat er een kist met €300 erop onderweg is. Maar die wil Sinan niet, hij wil er twee van €150. Het is dat ik weet dat Sarah en Sinan heel veel in leeftijd verschillen, want anders zou ik denken dat ze bij elkaar in de rekenklas hebben gezeten. Intussen is Merel gefrustreerd omdat er geen instructies komen. Die instructies komen en vervolgens vraagt ze van wie ze komen. Als dat antwoord Jamie is, is haar reactie: “Dus we luisteren nu naar Jamie?”. Huh? Zij en Jamie waren toch een bondje? Zij waren toch de slimmeriken van deze groep? Rick Paul staat intussen te stampvoeten in het witte zand. Niemand luistert naar hem en hij gaat steeds hoger praten. Op  het laatste staat als hij als een soort Gerard Joling een hoofrekensom uit te leggen wat bij Sarah weer een imitatie van Bambi oproept, namelijk het knipperen met grote ogen. Merel verwoordt de gebeurtenissen als een ware journalist:

‘er ontstond een vergadercultuur waar ze bij RTL nog een puntje aan kunnen zuigen’.

Maar dan geschiedt er een wonder: men gaat luisteren naar elkaar en werpt kokosnoten in één keer goed en er staat aan de ene kant €750 en aan de andere kant €750. Opdracht geslaagd en €1500 de pot in. Terwijl de groep in gejuich uit barst, geeft presentator Rik aan dat de groep zich snel voor dilemma zal bevinden. Blij, maar toch een beetje angstig, laat hij de groep achter.

Tweede opdracht: Roulette

En dan komt de opdracht die er bij Wie is de Mol er altijd tussen zit. Een opdracht waarbij iemand hebzuchtig kan zijn zonder dat de groep het door heeft. En dan speelt het psychologische aspect ook een rol. Je bent al een tijdje met een groep op reis in een spel waarin je elkaar wantrouwt en vertrouwt. Nooit kun je absoluut zeker zijn van je zaak. En dan komt er een spel waarbij je ongezien je eigen belang naar voren kunt schuiven. Want je ruikt natuurlijk de finale en je wil er niet uit vliegen omdat je te bescheiden bent geweest. Kortom: heftig.

En dat wordt het. Eén voor één mogen de deelnemers zich bij Rik melden. Ze mogen kiezen voor 1 joker. In dat geval wordt er één extra envelop in het spel gebracht met een nare gebeurtenis. Die enveloppen worden dan in één van de 9 bakjes gestopt waarlangs de kandidaten moeten lopen. Ze mogen één ding meenemen. Naast hun envelop (of de envelop(pen) met een nare gebeurtenis) kunnen ze ook nog kiezen om geld mee te nemen.

Keuzes keuzes keuzes

Dit lijkt te doen, toch? Maar ze kunnen uit méér kiezen. Als ze in plaats van 1 joker kiezen voor 2 jokers, krijgen ze twee enveloppen met nare gebeurtenissen mee. Drie jokers ‘kost’ drie enveloppen. Ook kunnen ze de tijd van de executie op 1 seconde zetten. Als je dan net zoveel fouten had als een medekandidaat, hoefde je niet naar huis omdat jij dan de snelste was. Dat kostte twee enveloppen. Een zenuwslopende opdracht ging van start.

Niels gaat als eerste. Hij kiest voor 3 jokers. Dat is weinig verrassend, want Niels is volgens mij net zo verliefd op jokers als op zijn partner. IJskoud is die jongen. Rick Paul en Jamie volgen en kiezen voor 2 jokers. Ook Merel kiest voor twee jokers. Sinan wil Russisch Roulette in zijn puurste vorm spelen en kiest ‘de dood of de gladiolen’: 3 jokers. Sarah is het meest bescheiden en gaat voor één joker.

Twee executies

Zenuwachtig staan de kandidaten daarna klaar met de ongeopende enveloppen in de hand. Niels krijgt als eerst het verzoek om zijn envelop te openen. Hij had het voor elkaar gekregen om de envelop met 3 jokers mee te nemen en mag zijn prijzen ophalen bij Rik. Rick Paul opent zijn envelop en vind een briefje met €0. Er gaat dus niets uit de pot, maar hij wint ook niets. Sinan tovert €1000 min geld uit de envelop. De pot vermindert dus met dat bedrag. Jamie haalt triomfantelijk het briefje met 2 jokers uit zijn envelop. Ook Merel scheurt haar envelop enthousiast open. Ze haalt het briefje eruit en de groep valt stil. Verslagen wordt er naar het hoofd gegrepen, want Merel haalt het briefje eruit dat niemand wil zien: bij de test en executie wordt er niet één, maar twee schermen rood. Twee kandidaten moeten het spel verlaten. Niemand maalt erom dat Sarah ook nog eens €1000 min geld uit haar envelop haalt. De verslagenheid is enorm en Merel zit in zak en as.

De Stelende Barmhartige

Na de opdracht komen Niels en Rick Paul samen. Niels houdt een emotioneel betoog over hoe hij de samenwerking met Rick Paul waardeert en wil dat graag bezegelen. Hij drukt Rick Paul een joker in de hand. Even zet ik het beeld stil om te kijken of die joker niet open gebroken is of dat er met grote letters FOPJOKER op staat, maar het lijkt erop dat Niels écht een joker weggeeft. Je zou kunnen zeggen dat Niels wel eens een
jokertje overhoudt, want die van Evelien brandt natuurlijk nog in zijn zak. Maar het beeld van Niels die een joker weggeeft krijg ik niet van mijn netvlies. Ik knijp mezelf, maar ik droom niet. Ik denk dat dit het begin is van een nieuw tijdperk. Binnen enkele dagen zal Mark Rutte op de televisie verschijnen met de boodschap dat hij
ons al het belastinggeld wat we tijdens deze kabinetsperiode betaald hebben, terug gaat geven. Kinderen zullen over tientallen jaren terug kunnen lezen in hun geschiedenisboeken dat dit tijdperk begon door Niels de Stelende Barmhartige die een joker weg gaf aan hen in nood. Een historisch moment.

Lees ook: Op reis naar Amerika. De Mol achterna

Derde opdracht: Geld oogsten

Even schrik ik als ik het decor van de derde opdracht zie. Ik heb de serie Narcos gezien en ik zag nu wederom grote massa’s in blauwe zakken die aan haken gehesen werden. Even ben ik bang dat daarin de overblijfselen van een heel drugskartel zitten, want het blijft natuurlijk wel Colombia. Maar gelukkig blijken de blauwe zakken gevuld te zijn met bananentrossen. De opdracht is eigenlijk simpel. Er zijn 4 stations die met kleuren aangeduid zijn. De bananentrossen zijn ook gemerkt en over 45 minuten moeten de trossen netjes bij het station van hun kleur liggen. Om dat te doen, kunnen de kandidaten gebruik maken van een ingenieus systeem om de trossen te verplaatsen. Een soort gordijnrails waar haken in hangen om de trossen aan vast te maken loopt door de gehele plantage. Zo kunnen de kandidaten de trossen verplaatsen.

Super Merel

Ik had heel even de hoop dat het imago van de Nederlandse man gered was. Ik heb al eens geschreven over sloten die we niet open kunnen maken of opdrachten waarbij kracht gevraagd wordt en wij mannen niet thuis geven. Die hoop is inmiddels weer de grond ingeboord. Ik ben getuige van Rick Paul die puffend en zwetend een bananentros aan een haak probeert te hangen terwijl hij klaagt dat het zo zwaar is. Het volgende beeld is er één van Merel die met ogenschijnlijk gemak een tros beetpakt en hem even aan de haak hangt. Na het meemaken van Merel Westrik denk ik echt dat zij thuis de schilderijen ophangt, electra aanlegt en het plafond al abseilend of ziplinend aan het stucen is terwijl haar vriend in de keuken een ovenschoteltje in elkaar flanst.

Terwijl het laatste beetje respect voor de Nederlandse man net zo hard wegsijpelt als het zweet over het voorhoofd van Rick Paul, zijn we getuige van een chaotische opdracht. Niels en Jamie coördineren de boel, maar dat blijkt vrij lastig op zo’n grote plantage. Terwijl Sinan kijkt hoe hij mode-technisch gezien weg kan komen in
gele laarsjes, proberen Jamie en Niels een systeem te bedenken. Dat lukt vrij aardig en al snel bezoeken ze de verschillende stations om de trossen af te leveren en in te nemen. Intussen speelt zich bij het station van Sarah iets eigenaardigs af. Sarah weet niet zo goed wat ze moet doen en besluit op zoek te gaan naar een zwarte vrijstelling. Ze doet dus een Ellie Lustje.

Van het padje

Iedere Molloot kent het legendarische beeld van een Ellie Lust die een kasteel betreedt waarin hologrammen van ex-deelnemers van Wie is de Mol allerlei tips hebben om de Mol te ontmaskeren. Ellie besluit al die tips te negeren en onder elke steen te kijken of er misschien een joker of vrijstelling ligt. Met de klok mee, want zo had ze het geleerd op de politieacademie. Maar goed… Sarah, ons dyslectische a-sportieve rekenwonder, is dus met van alles bezig behalve het uitvoeren van de opdracht. Op een gegeven moment krijgt ze zelfs Merel zo ver dat ze gewoon maar gaan wandelen naar een ander station en de boel lekker de boel laten. Merel zal nog wel in de war zijn geweest van het enveloppen-fiasco.

Kortom: de boel lijkt helemaal in het honderd te lopen en de tijd loopt langzaam weg.

Aan het eind van de rit hebben de kandidaten toch 7 trossen op de juiste locatie weten te krijgen. Presentator Rik meldt hen dat er in die trossen geld verborgen zou kunnen zitten. €1500 voor de pot maar liefst. De kandidaten pluizen de trossen uit en halen zowaar twee kokers uit de trossen. Ze halen met een slecht uitgevoerde opdracht zowaar €1000 voor de pot binnen. En terwijl de kandidaten juichend, bijna in polonaise, weg lopen zoomt het beeld in op één koker die nog over is gebleven en in de trossen hangt. Mollenstreek?

Test en executie

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Deze keer gaan er maar liefst twee mensen naar huis. Meer gespannen dan ooit zit de groep voor de neus van presentator Rik. Jamie krijgt als eerst zijn scherm te zien. Twee jokers heeft hij ingezet tijdens de test. Gespannen kijkt hij naar het scherm. Tot ontsteltenis van de groep wordt het scherm rood. Jamie ligt uit het spel. Terwijl Rik buiten gehoorsafstand van de groep afscheid neemt van Jamie, neemt het geroezemoes toe. De groep heeft het zwaar met het afscheid van Jamie. Merel is tot tranen geroerd, voelt zich misschien wel verantwoordelijk voor zijn vertrek.

Rik keert weer terug met de woorden: “Maar ik was nog niet klaar”. Heerlijk hoe hij speelt met de gemoedstoestand van de groep. Alsof hij seriemoordenaar Jigsaw is in de filmserie Saw speelt hij met de gevoelens en gedachten van de kandidaten. Niels krijgt zijn scherm te zien en is veilig voor de volgende ronde. Een zucht van verlichting ontsnapt me. Wederom is het moment waarop ik (weer) aan jullie toe moet geven dat ik fout zat een week uitgesteld. Sarah krijgt haar scherm te zien en ziet dat groen worden. Het gezicht dat ze daarbij trekt, noemen ze in de theaterwereld overacting. Dat roept wantrouwen op. En geeft ook een verklaring voor het feit dat we Sarah Chronis eigenlijk alleen maar kennen van Wie is de Mol. Rick Paul is de volgende. En ondanks de reddingsboei die Niels hem toewierp in de vorm van een joker, verdrinkt Rick Paul in de donkere wateren van Wie is de Mol. Ook hij moet het spel verlaten.

Verdenkingen van Nederland (en mij)

Voor het eerst in deze serie heb ik ook een klein beetje mee gekregen van wat men bij MolTalk over Wie is de Mol zegt. MolTalk is een programma wat aansluitend op Wie is de Mol op NPO 3 uitgezonden wordt waarin oud-Mol Margriet van der Linden en oud-deelnemer Chris Zeegers de presentatie voor hun rekening nemen. Alle aanwijzingen passeren daar de revue, al zijn die natuurlijk lang niet zo richting gevend als deze blog. Chris Zeegers riep keihard in MolTalk dat de verdachten nummers 1 en 2 het programma moesten verlaten. Maar dat is helemaal niet waar. Jullie hebben vorige week al kunnen lezen dat Rick Paul weliswaar eerste stond, maar Jamie derde. Nu we hem op zo’n grove leugen betrapt hebben, kan ik niet anders dan concluderen dat Chris Zeegers de Mol is. Of laat ik me nu teveel gaan?

Is Niels de Mol?

Nederland denkt na deze aflevering massaal dat Niels de Mol is. Maar liefst 29% denkt dat hij de opdrachten saboteert. Ze hadden ook gewoon deze blog kunnen lezen, dan hadden ze het al veel eerder bij het rechte eind gehad. En daar is ineens Sarah op plek 2. Zo’n 26% verdenkt haar op dit moment. En wat zien we daar nu? Sinan heeft de laatste plaats verlaten. Of het nu aan zijn mooie gele laarsjes lag of zijn hoofdrekenkunsten bij de eerste opdracht van deze aflevering: met 23% staat hij nu op de derde plek. Merel sluit dit keer de rij met 22% van de verdenkingen op zich.

Zoals je misschien uit de alinea hierboven al af hebt kunnen leiden, blijf ik bij Niels. In dit stadium van het spel en in de wetenschap dat er twee kandidaten naar huis moeten, gaat geen weldenkende kandidaat één van zijn drie jokers weggeven. Dat doe je alleen als je die jokers toch niet nodig hebt. De Mol hoeft immers nooit naar huis. De laatste keer dat Niels geld in een pot heeft gedaan, was toen er in Dordrecht boodschapjes gedaan moesten worden. Hij probeert coördinerende rollen uit te voeren en krijgt dat vaak ook gedaan. Maar het blijft Wie is de Mol. Ik behoud mij dan ook het recht voor om volgende week, als Niels per ongeluk het spel moet verlaten wegens een fout in het script, een vurig pleidooi te houden voor elke andere kandidaat.

 

 

Afbeelding Colombiaanse vlag van sigurcamp via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
  • Dat Sinan die kist van 300 niet wilde was juist heel logisch. Die moest namelijk van ver komen terwijl er op zijn helft 2 kisten van 150 waren. Ze waren bezig 300 van A naar B te slepen en 2x 150 van B naar A. Je reinste onzin en verspilde energie dus Sinan had wel degelijk gelijk en juist geen probleem met rekenen en logisch nadenken. Net als dat hij aangaf dat het totaal 1500 was dus als jij 750 compleet had daar moest de rest naar de andere kant want dat is dan automatisch ook 750. Prima logica.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond