Home » 5 tips om minder papier te gebruiken

5 tips om minder papier te gebruiken

5 tips om minder papier te gebruiken

Veel mensen proberen duurzamer te leven. Heel vaak wordt daarbij gedacht een energiebesparing of het beperken van het watergebruik. Maar er is nog iets wat je voor het milieu kunt doen. Iets heel belangrijks zelfs. Ga eens minder papier gebruiken! Om papier en karton te maken wordt veel werk verzet. Bomen worden omgehakt en hout wordt gebruikt. En zelfs bij het recyclen van papier gaat het mis: er worden chemische stoffen en zuren gebruikt die slecht zijn voor het milieu. Wil jij goed bezig zijn? Probeer deze 5 tips om minder papier te gebruiken!

1. Plak een NEE-NEE sticker op de deur

Zeg nou eens eerlijk: lees jij echt alle huis-aan-huis-blaadjes, wijkkrantjes en folders? Waarschijnlijk is het antwoord ‘nee’. Veel krantjes eindigen in de kattenbak of in de papierbak. En gebruik je alle reclamefolders wel? Je kunt van vrijwel alle folders de digitale versie op de smartphone, tablet of computer krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld de folders van Albert Heijn met één klik openslaan. Super handig en het scheelt per jaar een forse stapel oud papier.

2. Print niet alles uit

Printen kan ontzettend handig zijn. Maar het is lang niet altijd zo handig om zomaar alles uit te printen. Denk goed na voordat je wat print. Heb je het echt nodig? Of kun je het ook digitaal gebruiken? En gebruik je je papier wel efficiënt? Je kunt bijvoorbeeld de a4-tjes van een verslag dat je niet meer nodig hebt op de achterkant nog gebruiken om kleurplaten af te drukken. Zo heb je knutselmateriaal dat niet meer papier gebruikt dan je toch al nodig had.

3. Koop niet alles van papier of karton

Het is heel verleidelijk om van alles te kopen. Dat geldt ook voor boekjes, knutselmateriaal, notitieblokken en ga zo maar door. Maar heb je al dat papier wel nodig? En wat eindigt er uiteindelijk op de stapel oud papier? Let bijvoorbeeld op met speelgoed van karton. Het lijkt super duurzaam, maar in de praktijk wordt er kort mee gespeeld en levert het veel oud papier op. Koop alleen dingen die ook echt gebruikt worden. En heb je spullen die niet meer gebruikt worden, maar nog wel bruikbaar zijn? Haal bijvoorbeeld de ingekleurde tekening uit een kleurboek en breng de overgebleven kleurplaten naar de winkel of de kringloop om ze (gratis) uit te delen. Breng ook boekjes naar de kringloop als ze niet meer worden gelezen.

4. Hergebruik papier indien mogelijk

Je kunt papier in de meeste gevallen zelf ook nog hergebruiken voordat het weggaat. Gebruik het papier om op de achterkant nog wat te schrijven of tekenen. Of maak gezellig met de kinderen papier-maché met wat behanglijm. Je kinderen vinden het geweldig en zo kun je oud papier nog een keer gebruiken. Heb je de papier-maché creaties niet meer nodig, dan kunnen ze gewoon met het oud papier mee.

5. Let ook op verpakkingen

Veel verpakkingen zijn van plastic. Maar er zijn er ook veel van papier of karton. Dat is lang niet altijd nodig. Let dus op de verpakkingen van de spullen die je koopt. Moet je kiezen tussen karton en plastic? Dan is karton een milieuvriendelijkere keus dan plastic. Maar nog altijd is ook papier en karton belastend voor het milieu, dus het liefst is de verpakking zo minimaal mogelijk.

Papier lijkt een erg milieuvriendelijk materiaal. Maar natuurlijk zijn alle materialen belastend voor het milieu. Papier is dat in het bijzonder omdat het bij het recyclen vaak gebleekt wordt. Dus zelfs papier dat op een duurzame manier uit hout gewonnen wordt, wordt vaak op een veel minder duurzame manier gerecycled. Wil jij het goed doen voor het milieu, dan houd je rekening met deze 5 tips om papier te besparen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond