Home » 6 praktische tips om beter te slapen

6 praktische tips om beter te slapen

Gelukkig kun je genoeg proberen om je slaap weer te verbeteren. Van kleine tot grote aanpassingen in je slaaproutine: beter slapen doe je zo

Zie je op tegen het slapengaan ’s avonds? Slaap je maar moeilijk in of word je weer vroeg wakker? Dat is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig kun je genoeg proberen om je slaap weer te verbeteren. Van kleine tot grote aanpassingen in je slaaproutine, met deze praktische tips helpen we je op weg.

Comfortabele kleding in bed

Draag comfortabele kleding in bed. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar telt juist zeker mee. Met kleding zorg je bijvoorbeeld dat je het precies warm genoeg hebt: niet koud, niet heet. Dit maakt dat je beter in slaap kunt komen. Zoek daarom een mooie pyjama dames om te dragen, in een ademende stof zoals katoen of viscose. Bedenk of je een lange of een korte pyjama wilt dragen, of wissel dit af tussen de seizoenen. Heb je het gauw warm bij het slapen? Dan is een pyjama waarschijnlijk te heet. Slaap in dat geval in zachte lingerie, waar je je goed in voelt.

Juiste beddengoed

Kijk ook eens kritisch naar je beddengoed. Biedt je dekbed de warmte die je nodig hebt? Als je ligt te bibberen of juist ligt te zweten, kun je beter een warmer of juist koeler dekbed op je bed leggen. Een 4-seizoenen dekbed kan een uitkomst zijn, voor de juiste afwisseling. Het is belangrijk dat je kussen de juiste ondersteuning biedt. Dit ligt er maar net aan of je meestal op je buik, rug of zij slaapt: per slaappositie zijn er de juiste kussens te vinden.

Goed matras

Nog wel belangrijk dan het beddengoed? Dat is het matras waar je op ligt. Ook hier speelt de juiste ondersteuning weer de hoofdrol. Zorg dat je goed ligt op je matras, en dus niet wegzakt. Eens in de tien tot vijftien jaar ben je toe aan een nieuw matras. Let verder weer op je slaaphouding: lig je doorgaans op je buik, rug of zij? Ook is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een vindt een hard matras heel lekker liggen, de ander zweert juist bij een zacht matras. Het gaat er vooral om dat je comfortabel ligt – dit maakt immers dat je beter in slaap komt.

Verduistering

Is de slaapkamer wel donker genoeg? Dit lukt met verduisterende gordijnen. Donkerte om je heen maakt je slaperig: daarom zijn goede gordijnen zo belangrijk. Zo val je sneller in slaap tijdens zomerdagen, waarop het maar laat donker wordt. Ook slaap je langer door, als dit je wens is in de vroege ochtend. Je wordt immers niet meteen gewekt zodra de eerste zonnestralen zich laten zien.

Stilte

Geluid houdt je wakker. Zorg daarom voor stilte in de slaapkamer. Blokkeer geluid van buiten, zeker als je aan een drukke straat woont bijvoorbeeld. Met isolatie in de muur of betere ramen lukt dit. Het vraagt om een wat grotere verbouwing, maar als je echt slecht slaapt door omgevingsgeluid, is dit al gauw de moeite waard. Of verplaats de slaapkamer naar de andere kant van de woning: dat is nog een goede optie. Verder wil je geluid binnenshuis dempen, met een goede afsluiting van de deur bijvoorbeeld. En vraag je gezinsleden of huisgenoten om ’s avonds zo stil mogelijk te doen, mocht dit het probleem zijn.

Slaaproutine aanhouden, met rust en regelmaat

Tot slot: houd een duidelijke slaaproutine aan. Je lichaam weet niet waar het aan toe is als je de ene keer vroeg en de andere keer laat naar bed gaat. Kies dus voor een vast tijdstip voor slapengaan, evenals een vast tijdstip voor opstaan. Stop idealiter al tijdig je telefoon weg, en lees liever nog even een boek. Of relax op een andere manier, bijvoorbeeld met een warme douche of een ontspannend bad. Probeer niet te piekeren, maar denk liever aan leuke dingen die je tijdens de dag hebt meegemaakt. Zo slaap je als een roosje!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond