Home » 5 tips om jouw kind te helpen slagen voor het eindexamen

5 tips om jouw kind te helpen slagen voor het eindexamen

Heb jij een eindexamenkandidaat in huis? Vraag jij je als ouder af hoe je je kind kunt ondersteunen met de eindexamens? Wij geven je vijf praktische tips.
Samenvatting

Heb jij een eindexamenkandidaat in huis? Vraag jij je als ouder af hoe je je kind kunt ondersteunen met de eindexamens? Wij geven je vijf praktische tips.

Heb jij een eindexamenkandidaat in huis? Dan is het een spannende periode. Of je kind er nu goed voorstaat, of echt nog even moet knallen voor goede cijfers: het blijft spannend. Vraag jij je als ouder af hoe je je kind kunt ondersteunen met het leren van de eindexamens? Wij geven je vijf praktische tips.

1. Samenvattingen doorlezen

De eerste en beste tip die ik je kan geven is om je kind aan te moedigen om samenvattingen te gebruiken. Samenvattingen zorgen ervoor dat je kind de belangrijkste stof van een bepaald vak herhaalt. Doordat een samenvatting een beknopt deel is van de volledige inhoud, is het voor je kind veel meer behapbaar en is het leren laagdrempeliger.
Een samenvatting van een vak kan je kind zelf maken, maar als je kind dat lastig vindt kun je ook online terecht voor samenvattingen. Op de website ExamenOverzicht.nl vind je samenvattingen die door andere jongeren geschreven zijn. De tone of voice is dus perfect passend bij jouw kind. En geen zorgen, de samenvattingen zijn allemaal gecheckt door leraren, dus het zijn ook echt goede samenvattingen.

2. Examens oefenen

Wanneer je kind alle stof goed geleerd heeft en het idee heeft dat hij zich goed voorbereid heeft op het vak, is het verstandig om te gaan oefenen met examenvragen. Voor jou als ouder is het lastig om vragen te verzinnen die misschien bij het examen ook gevraagd worden. Ook de manier waarop een examenvraag gesteld wordt, is steeds anders. Daarom is het dan ook zo ideaal om échte examenvragen te oefenen. Met deze examen oefenboeken oefen je per vak of zelfs per onderdeel van een vak met examenvragen. Wanneer je alle oefenvragen hebt gehad, kom je bij ieder vak uit bij een volledig oud examen. Dit is dus een examen dat in de afgelopen jaren afgenomen is op scholen.

3. Print het examenrooster

Er komt veel op je zoon of dochter af in deze periode. De kans dat jouw kind door de bomen het bos niet meer ziet is dan ook aanwezig. Op die momenten kan het helpen om dingen zichtbaar te maken en samen te plannen. Zoek alle examens op en verwerk deze in een weekschema. Je kunt in dit schema eventueel ook samen met je kind invullen wanneer hij of zij voor welk vak wil leren en voorbereiden, maar laat hierbij vooral je kind in de lead. Het heeft geen nut om jouw goed bedoelde ideeën door te drukken, terwijl je kind wellicht behoefte heeft aan een andere aanpak.

4. Wat heeft jouw kind van jou nodig?

Daaropvolgend is dit ook echt een belangrijke tip voor jou als ouder. Wat heeft jouw kind van jou nodig? Stem jouw hulp af op je kind, zodat je op dezelfde lijn zit en elkaar niet gaat irriteren. Vraag welke hulp hij van jou nodig heeft. Wil hij graag overhoord worden door jou? Wil hij graag herinnerd worden aan het feit dat hij moet leren? Wil hij graag samen met jou gemaakte oefenexamens doornemen? Of wil je kind met name jouw mentale steun, en vraagt hij om hulp als dat nodig is?

5. Zorg voor een fijne leeromgeving

Een stabiele plek waar je zoon of dochter goed kan leren is essentieel. Zit je middenin een verbouwing? Dan is thuis misschien niet de beste plek voor je kind om rustig te kunnen leren.
Maar denk ook kleiner:

  • Kook eten dat je kind lekker vindt: goed eten is belangrijk!
  • Zorg dat je kind voldoende vers fruit en groente eet
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de kamer waar je kind studeert
  • Houd een normaal ritme aan: op normale tijden naar bed, sporten, even eruit. Voorkom dat je kind zich een week of langer volledig opsluit in huis: dat komt het leren juist niet ten goede.

Met deze vijf tips kun jij als ouder je kind helpen om te slagen tijdens het eindexamen.
Heb je zelf nog een gouden tip? Deel hem hieronder in de reacties!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond