Home » 5x waarom elk kind verkleedkleren thuis moet hebben

5x waarom elk kind verkleedkleren thuis moet hebben

Vroeger hadden wij bij ons thuis een grote koffer vol verkleedkleren. Wij genoten ervan. Nu ik zelf moeder ben, heb ik ook een grote tas vol verkleedkleren.

Vroeger hadden wij bij ons thuis een grote koffer vol verkleedkleren. Wij genoten ervan. Nu ik zelf moeder ben, heb ik ook een grote tas vol verkleedkleren. Waarom? Ik leg het je graag uit.

Een tas vol verkleedkleren

Zodra mijn eerste kind geboren werd, ben ik begonnen met het verzamelen van leuke verkleedkleren. Ik weet hoe leuk ik dat vroeger vond en dat gun ik mijn kind ook. Nou ga je een baby niet verkleden, maar vanaf een jaar of 2 kan dit wel. In het begin was hij niet zo van de kleedkleren. Hij vond kleding sowieso maar vervelend zitten. Maar toen zijn zus op tweejarige leeftijd de kleren pakte deed hij mee. Ondertussen puilt onze tas uit en komen er geregeld spullen bij. De tas groeit met hun mee en inmiddels hebben ze zelf ook een mening welke kleren zij erin willen hebben.

#1 Het stimuleert de fantasie

Spelen vanuit niks vinden kinderen best lastig, maar wanneer je ze helpt komt het spel toch op gang. Geef je kind maar een poppetje en het laat het poppetje wandelen. Trek je jouw kind een politiepak aan, dan moet je oppassen dat je geen boete krijgt. Verkleedkleren helpt hen in een rol te komen en stimuleert dus de fantasie. Zodra mijn dochter haar Elsa jurk aantrekt verandert ze alles in ijs. Het is ontzettend mooi om te zien. Test het maar eens met jouw kinderen.

#2 Het stimuleert de taalontwikkeling

Wanneer ze een rol aannemen zullen ze ook gelijk de interactie zoeken die erbij hoort. De politie die zegt dat je een bekeuring krijgt. Elsa die roept dat ze je nu ijs heeft veranderd. Herkenbaar? Door zich te verkleden nemen ze die rol aan. Wanneer ze die rol gaan spelen, gaan ze ook communiceren. En door te communiceren stimuleren ze de taalontwikkeling. Wanneer ze met meerdere kinderen zich verkleden zie je de interactie tussen de kinderen. Daarom heeft elke kleuterklas ook een hoek met verkleedkleren.

#3 Verkleden helpt om dingen te verwerken

Doordat ze een rol aannemen kunnen ze beter over problemen praten omdat het niet “echt” over hen gaat. Zo is speltherapie ontzettend fijn voor kinderen. Door spel kunnen ze problemen en angsten aangaan. Zo ook als ze zich verkleden. Spiderman is niet bang voor boeven en kan je goed vertellen waarom hij niet bang is. Zijn de kinderen zich aan het verkleden speel dan vooral mee. Onbewust kan je al spelend praten over bijvoorbeeld pesten. Of de donkere kamer in de nacht.

Vroeger hadden wij bij ons thuis een grote koffer vol verkleedkleren. Wij genoten ervan. Nu ik zelf moeder ben, heb ik ook een grote tas vol verkleedkleren.

#4 Het is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling

Door met andere kinderen te verkleden en dus te spelen, leer je rekening te houden met elkaar. Je leert emoties te herkennen en daarnaar te handelen. Ook leren ze wanneer ze de leider kunnen zijn en wanneer het niet gewenst is om alles te bepalen. Wanneer kinderen verkleden komen ze gelijk in hun rol. Spelen ze samen vader en moedertje, dan heb je kans dat je jouw uitspraken hoort terugkomen. Ook leren ze door samen te spelen, samen problemen op te lossen.

#5 Verkleden is goed voor de motoriek

Aan- en uitkleden. Je doet het vaak in de ochtend en in de avond. Soms doen kinderen het ook op school voor de gymles. Tijdens al deze momenten oefenen ze hun motoriek. Het dichtdoen van hun rits of het aantrekken van die broek. Allemaal motorische oefeningen. Als je thuis een tas hebt staan met verkleedkleren dan nodig je ze uit om die aan te trekken. Let maar eens op, soms doen ze wel vijf verschillende dingen aan in één middag. Dat is nog eens lekker bezig zijn. En die kleine knoopje zijn ook nog eens goed voor de fijne motoriek. Laat ze maar lekker verkleden!

Daarnaast is het verkleden ook nog eens ontzettend leuk. Je kan alles zijn. Mijn kinderen vinden het fantastisch en elk jaar komt er een nieuwe jurk of pak bij. Hebben jullie thuis ook een verkleedkist of doos met verkleedkleren? Verkleden jouw kinderen zich graag? Ik ben erg benieuwd. Laat je het mij weten?••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond