Home » De dag dat er aangifte tegen een kleuter werd gedaan

De dag dat er aangifte tegen een kleuter werd gedaan

Mijn dag als leerkracht is nooit hetzelfde. Zo ben ik enorm geschrokken toen er een vader aangifte wilde doen. Tegen een kleuter!

Als juf op een multiculturele school maak ik een hoop mee. Van mooie momenten tot momenten die je alleen in een boek leest. De komende tijd wil ik je meenemen in mijn belevenissen op de basisschool. Zo was er een keer dat een vader aangifte wilde doen tegen een kleuter uit mijn klas.

Een drukke groep

De kleuters die ik dat jaar had waren wat fysieker dan gemiddeld. Als je een fiets wil, duw je diegene die erop zit er toch vanaf? En als je iets duidelijk wil maken, helpt slaan ook. Ook de thuissituatie bij sommigen hielpen hier niet bij. De intern begeleider en ik zaten er boven op. We hadden een heel plan gemaakt en samen wilden we ervoor zorgen dat de groep minder pittig werd.

Slaan en schoppen

Elke dag werd er wel iemand geslagen of geschopt. Normaal gesproken is het heel normaal dat een kleuter duwt of trekt, maar deze kleuters deden dit wel heel vaak. Soms zijn ze verbaal niet toereikend om te vertellen wat ze willen. Daarnaast zaten er in mijn groep niet alleen veel haantjes, maar ook hoog sensitieve meisjes, kinderen met autisme, een laag IQ en hoog begaafde kinderen. Een pittige mix die ervoor zorgde dat er regelmatig wel iemand was die een ander pijn deed. Naar de WC kon ik niet, want dan deden ze elkaar pijn of werden er stoelen door mijn klas gegooid.

“Waar is hij?”

Tijdens het buiten spelen was één van mijn meiden op een fiets toen een jongen besloot dat hij hem wilde. Hij liep op haar af en gaf haar een keiharde stomp in haar gezicht. Gelukkig zag ik wat er gebeurde, dus zette hem bij de bank om na te denken en nam haar mee naar binnen. Daar zag ik al een dikke bult verschijnen en besloot haar ouders te bellen. Zij is één van de hoog sensitieve meisjes, dus het leek mij een goed idee als ouders op de hoogte waren. Moeder bedankte mij voor het gesprek en zei dat ze mij straks wel zou zien. Vijf minuten later stormde vader het schoolplein op. “Waar is hij? Ik ga aangifte doen!”

Aangifte tegen een kleuter

In één keer was het schoolplein stil en 50 kleuter ogen keken ons aan. “Ik wil zijn naam weten, want ik ga aangifte doen van mishandeling!” Mijn collega keek mij geschrokken aan en even was ik een tel stil. “Kom maar even mee naar binnen, dan kunnen we het erover hebben!” Ik nam hem mee naar binnen en appte ondertussen mijn directrice. In de klas kon ik hem moeilijk rustig krijgen. Zijn dochter was mishandeld en hij wilde nu actie, aangifte doen en een schorsing!

Een gesprek met de directrice

Rustig begon ik te praten, maar hij was niet meer voor reden vatbaar. Er moest nu worden gehandeld. Die jongen moest en zou verwijderd worden uit de klas zodat het nooit meer zou gebeuren. Gelukkig kwam mijn directrice al snel. Ze nam hem mee naar haar kamer voor een goed gesprek. Buiten stonden een paar meisjes op mij te wachten. “Joh juf, ik dacht dat hij je wilde slaan! Hij was wel heeeellll erg boos.” Ze hadden hetzelfde gevoel als ik.

Naar een andere school

Helaas voor dit meisje waren haar ouders zo boos dat ze haar van school hebben gehaald. Dit was niet de omgeving waar ze hun dochter in wilde laten opgroeien. Geweld werd bij hun niet getolereerd. De directrice heeft meerdere gesprekken gehad en ook ik heb met ze gesproken, maar het mocht niet baten. Het betreffende jongetje heeft nog wel een gesprek gehad en uiteindelijk een training met de kindercoach, die hem bijzonder goed heeft geholpen. Het meisje zit nu op school nummer vier, maar ik denk dat ook die school niet het eindstation zal zijn.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond