Home » Aflevering 10: De finale | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 10: De finale | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Het is zaterdag 9 maart 2019  en het is zover. Na weken van hints interpreteren, theorieën de wereld in slingeren of juist ontkrachten en kandidaten het spel zien verlaten gaan we nu eindelijk zien wie de Mol is. Het Vondelpark heeft zich gevuld met duizenden Molloten. Sommigen hebben borden bij zich, anderen hebben alleen hun illusies over wie de Mol is meegenomen. Het groene Wie is de Mol-logo prijkt tegen het decor aan. Het is tijd voor de finale-uitzending.

Terugblik

Alle kandidaten – met uitzondering van Niels, Merel en Sarah – zitten in hun beste kostuum aan tafel. Evi mag vertellen hoe het is om als eerste af te vallen. Daarna komt Nikkie aan het woord die in Wie is de Mol zat terwijl haar broertje ernstig ziek was. Inmiddels heeft zij hem ook verloren. Diep respect om je in zo’n avontuur te kunnen storten als je broertje bezig is aan de laatste maanden van zijn leven.  

Jokergate

Dan komt Evelien aan het woord. Heel Nederland leefde met haar mee toen zij eruit ging. Dat moment is voor mij toch het meest indrukwekkende moment van Wie is de Mol 2019. In de jaren ’70 hadden we Watergate waarin er aan het licht kwam dat er ongeoorloofde methodes gebruikt waren bij de presidentsverkiezingen van 1972. Enige decennia later deed Nipplegate zijn intrede toen Justin Timberlake in de rust van de Super Bowl een optreden gaf met Janet Jackson. Hij sloot dat optreden af door een stukje latex van Janet naar beneden te trekken waarbij haar borst zichtbaar werd.

En in 2019 hadden we Jokergate waarbij Niels besloot zijn opengebroken joker te ruilen voor de onbeschadigde joker van Evelien en zij (mede) daardoor het spel moest verlaten.

Twee rode schermen

Tuimelaar Robert vertelt ook nog over zijn ervaringen. En natuurlijk is er aandacht voor de enige keer in de historie van Wie is de Mol dat er twee rode schermen te zien waren. Jamie en Rick Paul hadden de twijfelachtige eer om de eerste kandidaten te zijn die samen naar huis konden vliegen.

Wie is de Mol?

Maar dan komt het moment waarop heel Nederland gewacht heeft. Het moment waar al weken naar uit gekeken wordt. Het moment waarop de Mol de schaduw verlaat en in de spotlights gaat staan. De drie finalisten melden zich bij Rik tussen de gillende Molloten. Op beeld gaan we voor de laatste keer terug naar Colombia en zien we Rik zijn betoog houden. Niels, Merel en Sarah staan voor hem.

Ik weet het zeker:
Niels is het, want hij kijkt zo gespannen.

De Mol

Tot op het laatst probeer je als Molloot aanwijzingen te zoeken. Terwijl de kandidaten in de Colombiaanse hitte staan, stijgt de temperatuur ook in de Nederlandse huiskamers en in het Vondelpark. Als Rik zijn betoog gehouden heeft, klinkt uit duizenden kelen de vraag: Wie is de Mol? Elke keer als Wie is de Mol begon, zag je in het startfilmpje een paar mensen in het water die blokken goed legden. Je zag echter nooit wat erop stond. Dit keer zie je dat wel. De blokken vormen een schilderij van het hoofd van de Mol. Het publiek gilt als ze zien wie er op dat schilderij staat en met een grote glimlach stapt Merel naar voren met de woorden: IK ben de Mol!

Winnaar en verliezer

Ontreddering maakt zich van mij meester. Alle hoop wordt met een aantal flinke hartslagen uit mijn hart gepompt. Want dat Merel de Mol is, betekent dat waarschijnlijk dat Niels het niet is. En tot overmaat van ramp gaan naast mij twee armen de lucht in en zie ik op het gezicht van mijn vrouw dezelfde glimlach als bij Merel. Merel Westrik, nieuwslezer en journalist, is de Mol van 2019 en mijn vrouw had dat goed. Het wordt een lang jaar, vrees ik. Maar er zijn nog meer bekendmakingen. De in mijn blogs veelbesproken bril van Sarah heeft zijn uitwerking niet gemist, want ze had goed gezien wie de Mol was. Ook de aanstichter van Jokergate Niels had het goed gezien, maar hij had minder vragen goed. Sarah is dus de winnend finalist en Niels de verliezend finalist.

Terugblik van de Mol

Het leukste aan een finale is dat je de Mol aan het werk ziet. Je ziet bij welke opdrachten ze de boel heeft lopen flessen. Zo zie je dat ze de eerste aflevering zoveel mogelijk kisten omhoog wilde hebben omdat de kans dat de groep dan voor de vrijstellingen in plaats van het geld ging groter was. De opdracht waarbij ‘Schatje’ en ‘Lieverd’ Rick Paul en Nikkie op de steiger stonden en de groep allerlei vragen moest oplossen, viel ze bijna een beetje door de mand. Niels betrapte haar op een fout antwoord, maar gaf vervolgens zelf ook een fout antwoord. Daar ‘ontsnapte’ ze dus even.  

Bij de laseropdracht was het belangrijk dat ze zo snel mogelijk het labyrint in ging. Zo haalde ze stapels met geld van de andere kandidaten weg. Omdat ze zelf met €250 uit het labyrint kwam, verdacht niemand haar. Bij het spel Jenga ging ze meer risico nemen. Het beeld van Merel die het bordje met ‘de mol’ voor haar hoofd houdt en tegen de andere kandidaten zegt dat je bijna zou denken dat het een aanwijzing is, is hilarisch.

Ook was er de balkonnen-opdracht waar je Merel compleet andere teksten ziet voorlezen dan die er op de bordjes staan. Best risicovol, want als er een andere kandidaat achter haar aan kwam en hetzelfde bordje zou lezen, zou ze het haasje zijn. Rick Paul had haar kunnen ontmaskeren, als hij het niet zo druk zou hebben gehad met dansen omdat hij dacht op het juiste balkon te staan.

Bij de koffie-opdracht komen de acteertalenten van Merel boven drijven. Ze lijkt oprecht geschokt als het scherm rood wordt omdat de groep een verkeerd antwoord geeft. Een antwoord waarvan zij natuurlijk allang weet dat het fout is. Bij de opdracht waarbij ze auto’s woorden laten spellen, wist Merel samen met de dyslectische Sarah een sleutelpositie in te nemen. Samen vormen ze veel woorden, maar slechts met 5 letters. Die leveren steeds maar €50 op.

Maar dan komt puzzelaar Robert ineens de steiger op en schudt 7-letterige woorden uit zijn mouw. Tsja, dan kun je als Mol alleen maar lijdzaam toekijken. In de opdracht waarbij de kandidaten in tuk-tuk’s door een Colombiaans dorpje rijden, gebeurt er iets meesterlijks. Merel blijkt het geld dat ze gejat heeft uit de laser opdracht nog te hebben. Ze haalt de enveloppen met het meeste geld uit het spel en ruilt het geld uit deze enveloppen met het door haar bewaarde geld. Zenuwslopend, want terwijl ze dat doet, staat Jamie nota bene geduldig op haar te wachten.

Weer ontsnapt..

Op de bananenplantage pakt het plan van Merel verkeerd uit. Ze weet wel verschillende trossen uit het spel te slepen, maar nét in de trossen die ze in het spel heeft gelaten, zit het geld. Maar ook dan haalt ze wat listigs uit. Ze zegt dat er niets in haar tros zit terwijl er een kokertje met geld in de tros hangt. De groep checkt het niet en dus houdt ze weer geld uit de pot. Bij de laatste opdracht op het strand gooit ze lachend verkeerde bedragen in het vuur. Ja, ze was een Mol die zichtbaar van haar rol genoot. Ze was ook een goede Mol, want ze stoot Margriet van der Linden van de troon als meest succesvolle Mol en zorgt ervoor dat de pot van €10.150 de laagste pot ooit is.

Ten einde

Het avontuur is ten einde. Voor Merel en voor de andere kandidaten, maar ook voor ons als Molloten. En het was weer een mooi seizoen. Ik blijf me bewonderen over de prachtige opdrachten, de schitterende beelden en de meesterlijke manier waarop de bedenkers van het programma bezig moeten zijn met mysterie, geheimen en zorgvuldigheid. Waar ik Art Rooijakkers een uitstekende presentator vond voor dit programma, moet ik zeggen dat Rik mij positief verrast heeft. Hij heeft zijn eigen draai eraan gegeven zonder de authenticiteit van het programma te verliezen. Chapeau!

Afscheid

De afgelopen tien weken heb ik jullie verslag gedaan van het mooiste programma dat er bestaat. Ik hoop dat je net zo genoten hebt van het lezen van de verschillende blogs als ik van het maken ervan. En ondanks dat ik ongelijk had over de Mol en ik dat het komende jaar zal moeten horen thuis, heb ik weer genoten.

Ik ben en blijf een Molloot en kijk alweer reikhalzend uit naar volgend jaar. Dan beleven we het twintigste seizoen van Wie is de Mol. Net als de Mol ga ik weer ondergronds. Ik wens jullie een mooie lente, een schitterende zomer, een fijne Sinterklaas, prettige Kerstdagen en alvast een gelukkig 2020! Ik weet zeker dat ik daar de eerste mee ben.

Heb ik toch nog een overwinning behaald….  ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond