Home » Aflevering 5: Verblindend | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 5: Verblindend | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Ik ben van nature geen persoon die makkelijk vergeeft en vergeet. Nu hoor ik je denken: maar dit is toch een liefhebbende vader en echtgenoot? Dat klopt. We kunnen dus de conclusie nu wel trekken dat mijn jongens én mijn vrouw het niet altijd even makkelijk hebben. Toen ik Niels dus weer zag, kon ik aan niets anders denken dan het verraad dat hij de vorige aflevering aan Nederland had laten zien. Nu vertelde hij aan Nederland dat het hem speet, maar ook weer niet. Want ja, dát is het spel! Nederland moet jou wel aardig blijven vinden, Niels. Anders koopt niemand je plaatjes meer. Want ja, dát is de showbizz!

Eerste opdracht: Straatbeeld

Het Colombiaanse Barichara is het toneel voor de eerste opdracht. De groep moet een foto compleet maken die bestaat uit 9 aparte puzzelstukken. Deze puzzelstukken kunnen ze vinden op verschillende plekken in Barichara. Ze vormen drie groepen en krijgen per groep een aantal fotootjes van de plek waarop ze het puzzelstuk kunnen vinden. Het is dan dus de bedoeling dat ze, met behulp van de lokale bevolking die het dorpje natuurlijk tot in detail kent, de plekjes gaan zoeken waar de puzzelstukken verborgen zijn.

Groepjes vormen blijft een dingetje

Maar de eerste uitdaging is al het vormen van groepen. In dit stadium van het spel wil iedereen wel een bepaald persoon in de gaten houden, dus wil je met diegene in een groepje. Nadat sommige deelnemers om elkaar heen draaien als achtste groepers op hun eerste schoolfeest, worden er dan eindelijk groepjes gevormd en kan het spel beginnen.

Robert en Merel zijn een groepje. Robert wil Merel namelijk in de gaten houden. Op een gegeven moment rennen ze op een steile weg naar beneden. Dat gaat steeds harder, waardoor je op het moment zit te wachten dat één van de twee gigantisch op de plaat gaat en hun gezicht kennis maakt met de Colombiaanse kinderkopjes die er niet uitnodigend uit zagen. Maar dat gebeurt verrassend genoeg niet. Wat ook verrast, is het fanatisme dat Merel aan de dag legt. Ze neemt overduidelijk de leiding en Robert laat zich gewillig mee leiden door Barichara. Al snel slagen zij erin om puzzelstukken te bemachtigen.

Over rare strategieën gesproken…

Sarah en Rick Paul zijn intussen ook op weg. Rick Paul legt uit wat hun rare strategie is. Zij vragen hulp van een lokale bewoner, die wijst ze dan de weg en daarna vragen ze het weer aan de volgende bewoner van Barichara die ze tegen komen om de eerdere tipgever te controleren. Dat is natuurlijk best gek, Rick Paul. Ik weet niet of je de handleiding goed hebt doorgelezen toen je gevraagd werd voor Wie is de Mol, maar je speelt alleen tegen je medekandidaten. Er is geen stadje met inwoners ingehuurd om jou op het verkeerde been te brengen. Wat wél is gelukt, Rick Paul, is dat jullie het spel vertraagd hebben. Hmm.. Wie heeft er belang bij om het spel te vertragen?

Uiteindelijk telt alleen het resultaat

Maar Rick Paul en Sarah zijn niet de enigen die uitblinken in het slecht uitvoeren van opdrachten. Het laatste groepje bestaat namelijk uit Niels, Jamie en Sinan. Zij zijn met zijn drieën. En één van die drie, Jamie, spreekt nog Spaans ook. Je zou dus toch zeggen dat zij er het snelst in slagen om de puzzelstukken op te halen. Maar nee hoor, zij zijn uiteindelijk als laatste groep nog bezig met de stukken. En als de anderen dan besluiten om te komen helpen om er toch voor te zorgen dat de pot gespekt wordt, rennen ze weg omdat ze het zelf willen doen. Toch slagen ze erin om binnen de gegeven 45 minuten de complete puzzel op het tableau neer te zetten en voltooien ze zo een mooi straatbeeld, half gevangen in de realiteit en half gevangen in de puzzel. Resultaat: € 1800 voor de pot.

Bondjes sluiten 2.0

Natuurlijk wordt er na zo’n opdracht even nagepraat. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer verborgen die gesprekken plaats vinden. Niels doet daar als opperhoofd van het stiekem zijn nog een schepje bovenop en overlegt op fluistertoon met Sarah en Rick Paul. Hij uit zijn zorgen over Merel en Jamie, want hij vindt ze ‘intelligent samen’. Daarop besluiten ze een soort verbond te sluiten waarbij ze zoveel mogelijk informatie bij anderen halen en delen met elkaar. Het zet je aan het denken: ziet Niels in de ‘gebundelde’ intelligentie van Merel en Jamie een bedreiging omdat het misschien potentiële finalisten zijn? Of ziet hij ze als een bedreiging omdat hij als Mol niet ontmaskert wil worden?

De tweede opdracht: Parkeergeld

In de tweede opdracht moet er wederom van grote hoogte geobserveerd worden. Beneden rijden er namelijk taxi’s rond met een letter op het dak. Er zijn zeven parkeerplaatsen en de groep krijgt de opdracht om zoveel mogelijk woorden te vormen door de taxi’s in een bepaalde volgorde te laten parkeren. Hoe langer het woord, hoe groter de woordwaarde. Dit zijn niet steeds dezelfde letters, want de groep heeft de mogelijkheid om de klinkers zelf toe te voegen of eruit te halen. Kortom: coördinatie is belangrijk. Niels biedt zich aan om de steiger op te gaan, maar uiteindelijk gaan Merel en Sarah de steiger op. Niels gaat in dat geval de communicatie verzorgen zodat er geen porto-chaos zou ontstaan.

In de war

En daar komen de eerste taxi’s aangereden. Al snel wordt besloten om het eerste woord te gaan vormen: straat. Sarah begint het woord te spellen: de s, de t, de a… Merel kijkt haar even verward aan. Uhm Sarah, zo spel je straat niet he? Wat dan volgt, is toch wel een hele bizarre bekentenis: Sarah bekent last te hebben van dyslexie. Dat is natuurlijk geen schande, want 5 tot 7 procent van de bevolking heeft dyslexie. Maar wat wel gek is, lieve Sarah, is dat jij bovenop die steiger wil staan om woorden te spellen terwijl je van jezelf weet dat je dyslexie hebt.

Uiteindelijk wordt besloten dat Merel de letters en positie op zegt en dat Sarah dat dan maar napraat in de porto. En zo geschiedde. En zowaar worden er woorden gevormd: straat en staart. De letters wisselen en nieuwe woorden moeten gevormd worden. Sarah – die zoals we net hebben gelezen dyslectisch is – probeert Merel – een nieuwslezeres en best een talig persoon – ervan te overtuigen dat er maar één r in het woord krullers zit. Nu begrijp ik waarom het haar van Sarah geen krullen bevat.

In de tussentijd vindt Robert dat hij te weinig kan bijdragen en vraagt of hij ook de steiger op kan. Dat verzoek wordt ingewilligd. Maar met het tempo waarin hij de trappen van de steiger beklom, acht ik de kans dat hij nu nog steeds aan het klimmen is levensgroot. Daar aangekomen suggereert Robert het woord geldla. Dus de dames sturen de taxi’s naar de goede posities, maar komen tot de conclusie dat er geen twee L’len tussen de taxi’s rijden. Terwijl Merel Robert met een blik aankijkt waarbij ik zeker weet dat ze denkt aan een scheldwoord met twee keer een L, gaat het spel verder. Gelukkig heeft Robert ook goede suggesties, dus levert de groep wederom een goede prestatie. Ze spellen zomaar € 1350 bij elkaar.

Derde opdracht: Sleutelhanger

Verreweg de meest gave opdracht van deze aflevering is de derde opdracht. De groep bevindt zich bij de 180 meter hoge waterval Juan Curi. Eerst krijgen ze een soort sleutelhanger waarop een profiel gemaakt is van spijkertjes, pailletjes en andere reliëfvormende elementen. Ze moeten goed voelen wat de goede volgorde van deze elementen is, want verspreid over de klif waarover zich met een bloedstollende snelheid het neerdalende water jaagt hangen verschillende kokers met daarin de verschillende sleutelhangers. De kandidaten moeten naar beneden abseilen en dan in het midden van het natuurgeweld voelen of dat het kokertje van die kandidaat is. Het cijfer moeten ze dan onthouden om beneden met die cijfers tezamen de cijfersloten van twee kistjes open te maken. Kortom: bloedstollend.

Sjaak afhaak

Sinan besluit dat dit niet zijn opdracht is. Hij is bang dat zijn gewicht ertoe bij zal dragen dat het tuig waarin hij naar beneden gaat, de boel zal afknellen en hij daardoor slecht zou kunnen ademen. Hij zit in een groep met de dames, dus zij staan er alleen voor. Vorige week schreef ik al over mannen die niet luisteren en sloten niet kunnen openen. Nu we ook niet meer abseilen en dat aan de dames over laten, denk ik dat de mannen nu echt tot een uitstervend ras behoren. Als eerst is het de beurt aan Jamie en Sarah. Jamie zorgt ervoor dat wij mannen toch niet helemaal nutteloos zijn in de ogen van een vrouw, want hij helpt Sarah als een galante ridder over de klif.

Namens alle mannen in Nederland: dank je wel, Jamie.

Als een speer

Samen glijden ze naar beneden en denken te weten in welke koker hun eigen sleutelhanger én dat van een medekandidaat zit. Dan is het de beurt aan Merel en Robert. Waar Robert als een trillend vogeltje over de rand kruipt, staat Merel al klaar met haar armen gespreid en lacht breeduit. Als een soort Jack Dawson die op de boeg van de Titanic ‘I’m the king of the world’ roept. Merel en Robert beginnen aan hun barre tocht. Waar Merel zich prima staande houdt, zijn we allemaal getuige van Robert die als een tuimelaar langs de rotswand stuitert. Maar lachen is makkelijk vanaf de bank in Nederland. Want Robert herpakt zich en voltooit zijn tocht. En dan heeft hij ook nog eens zijn koker gevonden. Wat een held! Onder luid gejuich glijdt hij het laatste stuk naar beneden.

Persoonlijk vond ik de kreet van Jamie het leukst: ’Let’s go, ouwe berggeit!’ Na het zien van deze aflevering vind ik Robert verreweg de stoerste banketbakker van Nederland. En dan komt Niels. Niels is in trance als hij langs de rotswand naar beneden glijdt. Hij kijkt in geen enkel kokertje en komt als een verzopen katje beneden aan. Tot slot is het de beurt aan Rick Paul. Waar hij onwennig begon en het eerste kokertje daardoor over sloeg (toeval?) kwam hij heelhuids en (volgens hem) met het juiste cijfer beneden aan. Het groepje van Merel, Sarah en in zekere mate ook Sinan had de juiste cijfercombinatie en opende hun slot.

De beste stuurlui…

De groep van Jamie, Robert, Niels en Rick Paul hadden niet de juiste combinatie. Jamie en Rick Paul wisten allebei zeker welke koker van Niels moest zijn geweest, maar ja… één van de twee had het toch écht fout. Dit tot grote teleurstelling van de groep. Vooral Sinan was teleurgesteld. Hij begint zijn betoog met: ‘Jamie, Jamie, Jamie toch…’ Nu Jamie de hersteller is van de eer van de Nederlandse man, moet ik het even voor hem opnemen. De laatste documentaire die Sinan gemaakt heeft en die recent is uitgezonden, heette Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië. Ik denk dat die documentaire een vervolg gaat krijgen die Voorbij de grenzen van de zelfreflectie gaat heten. Ik heb zelden een meer sprekend voorbeeld van het gezegde ‘de beste stuurlui staan aan wal’ gezien. Maar zou Sinan de Mol zijn, dan speelt hij het weer geniaal door de verdenkingen van de groep naar een ander te sturen. Hmm….

Test en executie

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Eén voor één komen de kandidaten in beeld en delen hun verdenkingen met het oog van de camera. Robert verdenkt Rick Paul, Jamie en Merel. Rick Paul heeft Merel, Sinan en Jamie op zijn lijstje staan. Niels verdenkt Sinan en waar Sinan zijn verdenkingen naar uit gaan horen we niet. Wel klopt hij plechtig op de tafel voordat hij wegloopt bij zijn net gemaakte test. Alsof hij een eventueel noodlot af wil kloppen. Sarah bekent Rick Paul te verdenken en Merel verdenkt er nog steeds 3: Sarah, Rick Paul en Jamie. Jamie zelf verdenkt Sinan.

De groep zit weer gespannen voor de neus van presentator Rik. De gevreesde schermen verschijnen. Als eerst wordt het scherm van Rick Paul groen. Daarna volgt de fanatieke en onbevreesde Merel. Ook Sarah mag door naar de volgende uitzending. Bij de stoerste banketbakker van Nederland Robert kleurt het scherm helaas rood. We moeten afscheid nemen van onze Brabantse tuimelaar, wat toch wel een beetje zeer doet.

Verdenkingen van Nederland (en mij)

Samen met mij verdenken natuurlijk miljoenen Nederlanders verschillende personen. Allemaal met hun eigen motivatie en allemaal zien we ergens anders een aanwijzing in. Dat maakt het spel zo mooi. Ik heb al gehoord dat er veel vogels gefilmd worden in deze editie en dat dan een aanwijzing moet zijn dat Merel de mol is. Ik heb een schermafbeelding gezien van Niels die voor hem belangrijke eigenschappen opsomt en de eerste letters van die eigenschappen het woord MOL vormen. Ook heb ik deze week Robert bij Heel Holland Bakt in een mollenpak afgebeeld gezien, maar ik denk dat we Robert wel af kunnen strepen. In Nederland verdenken de meeste mensen Jamie (20%). Niels is een goede tweede met 17%. Daar achter zit Rick Paul met 16%. De dames Sarah en Merel delen hetzelfde percentage (15%). Sinan sluit – hoe symbolisch – de rij met 14% van de verdenkingen.

Het was een aflevering waar we toch best wel weer wat van geleerd hebben. Sarah die zich als letterverwarde persoon toch op een steiger meldt om woorden te spellen, Niels die alle kokers aan zich voorbij laat gaan, Sinan die weer zo weinig mogelijk doet en Jamie en Rick Paul die verwarring zaaien. Eigenlijk allemaal verdachte bewegingen. De enige die zich daaraan niet schuldig leek te maken, was Merel. Moeten we haar dan van ons lijstje schrappen? Of heeft ze gewoon in één aflevering de pot willen spekken omdat de Mol weet wat er nog gaat komen? Ik denk dat het tijd wordt om me op één Mol te focussen. Deze week stonden mijn punten op Niels en Jamie, maar ik denk dat ik vanaf aankomende week op één persoon moet gaan zitten. Ik laat de conclusies nog even op me inwerken en vertel jullie vanaf volgende week wie mijn Mol is. Gezien mijn eerdere ervaringen met dit programma, is er daarna een grote kans dat mijn Mol eruit vliegt en mijn geloofwaardigheid in brokken uiteenvalt, als een soort Robert die abseilt.

 

Iets gemist? Alle Wie is de Mol nabesprekingen lees je hier!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond