Home » Paspoort verlopen? Visum nodig? Dit zijn de aanvraagtermijnen van je vakantiepapieren

Paspoort verlopen? Visum nodig? Dit zijn de aanvraagtermijnen van je vakantiepapieren

Je zal de eerste niet zijn die met een vakantie over de grens in het vooruitzicht er plots achter komt dat het paspoort nu toch echt wel verlopen is. Of dat je kind nog geen eigen paspoort heeft. En dan? Hoe snel kun je een nieuwe paspoort aanvragen? En hoe zit het eigenlijk met de termijnen van andere vakantie gerelateerde papieren en zaken?

Paspoort aanvragen

Het aanvragen van een paspoort duurt gemiddeld vijf werkdagen. Heb je ‘m eerder nodig? Geen probleem. Je kunt een paspoort met spoed aanvragen. Voor 14.00 uur aangevraagd, betekent de volgende werkdag ophalen. Kost wel wat extra. €47,50 bovenop de normale prijs. Pittig, maar fijn dat die mogelijkheid er is. Meteen ook een extra stimulans om voortaan toch echt in de benen te schieten als er een herinneringsbrief van de Gemeente op de (digitale) mat valt.

Met spoed een visum

Voor heel veel landen heb je een visum nodig. Een formaliteit die je gelukkig snel en makkelijk online kunt regelen. Of je een visum nodig hebt, is afhankelijk van het land, het doel van je reis en je verblijfsduur. De kosten zijn afhankelijk van je bestemming. Heb je met spoed een visum nodig? Ook geen probleem!

Wist je dat?

Voor sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, heb je vignetten en/of milieustickers nodig.

Bron en meer info: ANWB

Reisverzekering afsluiten

Living on the edge roep ik weleens. Maar soms, soms moet je gewoon verstandig zijn. Een reisverzekering afsluiten als je op reis gaat bijvoorbeeld. Zeker in het buitenland, omdat je zorgkosten daar niet gedekt zijn, lopen die kosten enorm op. Een gebroken been tijdens het skiën is in een onbewaakt moment zo gebeurd, maar de kosten van alleen een gipsvlucht al zijn een paar duizend euro. Bizar! Gelukkig kun je kort van tevoren een reisverzekering afsluiten. Bij de Rabobank bijvoorbeeld nog tot 5 minuten voor vertrek. Tip: Je reisverzekering vergelijken loont!

Lees ook: Je begrafenis; daar moet je toch niet aan denken?!

Inentingen halen

Met reizen ligt de wereld bij wijze van spreken aan je voeten. Helaas is dat niet zonder risico’s . Ziektes als malaria, hepatitis A, gele koorts en buiktyfus liggen op de loer. Daar komt bij dat de hygiënische omstandigheden lang niet zo goed zijn als dat we gewend zijn. Gelukkig kun je je met een inenting hier tegen wapenen. Op de website van de GGD kun je makkelijk opzoeken of een inenting voor je bestemming gewenst of zelfs verplicht is. Een vaccinatie haal je bij voorkeur een week of vijf voor vertrek, maar eerder is ook geen probleem. Zeker als het gaat om vaccinaties waarbij je meerdere prikken moet halen. Maar ook bij een last minute is het advies om toch een afspraak te maken.

Post bewaren

Het is fijn als iemand een oogje in het zeil kunt houden als je weg bent. De plantjes water geven, post verzamelen, af en toe een lichtje aan. Wil je niemand hiermee belasten? Maak het inbrekers niet al te makkelijk en laat in elk geval de post zich niet achter de deur of in de bus opstapelen. PostNL bied met de bewaarservice een fijne dienst hiervoor. Je post wordt, zolang als je hebt aangegeven, voor je bewaard en na je vakantie in één keer bezorgd. Ideaal! Je moet het wel minimaal een week van tevoren aanvragen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond