Home » Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Aflevering 1: Op sleeptouw | Nabespreking Wie is de Mol 2019

Wie is de mol nabeschouwingen banner

Vandaag en de komende weken neem ik je mee in een ervaring die eigenlijk in geen enkele opvoeding mag ontbreken. Nieuwgierig? Nou, een Triviantvraag dan (voor een groen partje): De tune van welk programma begint met een deel van het nummer ‘Oratio’ van de Franse zanger Ugo Farell? Geen idee? Oké, een iets makkelijkere variant dan:  Welk televisieprogramma op de publieke omroep heeft achtereenvolgens Angela Groothuizen, Karel van de Graaf, Pieter Jan Hagens, Art Rooijakkers en Rik van de Westelaken als presentatoren gehad? Nog geen belletje? Hmm, laatste kans: Welk televisieprogramma moet als hét voorbeeld gelden voor alle andere programma’s, wordt tegenwoordig op zaterdag uitgezonden, is op zaterdag 5 januari 2019 aan het 19e seizoen begonnen en houdt elk seizoen gemiddeld 2 tot 2,5 miljoen Nederlanders 10 weken lang in zijn greep? Juist, Wie is de Mol!

Stel dat er 10 kandidaten samen opdrachten uitvoeren. Met die opdrachten verdient die groep geld voor de pot. En stel dan dat 1 van die kandidaten eigenlijk stiekem de opdracht heeft om zo weinig mogelijk geld in de pot te laten komen door de opdrachten te saboteren. En stel dat die groep van 10 personen elke week jacht moet maken op die mol om hem of haar te ontmaskeren. En stel dat elke week de kandidaat afvalt die in een soort examen de slechtste antwoorden geeft, oftewel het minst goed is in het ontmaskeren van de mol. Het zijn de ingrediënten voor een groep die elkaar nodig heeft, wantrouwt, verdenkt, vertrouwt, samenwerkt en afbreekt. Kortom: het is de samenleving in het klein. En wij mogen als gelukkige kijkers dan thuis mee kijken en mee verdenken. Er is zelfs een app te downloaden op je telefoon waarin je elke week je Mol kunt doorgeven.

Lees ook: Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019

De opening

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver: dé aftrap van Wie is de Mol 2019. Het programma was alweer wekenlang bezig aan een opmars om het vaste gespreksonderwerp van de Wie is de Mol-fans (de zogeheten Molloten) te worden. Het was met name spannend of de grootse opening uit 2018 geëvenaard kon worden. In 2018 begonnen de 10 kandidaten van Wie is de Mol verspreid over 5(!) landen aan hun avontuur. Het was natuurlijk niet makkelijk om die opening te evenaren en dat is ook niet gelukt. De nieuwe presentator Rik van de Westelaken kwam in beeld en vertelde de kijker in het kort wat Wie is de Mol was. Maar hoewel de opening dan zeer zeker geen explosie van opgekropte spanning was, schoof men na de intro van onze nieuwe anchorman toch naar het puntje van de stoel. Gefocust om elke schijn van sabotage op te merken en iedereen maar te verdenken die ook maar een beetje uit de bocht vliegt. En dat gebeurde.

Lees ook: Dit is mijn favoriete Mol-moment en meer | Wie is de Mol tag

Eerste opdracht: Over bruggen

Wie is de Mol 2019 speelt zich af in Colombia. De groep van 2019 bestaat uit Evelien de Bruijn van het televisieprogramma Hart van Nederland, de Vlaamse ex-presentatrice van Expeditie Robinson Evi Hanssen, presentator Jamie Trenité,  nieuwslezeres Merel Westrik, zanger Niels (artist normally known as Nielson), Nikkie de Jager (bekend als Nikkie Tutorials, Youtube-ster en daarmee dus waarschijnlijk  onbekend voor mensen boven de 14), acteur en oud-lid van de Grote Improvisatieshow Rick Paul van Muligen, jurylid van Heel Holland Bakt Robért van Beckhoven, actrice Sarah Chronis en onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can.

De eerste opdracht bestond uit het uit het water takelen van zware dozen. In die dozen zat een vrijstelling verborgen op naam. Je wist dus van tevoren niet welke naam je in letterlijke en figuurlijke zin boven water zou toveren. Een vrijstelling is in Wie is de Mol heel waardevol. Het examen dat je aan het eind van elk programma doet, telt dan niet mee waardoor je zeker bent van een plek in de volgende ronde. Nou, de hele groep begint enthousiast te hijsen. En ja hoor, de eerste kisten staan al snel op de kant. Dus denken de kandidaten dat alle kisten zo snel zullen gaan. Alsof ze nog geen 18 seizoenen research hebben kunnen doen.. De verrassing is compleet als de grotere kisten zwaarder zijn. Natuurkunde sneeuwde kennelijk een beetje onder bij de toen nog niet ontdekte acteurs, actrices, presentatoren, zangers, programmamakers en juryleden. Opeens komen Merel en Evi op een ge-wel-dig idee! Het touw waarmee ze hijsen, is om een houten balustrade gewikkeld. Die geeft natuurlijk meer weerstand dan de metalen buis die er iets voor ligt. Terwijl hun natuurkundeleraar ongetwijfeld vanaf de bank enorm trots toekijkt, wikkelen de dames het touw van de houten balustrade. Maar wat een verrassing! De natuurlijke elementen van het stromende water en zwaartekracht stoppen helemaal niet met hun werking om de dames de gelegenheid te geven om het touw om de metalen balustrade te wikkelen. Als Evi haar hand plotseling wel erg blauw begint aan te lopen, besluiten ze de kist los te laten. Terwijl de kist langzaam met de stroom meedrijft, openen duizenden Nederlanders de Wie is de Mol-app om hun verdenkingen iets aan te passen. Aan het eind van de opdracht heeft presentator Rik een deal voor de groep: niemand krijgt te horen wiens vrijstellingen – 4 stuks – er op de kant zijn gevist. Ze mogen die 4 vrijstellingen inruilen voor € 2500 voor de pot óf de vrijstellingen houden en geen geld voor de pot. Rik laat de groep discussiërend achter met de mededeling dat hij het vóór de test wil weten.

Tweede opdracht: In zicht

Voor de tweede opdracht moest de groep goed opletten bij een Colombiaanse dansgroep. Eerst leek de dansgroep simpelweg te bewegen op de opzwepende muziek die ze in het Zuid-Amerikaanse land gewend zijn. Maar toen werden de deelnemers één voor één het plein op getrokken om zich al heupwiegend in het feestgedruis te mengen. Sarah werd spontaan verliefd op haar danser. Om in haar woorden te blijven: ze zat zó in haar element. Hmm… Beste Sarah, je bevindt je in het programma Wie is de Mol en niet Floortje (en Sarah) naar het einde van de wereld. In dit spel moet je een beetje opletten. En zeker als Rik je enkele momenten voor je escapades met een Colombiaanse heupswinger heeft verteld dat je goed op moest letten. Maar goed, terwijl Sarah zich helemaal verloor in het ritme, lette de groep toch erg goed op. Zij moesten namelijk na een korte pauze hun eigen danspartner aftikken. En terwijl de laatste tonen weg stierven, waren we een getuige van een nogal vermakelijk stukje televisie. We zagen Nikkie Tutorials haar danspartner een afscheidsknuffel geven. Dat is normaal gesproken niet grappig, maar mijn gedachten gingen terug naar het einde van de eerste Harry Potter-film waarin de kleine Harry Potter de enorme en onbeholpen jachtopziener van Zweinstein – Rubeus Hagrid – een knuffel geeft. Voor de mensen die Harry Potter niet gezien hebben: het was alsof een NBA basketballer een knuffel gaf aan Roel van Velzen. De groep slaagde in hun opdracht en verdiende zo het eerste geld voor de pot.

Derde opdracht: Rondje om de kerk

De derde en laatste opdracht was er één waarbij een spelelement toe werd gevoegd dat al jaren geld als de golfbreker voor elke vorm van orde: de portofoon. De groep fietste door een Colombiaans stadje. Als de fietsen maar in beweging bleven, kwamen er boodschappen op de tablets die aan de fietsen gekoppeld waren. Stopte men met fietsen, dan kwamen er geen meldingen. Een soort dynamo dus. De opdracht begon zoals bijna elke andere opdracht: Nielson vroeg hoe ‘we’ het gingen doen. Dat is de leiding nemen zonder de leiding te nemen, zeg maar. De fietstocht begint en zonder dat er meldingen verschijnen, heerst er een soort serene rust. Iedereen heeft het naar zijn zin en fietst gewoon als toerist door Colombia. Maar dan breekt het los. De eerste opdracht verschijnt in beeld. Evi moet naar een kerk in het stadje om daar om 11.15 uur een envelop te pakken. Als een volleerd Tour de France-renner sprint Evi er vandoor, niet meer in te halen door het peloton. Sarah wordt door Rick meegestuurd. Dat is natuurlijk gek. Zou er voor Sarah geen opdracht zijn dan? Samen komen ze aan bij de kerk. Maar inmiddels is de chaos compleet via de portofoon. Er wordt zelfs geroepen: ik versta er geen f*ck van, waardoor de kijkwijzer van Wie is de Mol meteen naar ‘boven de 18’ sprong.

Inmiddels moeten anderen naar een ander kerkje en weer anderen naar een derde kerkje. Precies als het tijd is voor Evi om de envelop te pakken, doen hun portofoons het niet. Om de envelop te pakken, stoppen ze met fietsen. Hmm… Een ander groepje komt bij een andere kerk aan en grist het envelopje direct weg. Een nadere bestudering van die envelop levert de conclusie op dat er namen op die envelop stonden. Hmm.. Dat zal toch niets betekenen? Welnee. De tijd verstrijkt en opdrachten verschijnen op het scherm. Maar komt de tijd wel overeen? Of zou dat komen omdat er mensen zijn geweest die zijn gestopt met fietsen? Ach ja, natuurlijk! Dan lopen de opdrachten niet synchroon. Maar ja, dat is natuurlijk een omstandigheid die helemaal niet logisch is. Nee, deze groep blinkt vooralsnog niet uit in intelligentie. De namen op de enveloppen bleken toch wel wat te betekenen en maakte het resultaat van deze opdracht dan ook bedroevend.

Test en executie

Het is tijd voor de test. Twintig vragen om de Mol te ontmaskeren. Wie de test het slechtste maakt, moet naar huis en dus het spel verlaten. Behalve de Mol… Die hoeft nooit naar huis. Tien zenuwachtige gezichtjes zitten voor de neus van Rik die met een laptop op zijn bureau de schermen van de kandidaten om beurten laat zien. Wordt het scherm rood, gaat die kandidaat naar huis. Groen is een ticket voor de volgende uitzending. De spanning is niet alleen dáár voelbaar. Ook thuis op de bank zitten honderdduizenden mensen te kijken. Want ja, gaat de kandidaat eruit die jij in je Wie is de Mol-app je punten hebt gegeven, kun je je natuurlijk niet vertonen bij de koffieautomaat op de volgende werkdag.

De schermen van alle kandidaten komen in beeld. Het blijft dus spannend tot aan het eind. Vier dames komen met een vrijstelling door de aflevering heen. De kandidaten waarvan geen vrijstelling is opgevist, krijgen allemaal een groen scherm. Rik sluit de uitzending af met: er is één van jullie door het oog van de naald gekropen. Dat zou zomaar in kunnen houden dat we zonder vrijstelling afscheid hadden moeten nemen van die betreffende kandidaat. Maar eens even goed in de gaten houden wie zij verdenken misschien.

Mijn verdenkingen

Ik hoop dat diegenen bij mij in de Wie is de Mol-app hetzelfde gevoel hebben: ik heb namelijk geen idee. Is het Sarah die helemaal in haar element kan zijn omdat ze als Mol toch niet op het spel hoeft te letten? Is het Jamie die de boel hier en daar wat vertraagt en als haantje van de groep naar voren stapt? Of zijn Evi of Merel juist heel goed in natuurkunde en verschuilen ze zich achter een imago van een niet erg intelligente verschijning? En je hebt natuurlijk ‘hoe gaan we het doen’-Nielson die steeds één lijn tekst lijkt te hebben terwijl hij het script misschien al tot in de komma weet. In elk geval zullen we weer reikhalzend uit kijken naar de volgende aflevering. Ja, ook omdat het dan weer weekend is en we dan weer vrij zijn. Maar als ware Molloot in deze tijd van het jaar eigenlijk gewoon omdat we dan weer die tune horen. Weet u nog wel? Die van het nummer ‘Oratio’ van de Franse zanger Ugo Farell.  

 

Lees ook:

Aflevering 2: Uitgerekend | Nabespreking Wie is de Mol 2019

 

Afbeelding Colombiaanse vlag van sigurcamp via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond