Home » Aflevering 3: Niet gered | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 3: Niet gered | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Voor de derde aflevering van Wie is de Mol bleven we in het mooie Medellín. In deze aflevering hebben we kunnen leren dat de stad Medellín bij nachtlicht een prachtig schouwspel is, dat de kleuren van de Colombiaanse vlag rood, blauw en geel zijn en krijgen we een andere definitie van het woord zenuwslopend. Een leerzame aflevering dus waarbij de spanning aan het eind tot aan het kookpunt komt waardoor alle Molloten in Nederland een dikke cirkel op hun kalender hebben gezet om zaterdag 26 januari: de volgende aflevering van Wie is de Mol.

Bekentenissen

De aflevering begon met de overdenkingen van meerdere deelnemers. In deze ‘bekentenissen’ delen de deelnemers met de kijkers wie zij verdenken en wat hun strategieën zijn. Zo zijn we te weten gekomen dat Evelien en Sarah een ‘bondje’ hebben gesloten. Een bondje kan in Wie is de Mol heel handig zijn. Het is een afspraak waarbij kandidaten met elkaar hun verdenkingen en bevindingen delen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar heeft ook een keerzijde. Je wil tenslotte niet de kandidaat zijn waar Nederland tijdens de finale uitzending heel hard om lacht omdat je een bondje sloot met de Mol. Ook zien we dat Robert en Niels het goed kunnen vinden. Robert vertrouwt Niels volledig, zo geeft hij te kennen. Hij vreet de gitaar van Niels op als Niels de Mol blijkt te zijn. Eigenlijk hoop ik daarom dat Niels de Mol is. Ik zou Robert namelijk wel een gitaar willen zien wegkauwen. Dat zal vast een heel ander gezicht zijn dan de cupcakes die hij bij Heel Holland Bakt naar binnen schuift.

Eerste opdracht: Vlag uithangen

Voor de eerste opdracht zien we de wijk Comuna 13 in Medellín. De kandidaten krijgen als opdracht om aan de waslijnen, die kriskras door de wijk gespannen zijn, kleding te hangen van de lokale bevolking. Die kleding moet in de kleurenvolgorde van de Colombiaanse vlag gehangen worden (geel, blauw, rood). Daarvoor moet de groep natuurlijk de bevolking in het Spaans aanspreken. Ze krijgen hiervoor een aantal Spaanse woorden. Zo krijgen zij bandera colombiana (Colombiaanse vlag), azul (blauw), amarillo (geel), prestar (lenen), rojo (rood), ropa (kleding), devolver (terugbrengen), toalla (handdoek) en gracias (dank je wel). Tijdens de uitleg zie je Evelien en Jamie genoegzaam grinniken, want die opdracht wordt voor hen een makkie. Zij spreken Spaans. Maar het blijft Wie is de Mol, dus worden zij door presentator Rik gemeld dat zij met hem mee moeten en dus niet met de groep op wasrooftocht door Comuna 13 gaan. In plaats daarvan krijgen zij een inschattingsopdracht. Zij moeten voorspellen of de groep 5 of minder waslijnen vol zou weten te krijgen of 6 of meer lijnen. Een goede voorspelling zou €1500 voor de pot opleveren.

De groep begint enthousiast aan hun opdracht. Sarah spreekt Portugees, dus is een klein beetje in het voordeel als ze gesprekjes probeert aan te knopen met de verraste Colombianen in Medellín. Intussen proberen Merel en Niels een ander huis in te komen. Merel wijst op het huis en vraagt: Si? En Niels plakt er een in onvervalst Dordts accent met rollende R rojo achteraan.  Dus als je die situatie vertaalt naar het Nederlands: je zit lekker voor je huisje terwijl er een man en vrouw aankomen. Ze wijzen op je huis terwijl ze ja en rood roepen. Dan is het logisch dat ze daarna naar binnen gaan. En dat deden Merel en Niels dus ook. Terwijl ze kleding pakken en gracias roepen, lopen ze weer naar buiten. Ook nemen ze nog even tijd om de oude, maar schattige vrouwtje des huizes te bedanken en te begroeten. Ik denk serieus dat ik zojuist de meest lieve overval ooit heb beschreven.

Rick Paul heeft als opdracht om de inmiddels gestaag binnenkomende kledingstukken aan de waslijn te hangen in de goede volgorde. Die kledingstukken komen gestaag binnen omdat de kandidaten zich inspannen om deze van de lokale bevolking te krijgen. Dat had Nikkie niet echt begrepen. Lief lachend en zwaaiend naar de kinderen blinkt ze uit in het niets doen. Maar gelukkig nemen Sarah en Robert rigoureuze maatregelen. Ik weet niet of je de film ‘Wedding crashers’ wel eens gezien hebt? Spoiler alert: het gaat over twee mannen die hun leven vullen met het crashen van bruiloften, oftewel doen alsof je de verre neef van de buurman van het achternichtje van de bruid bent en op die manier vrouwen op een bruiloft te versieren. Natuurlijk komen zij ineens ware liefde op zo’n bruiloft tegen waarna alles anders wordt. Eind goed, al goed. Maar terug naar Wie is de Mol: Sarah en Robert hebben die film ook gezien en crashen een kinderfeestje. De kinderen dachten waarschijnlijk dat het wel een erg leuk idee was om twee clowns in te huren en gingen er eens goed voor zitten. Ze weten dan nog niet dat ze voor de rest van hun leven getekend zullen zijn, want die twee leuke clowns besluiten de rode gordijnen van de muur af te trekken en ermee weg te gaan onder het roepen van kreten als muchos gracias.

Al deze inspanningen leiden ertoe dat er nu echt een forse hoeveelheid kleding aan de waslijn hangt. En dat de groep, nu het einde nadert, zich ook gaat bemoeien met de kleurencombinaties. Want op sommige punten lijkt het niet te kloppen. Sarah en Nikkie hebben nog even een discussie over vanaf welke kant je de vlag nu eigenlijk moet bekijken (?) en Nikkie analyseert het groepsproces zorgvuldig door soms te roepen het gaat goed en soms het gaat fout. En Sinan neemt de sleutelpositie in: hij geeft de wasknijpers aan. Maar aan het eind van de rit hangen alle 9 (!) waslijnen vol en verdient de groep geld voor de pot. En dan komt hét moment: hadden Evelien en Jamie dit succes voorspeld? Uhm.. Nee. Om de eenheid van het vertrouwen in Spaanse woorden uit te drukken: Cero, nada, vacio. Geen extra €1500 voor de pot, maar de euforie is er niet minder om. En terwijl de groep high fivend en juichend wegloopt, probeert de lokale bevolking hun ondergoed, gordijnen, hemdjes, broeken, shirts en bermuda’s weer van de waslijn te halen. Het werd voor hen een lange nacht in Medellín.

Tweede opdracht: Stapelgek

Voor de tweede opdracht verhuizen we naar Plaza Mayor waar 4 tafels staan met daarop het beroemde spel Jenga. Maar eerst krijgt de groep een verrassend dilemma voorgeschoteld. Er zit €2000 in de pot. Presentator Rik haalt een joker tevoorschijn en vertelt de groep dat ze moeten besluiten wie die joker krijgt. Besluiten ze dat niet in 2 minuten, dan kost die joker €2000. De groep besluit binnen 2 minuten dat Niels de joker krijgt. Niels is er blij mee, maar dat duurt niet lang. Als hij de uitleg van het spel hoort, komt hij tot namelijk tot de conclusie dat er meer in had gezeten.

Op sommige blokken van het spel Jenga staan namelijk delen van een joker of het getal 2. Als je de goede blokken eruit haalt, kun je met die blokken een joker vormen. Win je het spel dan van je tegenstander, dan is hetgeen je bij elkaar hebt gepuzzeld voor jou. Heb je een joker én een 2 bij elkaar gepuzzeld, dan win je zelfs 3 jokers. De belangen zijn dus groot. Zenuwachtig kiezen de kandidaten een tegenstander en het spel begint. Merel tovert twee keer het woord MOL uit de toren. Dat is natuurlijk het middelste deel van een joker, maar lachend zet ze één van de blokken op haar voorhoofd en zegt: je zou bijna denken dat het een aanwijzing is. Nou niet bijna hoor, Merel… Nikkie meldt terloops nog even dat zij de ‘Jenga-koningin’ is, wat de nodige zenuwen oproept bij haar tegenstander Sarah. Er spelen zich zenuwslopende spelletjes Jenga af. Want ja, je kunt wel 1 of 3 jokers tevoorschijn toveren, maar dan moet je wel het spelletje nog winnen. Langzaam krijgen de spelletjes een winnaar. Jenga-koningin Nikkie wordt onttroond en roept on-koninklijk: krijg de pokkepleuris. Het maakt de blijdschap er bij Sarah niet minder om. Evelien en Merel vechten een ware thriller uit met grote belangen. Evelien staat op 3 jokers als Merel er geen steen meer uit kan halen en lachend als een boer met kiespijn haar stapel omgooit. De grote winnaars van dit spel zijn Niels met 1 joker, Sarah met 1 joker, Robert met 1 joker en Evelien met 3 jokers.

Maar zowel wij als de kandidaten weten natuurlijk nog wat er misschien in die jokers verborgen kan zitten. Tussen de opdrachten door breekt Niels zijn joker in volledige afzondering open. Er zit helaas niets in. Wat gaat hierachter schuil? Is het een volledig natuurlijke hebzucht naar meer dan een joker? Of is het een nonchalante actie omdat je als Mol toch geen joker nodig hebt? Ondertussen zitten Merel en Jamie als een soort Bonnie en Clyde plannen te beramen. Deze plannen richten zich op het stelen van de jokers van Evelien. Ook Merel kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en breekt haar joker open. Zoals de ogen van Sjakie begonnen te glimmen toen hij zijn gouden ticket voor de Chocoladefabriek onder de wikkel van een chocoladereep zag, zo glommen de ogen van Merel ook toen ze een groene vrijstelling uit haar joker toverde. Met een groene vrijstelling ben je immers – als je hem inzet bij de test – automatisch door naar de volgende aflevering.

Derde opdracht: Op treden

Een 3D-puzzel naar de overkant van een loods krijgen en daar een trap bouwen met buizen die met een soort puzzel vast zitten in een wand. Het lijkt te doen als je te maken hebt met een goed op elkaar ingespeelde groep die elkaar vertrouwt. Maar dat is een illusie bij Wie is de Mol. De groep krijgt de opdracht te horen en moet dan inschatten binnen welke tijd ze het gaan doen. Doen ze het binnen een half uur, verdienen ze €2500. Doen ze het binnen 45 minuten, dan verdienen ze €1500. Ze gaan met elkaar in gesprek en stemmen om te gaan voor 45 minuten. Met het stemmen hebben ze een poging gedaan om het democratisch te beslissen. Presentator Rik vraagt de groep naar het oordeel. Merel neemt het woord en zegt dat de groep het in 30 minuten gaat doen. Huh? Het is alsof Geert Wilders naar voren stapt en zegt: Ja, we hadden maar 2% van de stemmen, maar ik ga toch maar op de stoel van de premier zitten. Alsof Theresa May zegt: Ja de meerderheid van Engeland wil uit de EU, maar ik heb vrienden in Berlijn en Parijs dus we blijven lekker zitten. Alsof Mark Rutte in 2012 in verkiezingstijd roept dat er ‘geen cent meer naar Griekenland gaat’ om vervolgens na de verkiezingen de kraan weer open te draaien. Maar goed, Merel Wilders May Rutte meldt dus dat de groep het in 30 minuten doet waarna de groep haar diplomatiek terugfluit. Hadden we deze groep van Wie is de Mol in 2012 maar in de Tweede kamer gehad. De groep geeft dus aan het in 45 minuten te doen.

Gedreven gaat de groep van start. Zowaar rolt er een goede taakverdeling uit. Merel en Sarah gaan de blokken nummeren zodat ze aan de overkant weer precies hetzelfde in elkaar gezet kunnen worden. De rest houdt zich bezig met het verwijderen van de buizen die als een soort puzzel in de wand zitten. Jamie heeft al snel een buis los. Daarna volgen er ook anderen. Langzaam worden de buizen naar het deel gebracht waar de 3D-puzzel ook heen moet. Gedurende deze opdracht belandt er één buis in het gras achter de loods. Hmm… Wie is er aan de aandacht van de groep ontsnapt? Terwijl de 3D puzzel al bijna in zijn geheel aan de overkant is, roept Nikkie nog steeds de hele tijd, terwijl ze deskundige blikken werpt op de wand voor haar: hij moet er toch uit kunnen? Uhm.. Ja, Nikkie. Hij kan eruit. Dat kun je alleen al beoordelen aan de rest van de buizen die al op de laatste buis liggen te wachten. Robert ziet ineens dat de buis aan één kant korter is waardoor hij eruit kan. Is dat het kundige oog van Robert of probeert hij de verdenkingen af te schudden door de groep af en toe een succesje te geven? De 3D-puzzel is klaar en de buizen kunnen erop gelegd worden voor een trap naar succes: €1500. En de tijd? De groep behaalde dit succes in 26 minuten. Ze hadden dus (wederom) meer kunnen verdienen.

Test en executie

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Alle kandidaten zitten ’s avonds op een ander dak op grote hoogte in Medellín. Ingespannen maken ze de test, angstig om het veld te moeten ruimen bij teveel foute antwoorden. Het uitzicht is adembenemend. De zwarte nacht wordt verlicht door honderdduizenden, misschien wel miljoenen lichtjes die de huishoudens van Medellín verspreiden. En dan gebeurt er iets fantastisch. Vanaf de daken waarop de kandidaten hun test maken, schieten er 9 zoeklichten de nacht in. Ze schijnen recht omhoog en bieden een fantastisch beeld. Alleen verschijnt presentator Rik nu niet om de verlossende uitslag mede te delen. De kandidaten moeten zelf hun naam op het scherm intypen om het verlossende groene scherm of het definitieve rode scherm te zien. Sarah krijgt een groen scherm. Het zoeklicht wordt groen. Rick Paul is ook veilig. Twee groene zoeklichten verlichten de Colombiaanse hemel. Zeven zoeklichten zijn nog wit. Merel heeft haar groene vrijstelling ingezet en is dus ook veilig. Ook het zoeklicht van Nielson, Evelien en Jamie worden groen. Sinan krijgt ook groen licht. Nog twee zoeklichten zijn er wit. De spanning is om te snijden. De beelden van Nikkie en Robert wisselen steeds af. Nog even genietend kijken ze naar het mooie uitzicht. De camera zoomt uit en laat zien dat er één zoeklicht rood wordt. Nederland houdt zijn adem in en wacht tot de camera de teleurgestelde kandidaat laat zien. De seconden tikken weg en zorgen voor kippenvel op de huid van de meeste Molloten. En dan… verschijnt de aftiteling. Wie is de Mol speelt met spanning en zenuwen en laat volgende week pas zien wie het rode zoeklicht was tussen al die groenen.

Mijn verdenkingen

Nog niet helemaal bekomen van dit zenuwslopende einde, kan ik zeggen dat de contouren van de Mol misschien langzaam zichtbaar worden. Hierbij gebiedt de eerlijkheid om mij te zeggen dat ik het nog nooit goed heb gehad. Mijn punten staan op Nikkie en op Nielson. Eén van hen is reeds veilig, de ander zit nog altijd in spanning op een dak in Medellín te wachten. Nikkie doet haar best om ons een beeld voor te schotelen van een wat dommige meid die verbaast is over wat de wereld allemaal te bieden heeft. Maar is dat niet diezelfde Nikkie die in het echte leven heel slim om is gegaan met wat de wereld te bieden heeft? Die een imperium aan het opbouwen is dat haar geen windeieren legt? En dan Nielson. Hij is volgens mij nog geen winstgevende factor geweest in welke opdracht dan ook. Hij plaatst zich altijd tussen groepen in. In de opdracht van vorige week met de cijfers was hij het doorgeefluik van antwoorden, wat een perfecte positie is om te ‘Mollen’. In de vlaggenopdracht sjokte hij mee in het slipstream van Merel of Sarah. Met het sjouwen van buizen plaatste hij zich tussen de groep die aan het puzzelen was en de groep die aan het bouwen was. Maar laten we ook een beetje letten op Merel. De bordjes met MOL tijdens de Jenga-opdracht waar ze op een geraffineerde manier mee omging, de kist die zij samen met Evi in de eerste aflevering op een niet erg slimme manier verloor en de titel van de derde opdracht: optreden. Trad de groep niet op tegen Merel toen zij als een kleine dictator tegen het democratische besluit van de groep in ging? Hmm… Stof om over na te denken. Ook ik zet een dikke cirkel om zaterdag 26 januari heen. Om direct op het puntje van mijn stoel te gaan zitten: wie is dat rode zoeklicht dat als een definitieve streep door de Colombiaanse nacht snijdt?

 

Lees hier alle nabesprekingen:

*Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019
*Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019

 

 

Foto Medellin van Inspired By Maps  en foto Colombiaanse vlag van Andres Virviescas via Shutterstuck••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond