Home » Aflevering 6: Uithalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 6: Uithalen | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Ik start mijn blog nu eens niet op de zaterdagavond die door vele Nederlanders geblokkeerd is op de agenda. Nee, ik neem je mee naar donderdagavond. Ik heb je namelijk vorige week beloofd dat ik één Mol zou kiezen. Op donderdagavond liet ik het rad in de Wie is de Mol-app peinzend langs elke overgebleven kandidaat gaan. Het moest een weloverwogen keuze zijn.

Ik wilde namelijk de toestanden van vorig jaar voorkomen. Toen viel hoongelach mij ten deel van mijn collega’s toen Stine het spel moest verlaten. Mensen wezen me na en vroegen grijzend aan me hoe mijn weekend geweest was. Maar het ergst was mijn vrouw die op zaterdagavond juichend op sprong toen mijn Mol Stine eruit ging. Alsof Nederland net even daarvoor het winnende doelpunt in de WK-finale had gemaakt.

Natuurlijk heb ik dat kunststukje herhaald toen haar Mol er een week later uit ging, maar pijn deed het wel. Maar goed, om deze traumatische gebeurtenissen zich niet te laten herhalen moest ik een weloverwogen keuze maken. Mijn vinger liet het rad draaien naar Nielson en ik zette 3100 punten op hem. Oké, ik zette ook 100 punten op Sinan, maar dat komt omdat ik wel verder wil spelen als Niels eruit ligt.

Eerste opdracht: Steentje bijdragen

Ik was niet de enige die peinzend met Wie is de Mol aan de slag ging. Tijdens een regenachtige tocht in de bus overdenken de kandidaten hun zonden en analyseren ze hun verdachten. De bus brengt ze naar een steenfabriek waar een behoorlijke verzameling ovens en bakstenen staat. De bedoeling is dat ze puzzelopdrachten uitvoeren. Met de opdrachten kunnen ze geld verdienen voor de pot. Maar ze mogen ook extra geld inzetten uit de pot om meer te verdienen.

Een uitstekende opdracht om te Mollen dus.

Laten we zeggen dat de groep verdeeld is. Sarah wil graag bij elkaar blijven. Dat is in dit stadium van het spel natuurlijk best handig om elkaar een beetje in de gaten te houden. Het gevolg daarvan is wel dat je minder opdrachten kunt doen. Jamie stelt daarom voor om dan bij elkaar te blijven, maar maximaal extra geld in te zetten zodat ze in minder opdrachten hetzelfde verdienen als wanneer ze alle opdrachten doen.

Niels is heel behoudend en stelt voor om bij geen enkele opdracht geld in te zetten, want dan kan er niets uit de pot. Uiteindelijk besluiten ze om aan de hand van de opdracht te bepalen wie de opdracht doet en hoeveel geld er ingezet kan worden.

Tellen is een kunst

Bij de eerste opdracht komen ze bij een bord waarop met bakstenen een raster gevormd is. De vraag luidt: hoeveel vierkanten zijn er? De groep besluit al snel dat dit een opdracht is voor twee personen en laten Niels en Jamie bij het vierkant achter. Ze spreken hun vertrouwen in de jongens uit en geven ze een mandaat om een bedrag van € 150,00 extra in te zetten. Terwijl de groep verder gaat naar de volgende opdracht, slaan Niels en Jamie aan het tellen.

Nu even niet…

De groep komt aan bij de volgende opdracht. Daar staat het Wie is de Mol-logo in bakstenen gebouwd. De opdracht is om dit na te bouwen. Begrijpelijkerwijs slaat de groep deze opdracht even over. De opdracht daarna is om met een klein stoomwalsje naar de overkant van een labyrint te rijden zonder daarbij de obstakels aan te raken. Sinan besloot zijn chauffeurskunsten aan te bieden en ik val bijna van de bank van verbazing.

Kippig of zo blind als een mol?

In het kader van de huidige actualiteit kunnen we stellen dat Sinan die aan een opdracht meedoet net zo vreemd is als Ajax dat van Heracles Almelo wint. Sarah besluit om Sinan te helpen als navigator. En mensen, hierin schreeuwt een aanwijzing om gezien te worden. Onze lieve Sarah heeft namelijk vaak een aan haar lichaam vastgelijmd lijkende accessoire op haar neus. Ze heeft haar bril nog nodig om naar de biechtstoel te komen om haar verdenkingen met Nederland te delen. Tijdens het eten heeft ze een bril op om te voorkomen dat ze niet het zoutvaatje oppeuzelt. En bij deze opdracht, waar details het verschil kunnen maken tussen slagen en falen, heeft ze die bril niet op!

Maar misschien ben ik geobsedeerd door die bril omdat het me terug doet denken aan de veilige jaren ’80. Gelukkig besluit de groep niet te vertrouwen op de bijziendheid van Sarah en de overactieve houding van Sinan en zetten ze geen extra geld in.

Zoek de verschillen

Merel en Rick Paul vinden een opdracht die voor hen geschikt is. Er staan twee stillevens van wagens en bakstenen en het is aan hen om de 9 verschillen tussen de twee stillevens aan te duiden. Koortsachtig gaan zij op zoek naar die verschillen en zetten zij €250 extra in.

Intussen schakelen we even terug naar Niels en Jamie. Niels denkt dat er 19 vierkanten verborgen zitten in het raster. Voor de camera bekent Niels dat hij dit soort puzzels nog nooit goed heeft opgelost. Waarom bied jij je dan aan om deze puzzel op te lossen, Niels? Terwijl je toen nog helemaal geen idee had of er andere opdrachten waren die misschien meer in jouw straatje lagen? Bijvoorbeeld:

schrijf een liedje over bakstenen of steel de jokers van je medekandidaten.

Eén meer of minder…

Maar goed, onze twee telkampioenen komen op twee mogelijke uitkomsten: 19 of 27 vierkanten. De twee getallen liggen gelukkig ook niet zo ver uit elkaar. Ze besluiten voor 27 vierkanten te gaan. Ik weet zeker dat dit fout is. Mijn puzzelgrage vrouw kwam namelijk tot 40 vierkanten en net zoals bij boodschappen doen op zaterdag hou ik mij aan haar bevindingen. Mijn conclusie op het getal 40 kun je straks teruglezen in mijn verdenkingen.

Intussen lijkt Sarah erin geslaagd te zijn om Sinan door het labyrint te leiden. Dat gaat gepaard met wanhopige kreten. Zo roept ze: stop, stop, STOP! wat Sinan kennelijk als een uitnodiging ziet om de wals iets dichterbij de stapel stenen te brengen. Maar dat kun je Sinan ook niet kwalijk nemen. Het was tenslotte in aflevering 6 zo’n beetje zijn eerste actieve opdracht. Hij besluit de anderen te gaan helpen en gaat naar Merel en Rick Paul, die inmiddels de 9 verschillen gevonden denken te hebben. Sinan komt daar hijgend aan. Dat kan twee dingen betekenen: óf de afstand tussen zijn opdracht en die van Merel en Rick Paul was 42 kilometer óf het op een wals zitten en tegelijk moeten sturen heeft hem écht uitgeput.

Gespannen

Omdat de 9 verschillen gevonden lijken te zijn, gaan ze toch maar beginnen aan het Wie is de Mol logo. Ook Niels, Jamie en de inmiddels aangesloten Sarah wagen zich aan een puzzel waar ze het einde van de rode draad moeten zoeken die door een wirwar van stenen gespannen is. Omdat Niels en Jamie zojuist bij de vierkant-opdracht lieten zien het analytisch vermogen van een chimpansee te hebben, is deze opdracht gedoemd om te mislukken. Ruziënd proberen ze dan ook het einde te vinden als Niels met nog 6 minuten op de klok bedenkt dat het misschien een goed idee is om het andere uiteinde los te maken. Eureka! Zowel deze opdracht als het Mol-logo blijkt een verloren race tegen de klok. Presentator Rik meldt de groep dat ze € 2500 hadden kunnen winnen. En dat er in plaats daarvan € 250 uit de pot ging. Tsja…

Tweede opdracht: Linksaf/Rechtsaf

In het dorpje Barichara gaat Rik op een bepaalde plek staan. De kandidaten krijgen een plattegrond en de locatie van Rik door. In een tuk-tuk moeten ze hem dan zien te vinden. Ze krijgen twee enveloppen die ze dan aan hem moeten geven. Het geld dat in die envelop zit, gaat in de pot. Het geld dat niet bij Rik terecht komt gaat uit de pot. Terwijl de kandidaten er lekker voor gaan zitten en uit kijken naar een ‘makkelijke’ opdracht, komt de laatste instructie over de porto. Merel en Jamie mogen alleen linksaf. Sinan en Sarah mogen alleen rechtsaf. Rick Paul en Niels mogen alleen links, rechts, links, rechts. De groep verkeert direct in totale ontreddering. Lieve deelnemers, onthoud nu eens dat er geen makkelijke opdrachten bestaan in Wie is de Mol. De tuk-tuk’s vertrekken om de eerste locatie van Rik te bezoeken en zo geld in de pot te brengen.

Iedere automobilist heeft wel eens achter een lesauto gezeten. Tergend langzaam rijdt zo’n ‘lesser’ door de stad en je zit altijd achter zo’n auto als je haast hebt. Nou, Sarah was de ‘lesser’ van deze groep. Ik hoop werkelijk niet dat ze ook zo in Nederland rijdt, want dan moet ze zo’n twee weken voordat ze een afspraak heeft al gaan rijden. Maar wonder boven wonder slagen sommige kandidaten erin om ook met hun extra handicap Rik te vinden.

Oost-Indisch doof

Jamie komt als eerste bij Rik aan. Daarna volgt ook Sinan. Sarah slaagt erin om gewoon weer uit te komen bij het plein waarop ze begon. Dat is ook een eervolle vermelding waard. De kandidaten krijgen de instructie om stil te staan in afwachting van de tweede locatie van Rik. Rick Paul ‘hoort’ dit niet en rijdt gewoon door, wat tot argwaan leidt bij zijn medekandidaten. Zeker als ze zijn porto testen en deze het gewoon doet.

De tweede locatie van Rik wordt doorgegeven en de tuk-tuk’s gaan weer op pad. Dit keer komt Niels als eerste aan bij Rik. Maar omdat bij de tweede opdracht niet dezelfde instructies werden gegeven, was Niels in de veronderstelling dat de restrictie dat hij alleen links, rechts, links rechts mocht eraf was. Tuurlijk, Niels. In de rust van een voetbalwedstrijd komt de scheidsrechter ook altijd de kleedkamer in om de spelregels voor de tweede helft te herhalen. Ik val van de ene in de andere verbazing als ik zie dat ook Sinan gewoon weer Rik vindt.

Per saldo…

Als de tijd om is en de kandidaten zich weer bij Rik melden, kijken ze angstig naar de twee stapels met enveloppen die in het bezit zijn van Rik. Want de ene stapel is goed nieuws en de andere slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er €550 de pot ín gaat. Het slechte nieuws is dat er €650 uit gaat. Als dan ook nog de mededeling komt dat de groep zich moet klaarmaken voor de test, pakken donkere wolken zich boven de groep samen.

Derde opdracht?

Als je al na twee opdrachten de test moet maken, is het logisch dat je een beetje argwanend wordt. Zeker ook als Rik de legendarische woorden: het is tijd voor test en executie inruilt voor: maak je klaar voor de test. Dus natuurlijk zit er een addertje onder het gras. Na het maken van de test, krijgt de groep de opdracht om zich te splitsen in twee groepen. Hoe stressbestendiger de groep is, hoe groter de kans dat je je scherm niet hoeft te zien. In twee groepen laten de deelnemers zich over een 800 meter hoog ravijn ‘zip-linen’. Dat is dus een soort kabelbaan, maar dan op duizelingwekkende en adembenemende hoogte. Je moet alleen zorgen dat het je niet gaat duizelen, want in je vlucht zie je kleine bladen aan de lijn hangen die een rood of groen scherm zijn. Als je als groep de juiste kleurvolgorde onthoudt, hoeven die deelnemers hun scherm niet te bekijken.

Memory… soort van

De groepen worden al snel gevormd waarbij Merel, Rick Paul en Niels de ene groep vormen en Sarah, Jamie en Sinan de andere groep. Elke deelnemer probeert de kleurenvolgorde te onthouden terwijl ze in een razend tempo naar beneden sjezen. Niels durft de tocht niet aan. En gelukkig blijft Sinan toch wel een beetje de oude, dus ook hij hijst zich niet in het tuigje. Zo ken ik je weer, vriend!

Test (en executie)

Hoewel de test eerder gemaakt was, was het nu tijd om de bevindingen openbaar te maken. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Angstige gezichten als de groep vóór Rik plaats neemt. De eerste groep (Merel, Rick Paul en Niels) krijgt te horen dat hun kleurenvolgorde goed is. Natuurlijk juicht alles in mijn binnenste. Want het moment waarop iedereen mij als een Mol-kneus ziet, is weer een weekje uitgesteld. Rik klapt zijn scherm open, wat een siddering veroorzaakt bij de andere groep. Zouden zij dan hun scherm te zien krijgen? Maar ook zij hebben de kleurenvolgorde goed en de groep van 6 deelnemers blijft dus intact.

Verdenkingen van Nederland (en mij)

Wil je weten hoeveel Nederlanders met jou dezelfde Mol verdenken? Nou, daar komt-ie: Rick Paul is met stip naar de eerste plaats gestegen. Kennelijk heeft hij zich verdacht gedragen bij de puzzelopdrachten of wordt het doorrijden met de tuk-tuk hem flink aangerekend. Maar liefst 24% van de Molloten verdenkt hem. Een goede tweede is onze jokerlover Niels met 19%. Jamie is van de top-priority gezakt naar een derde plek. Zo’n 18% heeft zijn pijlen op Jamie gericht. Sarah (met of zonder bril) moet het doen met 14% waar nieuwslezeres Merel 13% van de Molloten bezig houdt. En natuurlijk komen symboliek en feitelijkheden weer samen als Sinan de rij sluit met 12%.

Mysterie ontrafeld

Ik blijf bezig met Niels. De manier waarop hij zich positioneert en functies uitoefent die hij niet kan, het weinige geld dat hij binnen brengt, de indruk die hij probeert te wekken door behoudend te spelen en zo net te doen alsof hij begaan is met het lot van de groep, ik geloof het niet. Maar niet al mijn punten gaan op Niels. Er gaan ook 200 punten op Sinan. Want jullie hebben die ene aanwijzing nog van mij te goed. Wij zijn er namelijk als ware Sherlock Holmes of de Cock met ceeooceekaa achter gekomen dat het aantal vierkanten in de opdracht 40 was. En dat er maar één deelnemer 40 was tijdens de opnames: Sinan. Nou, mysterie ontrafeld. Op naar de finale.

 

Iets gemist? Alle Wie is de Mol nabesprekingen lees je hier!

 

Afbeelding Colombiaanse vlag van sigurcamp via Shutterstock
••Op Evenonderons.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Evenonderons.nl!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond
%d bloggers liken dit: