Home » Aflevering 4: Drukker worden | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 4: Drukker worden | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Weet je die cliffhanger van vorige week nog? Nikkie en Robert die op een dak in Medellín zitten te wachten of hun zoeklicht groen of rood zal kleuren? Molloten in Nederland die hun adem inhouden? Punten die in de Wie is de Mol app snel op andere spelers gezet worden? Langzaam druppelen de Wie is de Mol spelers de ruimte in waar ze elkaar weer terugzien. Het is wachten op wie als laatst door die deur komt. En dan wandelt Robert door die deur. Nikkie zit verloren op een dak in Medellín, badend in het rode licht dat haar zoeklicht uitstraalt. Haar avontuur eindigt hier. Gelukkig heeft ze nog wel een heldere analyse voor ons als kijkers: ‘Ik moet het maar bij make up houden, want mensen lezen gaat niet zo goed’. Dat klopt, Nikkie. Balanceren in een laser labyrint gaat ook niet zo goed. Met touwen kisten omhoog hijsen ook niet. De kleren van lokale bevolking in de kleuren van een Colombiaanse vlag aan de waslijn hangen ook niet. En met een te kleine danspartner je heupen wiegen op Colombiaanse muziek ook niet. Maar wat hebben we van je genoten. Je was een kandidaat waar we mee én om konden lachen.

De groep laat inmiddels Medellín achter zich. Ze vertrekken noordwaarts en begeven zich naar Guatape. Dat zal je waarschijnlijk niets zeggen, maar gelukkig is Robert er om het uit te leggen: het was heul ver rijden. Daar achter een meteoriet van gigantische omvang, volgens mij groot genoeg om een flink deel van de Colombiaanse beschaving weg te vagen, bevindt zich een stuwmeer. En daar gebeurde er weer van alles.

Eerste opdracht: Min of meer

De kandidaten krijgen de opdracht om teams van twee te vormen. Drie teams worden gevangen gezet in een bootje en langzaam van start naar finish gesleept. Eén team moet hen bevrijden voordat ze bij de finish zijn, maar ze krijgen van presentator Rik de tip om zo lang mogelijk te wachten. In de bootjes bevindt zich een scherm dat min-geld afbeeld waarmee er geld uit de pot gaat of plus-geld wat de pot spekt. Het bevrijden van de gevangenen moet gebeuren door cijfers voor te lezen die zich aan alle 4 de kanten van de kooi waarin de medekandidaten gevangen zitten bevinden. Met die cijfers kunnen de gevangenen een cijferslot open maken en weer terug naar de start varen. Al snel zijn de teams gevormd en worden Sinan en Jamie naar voren geschoven als de bevrijders.

Sinan oppert aan Jamie het idee om de kandidaten zo snel mogelijk te bevrijden. Maar was de tip van Rik niet om zo lang mogelijk te wachten? Merel en Sarah hebben die tip wél gehoord en proberen hun medegevangene te overtuigen dat het verstandig is om lang te wachten. Na het zien van deze aflevering denk ik dat het klopt wat vrouwen vaak zeggen: mannen luisteren nooit. Pijnlijk duidelijk werd het toen de mannen het voorstel van de dames resoluut van tafel veegden en zo snel mogelijk bevrijd wilden worden. Sinan en Jamie gaan als twee supermannen met een 2,5 pk motorbootje achter de medekandidaten aan. Al snel komen ze tot de conclusie dat de cijfers wel heel klein zijn afgebeeld. Als ze bij de eerste boot komen, lezen ze de eerste twee cijfers op en… vertrekken dan weer. Hun medekandidaten blijven verbijsterd achter. Bij de boot van Niels lezen ze na verloop van tijd de cijfers 8482 op. Niels gaat staan en probeert aan het cijferslot te draaien. Eerst zegt hij dat er geen 8 op het slot zit. Daarna krijgt hij het slot niet gedraaid. Evelien gaat bij hem staan en tovert zonder moeite het slot op het cijfer 8. Oke Niels, nu wordt het gevaarlijk. Als wij mannen al niet luisteren en we kunnen ook al geen inspanningen meer leveren die een beetje vernuft of kracht kosten, waar hebben vrouwen ons dan in vredesnaam nog voor nodig?

Sarah en Robert krijgen de cijfers 2419. Als ze het slot open hebben, vraagt Robert waar de finish is. Het was nou net niet de bedoeling dat je naar de finish ging, Robert. Je moest juist terug naar de start. Maar Robert en Sarah zijn niet de enige die daar bijna de mist mee in gaan, want ondertussen maken ‘schande-voor-het-hele-man-zijn-Niels en Evelien ook ruzie waar ze nou naartoe moesten. Merel en Rick Paul zijn het laatste koppel. Rick Paul lijkt nu toch geluisterd te hebben naar Merel en beseft ondertussen dat wachten geld voor de pot op zou kunnen leveren. Gelukkig zijn Sinan en Jamie er om al het gevaar op een goede vangst weg te nemen door hen te overtuigen snel naar de start terug te gaan. Het resultaat is een schamele €500 voor de pot.

Tweede opdracht: Serenade

Na een vlucht en een ijzingwekkende bustocht over kronkelwegen en langs ravijnen, is de groep aangekomen in San Gil. En ik moet zeggen: de beelden zijn adembenemend. Zo mooi dat ik het er bijna voor over zou hebben om me in een bus te laten slepen die vervolgens bij elke haarspeldbocht moet toeteren om te voorkomen dat hij al rollend langs een helling een diep ravijn in dondert. Bijna… De groep komt aan bij een appartementencomplex met een stuk of 20 schattige balkonnetjes. Op elk balkon staat een aanwijzing. Het is aan alle deelnemers in de groep om uiteindelijk, met behulp van de aanwijzingen, op het goede balkon terecht te komen. Er zijn aanwijzingen bij als: dit balkon is van niemand of Sinan, Jamie en Rick Paul horen niet op deze verdieping.  Als je dan de aanwijzingen goed leest en goed communiceert, kun je met logisch redeneren een heel eind komen. Maar deze groep beheerst alle werkwoorden in de vorige zin in het geheel niet, dus je kunt wel raden hoe de opdracht ging: complete chaos. Mensen begonnen door het complex te rennen, kwamen op verschillende momenten het balkon op om de aanwijzingen te lezen en door te schreeuwen, mensen stonden tegelijk op hetzelfde balkon of waren ervan overtuigd dat ze op het goede balkon stonden. Sinan was er volgens mij zelfs van overtuigd dat hij meerdere goede balkons had. Aan het eind van het kwartier waarin twee schattige oude mannetjes overigens een verdienstelijke serenade gespeeld hadden, stond de helft van de kandidaten op het verkeerde balkon. Geen geld voor de pot.

Het is dan eigenlijk nog interessanter om te zien wat er na de opdracht gebeurt. Sinan begint een soort kruisverhoor. Je zou bijna denken dat hij naast documentaires maken nog bijklust als rechercheur. Er beginnen wat verwijten te komen. Jamie wordt aangevallen omdat hij op het verkeerde balkon stond en dat dondersgoed wist. En voor het eerst zie je een ongemakkelijke trek op het gezicht van Jamie. Ook Rick Paul wordt aangevallen. Hem wordt verweten dat hij op de verkeerde verdieping stond omdat op zijn verdieping op één van de balkons het bordje stond dat het niet de verdieping van Rick Paul was. Ook Rick Paul wordt een beetje ongemakkelijk en probeert zijn medekandidaten en de kijkers thuis ervan te overtuigen dat zo’n bordje op elke verdieping te vinden was. Op zijn beurt verwijt Rick Paul dat Merel de boel saboteert. Hij stelt dat hij tegen Merel heeft geroepen dat ze verkeerd stond en Merel dit beaamde, maar wel bleef staan. Merel lacht het weg. Kortom: de sfeer zat er lekker in.

Derde opdracht: Koffiepedia

De volgende ochtend wordt Jamie verrast. Hij is jarig en wordt door de groep in het Colombiaans toegezongen en krijgt zelf geknutselde kadootjes. Robert had van de set van Heel Holland Bakt waarschijnlijk nog wat over en had een taartje bij zich. Na een gezellige ochtend vertrekt de groep naar Finca. Ze zien daar een speelveld met 4 tablets. Die tablets staan vol met vragen over het belangrijkste product in Finca: koffie. Per goed beantwoorde vraag kun je geld verdienen. Maar heb je een antwoord fout, dan is je geld weg en is die tablet uit het spel. Deze groep bestaat niet uit koffie experts. Dat wordt wel duidelijk als Jamie wordt gevraagd wat espresso betekent en hij een klein kopje koffie antwoordt. Ja Jamie, dat is een espresso, maar de vraag was wat het betekende. Maar Sinan is de slimste. Op de vraag waar komt de naam cappuccino vandaan, zegt hij: Uit Italië. Ik denk dat de vraag iets anders bedoeld was, Sinan. Het grappige is dat als ik Wikipedia erop na sla, het oorspronkelijk nog uit Wenen komt ook. Gelukkig voor de groep hoeven ze de echte vragen over koffie niet echt zelf te beantwoorden. Zes van de groepsleden worden in witte pakken gehesen die bezaaid staan met informatie over koffie. De antwoorden krijgen ze dus, maar ze moeten dan nog wel het goede antwoord zoeken.

De opdracht begint veelbelovend. Al snel komen ze erachter dat er geen lukrake antwoorden op de pakken staan, maar de categorieën van die antwoorden op de mouw van het pak staan. Je hebt voor elke categorie dus een ander pak nodig. Jamie vult het zoeken van de antwoorden op een iets andere manier in. Vergeef mij het taalgebruik, maar letterlijk noemde hij het leuk om woorden te zoeken op tieten, reten en lullen van zijn medekandidaten. Mijn verjaardag vier ik vaak met kaas, worst en wat te drinken, maar ieder zijn ding. Al snel slaat de chaos weer toe. Sinan is de enige zonder pak en coördineert de boel een beetje. Maar na vier afleveringen weten we dat Sinan beter een mooie natuurdocumentaire kan gaan maken, want coördineren is niet zijn sterkste kwaliteit. Zo verzamelt hij drommen met kandidaten om hem heen omdat hij een andere categorie nodig heeft en laat hij Rick Paul als een roepende in de woestijn staan. Hij maakt spelfoutjes in antwoorden om ze op tijd weer te corrigeren. Het gekke is dat Niels hem als een havik in de gaten houdt en elk spelfoutje opmerkt, maar zodra Niels zelf een keer een antwoord intypte dit fout was vanwege… inderdaad, een spelfout! Al gauw waren alle tablets buiten werking en werd er wederom geen geld verdiend voor de pot. Later kwamen de kandidaten tot de conclusie dat ze eerder hadden moeten stoppen. Maar ja, spijt komt altijd te laat.

Test en executie

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Tijdens het maken van de test zie je de kandidaten peinzend denken over welke verdenkingen ze in de test tot uiting laten komen. Ze vragen zich af of ze nog moeten spreiden of op één persoon moeten gaan zitten. Niels en Evelien zijn allerminst zeker van hun zaak en zetten een joker in.

De kandidaten zitten zenuwachtig voor Rik, wachtend op het eindoordeel en het antwoord zoekend op de vraag wie er vanavond nog in het vliegtuig naar huis zou zitten. En dan heeft Rik een mededeling die een nieuwe dimensie toevoegt aan het spel. Iedereen weet inmiddels dat een joker opengebroken kan worden. Daarmee kun je winnen als er een vrijstelling in verborgen zit of je joker verliezen als hij leeg blijkt te zijn. Hij is dan waardeloos. De joker die Evelien heeft ingezet, blijkt al eens opengebroken te zijn. Het lijkt erop dat één van de kandidaten zijn of haar opengebroken joker heeft omgeruild. Evelien is uit het veld geslagen door het verraad dat haar ten deel is gevallen. Niels krijgt als eerst zijn scherm te zien. Hij is veilig. Merel, Jamie en Sinan volgen. Dan krijgt Evelien haar scherm te zien. Zou het stelen van de joker verregaande gevolgen hebben en zo hoog binnen komen op de lijst van bizarre Wie is de Mol momenten? Tot haar schrik en waarschijnlijk ook het afschuw van menig Molloot krijgt zij inderdaad een rood scherm te zien. Meteen wellen de tranen op in haar ogen en kan ze nauwelijks woorden uitbrengen. Ook ik kan niet geloven wat ik zie. Natuurlijk kun je zeggen dat ze simpelweg de meeste antwoorden fout heeft. Maar het spel Wie is de Mol hangt van toevalligheden aan elkaar. En eruit gaan omdat je joker gestolen is, is heel wrang. En terwijl Evelien gedesillusioneerd wegloopt, krijgen we te weten dat het Niels is geweest die de joker gestolen heeft. Maar hij vindt het wel heel erg dat uitgerekend zij eruit ging. Tuurlijk, Niels.

Mijn verdenkingen

Tsja, vorige week ratelde ik door over Nikkie. Nou, die was het dus niet. Niels is voor mij nog steeds wel een verdachte. Hij is wel erg fanatiek tijdens de spelletjes, maar misschien speelt hij dat. Hij heeft tenslotte nog niet erg veel geld voor de pot binnengesleept. En Sinan blijft toch ook wel een beetje een gekke deelnemer. Wil best het voortouw nemen, maar vult dat vervolgens zo raar in dat je toch gaat twijfelen. Maar goed, ook ik kan in dit stadium van het spel niet teveel spreiden natuurlijk. Ik hou het even op die twee. Maar ik wil me wel het recht voorbehouden om te wisselen als ze er volgende week ineens allebei uit liggen. Het blijft Wie is de Mol. En spel waarbij successen afgewisseld worden met dieptepunten. Deze groep kent veel dieptepunten. Deze groep kent ook veel wantrouwen. En je ziet wat wantrouwen met je kan doen. Het kan je kennelijk dwingen tot het maken van keuzes die niet goed te praten zijn. Die een once in a lifetime experience abrupt kunnen laten eindigen. Die gewoon niet oké zijn. Shame on you, Niels. Behalve als je de Mol bent. In dat geval: alles is geoorloofd in liefde, oorlog en Wie is de Mol…

 

 

 

Alle nabesprekingen op een rij:

Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019
Aflevering 3: Niet gered | Nabespreking Wie is de Mol 2019••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond