Gietvloeren zijn de laatste jaren heel populair geworden. Ze worden zowel in nieuwbouw woningen als bij vloerrenovaties gelegd. Een gietvloer heeft namelijk een heel aantal voordelen die andere vloeren niet hebben. Overweeg jij een gietvloer in jouw woning te plaatsen? Déze 6 dingen wil je van tevoren weten!
1. Soorten gietvloeren
Misschien denk je bij ‘gietvloer’ dat er maar één soort gietvloer is. Maar dat is helemaal niet zo. Er zijn gietvloeren van heel uiteenlopende materialen. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo heb je de beton gietvloer, die sterk lijkt op gewoon beton. De vloer heeft een open structuur die erg mooi is in bijvoorbeeld industriële ruimtes. Het is een heel andere vloer dan een standaard epoxy vloer. Welke vloer je kiest, is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren.
2. Gietvloer en vloerverwarming
Gietvloeren worden veel toegepast in combinatie met vloerverwarming. Het grote voordeel is dat je een gietvloer direct over de vloerverwarming heen kan leggen. Er wordt dus geen extra laag aangebracht boven de vloerverwarming. Dat maakt de gietvloer de meest efficiënte combinatie met vloerverwarming. Ga je een gietvloer aanleggen, bekijk dan altijd meer info over vloerverwarming zodat je de juiste combinatie kunt kiezen.
3. In welke ruimte leg je de gietvloeren?
Niet alle gietvloeren zijn hetzelfde. Sommige, zoals de cementdekvloer en de beton gietvloer zijn niet goed bestand tegen vochtige omstandigheden. Deze kun je dus niet plaatsen in de badkamer en beter niet in de keuken. Wil je lekker kunnen ontspannen in de badkamer, dan kies je natuurlijk een vloer die goed bestand is tegen vocht. De epoxy of PU gietvloeren zijn daar juist wel erg geschikt voor. Wil je dus in vochtige ruimtes een gietvloer laten leggen, zoek dan van tevoren uit welke materiaalkeuze daarbij past.
4. De ondergrond
Als je een gietvloer wilt laten plaatsen, moet je een goede ondergrond hebben. Een gietvloer kan alleen op een harde stabiele ondervloer geplaatst worden. Het kan bijvoorbeeld niet op een houten ondervloer, omdat deze teveel werkt. De vloer zou dan snel gaan scheuren omdat de ondergrond teveel beweegt. Gietvloeren worden wel aangebracht op (enigszins oneffen) tegels, betonvloeren en andere harde en stabiele structuren.
5. Goedkoop is duurkoop
Je vergelijkt meestal verschillende offertes voordat je een akkoord sluit. Je zult merken dat er best grote prijsverschillen zijn. In het geval van een gietvloer is goedkoop bijna altijd duurkoop. Dat komt omdat een groot deel van de prijs wordt bepaald door het materiaal. Een goedkopere vloer is dus heel vaak van kwalitatief minder goed materiaal.
6. Goed bedrijf
Ken jij een klusjesman die ‘weleens een gietvloer heeft gelegd’ of ‘denkt dat hij dat wel kan’? Niet doen als het gaat om je woning! Een foutje in de garage is geen probleem, maar een fout in je woonkamer of keuken is natuurlijk veel vervelender. En het plaatsen van een gietvloer moet erg zorgvuldig gebeuren, omdat de kans anders groot is dat je onregelmatigheden, oneffenheden of hoogteverschillen krijgt. Kies dus altijd voor een goed bedrijf en niet voor een ‘handige klusser’ om zeker te weten dat het goed gaat én recht hebt op garantie.
Een gietvloer is een prachtige vloer. Er zijn diverse varianten, maar kenmerk is dat de vloer altijd mooi vlak en egaal wordt aangelegd. Heb je bij de aanschaf en het plaatsen van de vloer rekening gehouden met deze 6 aandachtspunten, dan kun je jarenlang genieten van een prachtige vloer.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••