Home » 7 Tips die je helpen bij het kiezen van een babynaam

7 Tips die je helpen bij het kiezen van een babynaam

Voor alle papa’s en mama’s (in spé) is dit een hele herkenbare situatie. Je bent in verwachting en je wil een leuke naam voor je kindje. Het liefst een beetje origineel en dus niet dezelfde naam als de buurjongen of je nichtje. Maar hoe kom je daarop?
De enige lijst die ik in mijn hoofd had waren de namen waarvan ik zeker wist dat ik ze nooit zou kiezen voor mijn kinderen. Ofwel, de namen van de kinderen die mij niet echt lagen in mijn kindertijd. Want ja, die associatie, daar had ik niet echt zin in. Maar hoe kom je dan aan wel leuke namen en waar moet je zeker even aan denken? Na 3x deze route te hebben doorlopen kan ik je wel een beetje op weg helpen.

Begin op tijd

Natuurlijk, je hoeft niet met de test in je handen al te gaan fantaseren (dat mag natuurlijk zeker). Maar bedenk je wel dat het fijn is om de babynaam even “uit te proberen”. Praat tegen je baby, schrijf het een aantal keer op en kijk of hij na een paar weken nog steeds leuk is.

Maak beide apart van elkaar een lijstje

Als het goed is wordt het een naam waar je beide enthousiast over bent. Maar toch is het verstandig om eerst los van elkaar een lijstje te maken. Wat vind jij leuke namen, wat staat er op de lijst van je partner? Misschien is er al direct een naam die overlapt, of in ieder geval iets in dezelfde richting. Zo kom je samen op de perfecte naam.
Probeer het lijstje bijvoorbeeld in je telefoon bij te houden, zodat als je ooit een keer een naam tegenkomt je hem kan opschrijven. Tijdens het winkelen ofzo, je zal maar net DE naam tegenkomen en hem thuis weer vergeten zijn.

Spelling

Natuurlijk spel je de naam van je kindje zelf direct perfect, maar het kan vervelend zijn als de naam waar jij zoveel liefde voor hebt continu verkeerd wordt gespeld. Als je kindje dan altijd maar zijn of haar naam in de klas of op het werk later de naam moet blijven spellen is de lol er waarschijnlijk ook snel af. Het kan dus goed zijn om even te letten op de spelling en uitspraak. Zo stuurde mijn vriendin ooit eens tijdens haar zwangerschap een paar namen via de app en vroeg mij om ze in te spreken. Bleek dat ik de namen dus niet helemaal goed kon uitspreken, oeps! Maar wel een slimme manier dus om het te testen!

Voorletters

Hartstikke leuk als je bijvoorbeeld Willem Constantijn kiest, maar die W.C. als afkorting bij de initialen is iets minder fijn. Zeker met een achternaam als Pot. Met zo’n tweede naam doe je vaak niet heel veel, maar ik merk dat ik met mijn werk mijn initialen best vaak gebruik. Ik kan me daardoor ook goed voorstellen dat dit niet heel prettig zal zijn.

De naam groeit mee

Vergeet niet dat een naam je hele leven bij blijft, dus is een naam leuk voor een klein meisje, bedenk dan of de naam ook goed bij een volwassen vrouw past. Denk hierbij vooral aan verklein-namen zoals Lotje.

Babynamen Tinder!

Er zijn verschillende websites waar je namen kunt bekijken, Google staat er vol mee. Zo heb je de top 100 leukste meisjes namen of leukste jongensnamen. Je kunt zelfs filteren op de hoeveelheid letters en nationaliteiten. 
Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook leuke apps die je op weg kunnen helpen.
Zo is er Kinder; deze app kun je beide apart downloaden en wordt dan onderling gekoppeld. Jouw bewaarde namen worden vergeleken met die van je partner en zo ontstaat er een lijstje met overlappende namen. Ideaal natuurlijk.
Zwitsal babynamen is ook een erg leuke app! Je kunt hier beide apart van elkaar aangeven wat je van de naam vindt. Je geeft de keuze aan door te swipen, links is nee en rechts is ja. Je gaat dan net zo lang door tot je samen een match hebt en dus de perfecte naam gevonden hebt. Tinder met babynamen dus!

Goed gevoel

Het spreek natuurlijk voor zich dat het belangrijk is dat je beide echt tevreden bent met de naam die je uiteindelijk kiest. Heeft 1 van de 2 er geen gevoel bij, kijk dan nog even verder of probeer het nog even uit door het op te schrijven of een aantal keer hardop uit te spreken. Want als je je nu al niet fijn voelt om die naam uit te spreken, laat staan dat je hem straks hardop moet roepen om je kind uit die ene speeltuin te krijgen.

Natuurlijk is dit ook ontzettend leuk om te doen zonder dat je een kindje verwacht. Gewoon eens even wat inspiratie opdoen en kijken of je op 1 lijn zit samen. Stiekem wel erg leuk!

Met deze tips vind jij de perfecte babynaam waar jij en je partner beide achterstaan. Wist je bijvoorbeeld al dat er een babynamen Tinder bestaat?!


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond