Home » 3 Tips voor een goede nachtrust voor je kind

3 Tips voor een goede nachtrust voor je kind

Dat slapen belangrijk is hoef ik je vast niet te vertellen. Voor kinderen in de groei is het helemaal belangrijk om elke nacht voldoende te slapen. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ze deze memo regelmatig missen. Wil je je kind een handje helpen en de beste voorwaarden creëren voor een goede nachtrust? Dit zijn mijn tips.

Luister naar je kind

Wat mij het meest parten heeft gespeeld bij het “slecht” slapen van mijn kinderen? Mijn beeld van hoe het hoort. Deze was gebaseerd op wat andere moeders vertelden. En hoewel ervaringen uitwisselen erg fijn en ook belangrijk is, is het nóg belangrijker om naar je kindje te luisteren en te kijken waar het behoefte aan heeft. Huilt en schreeuwt het om je aandacht? Geef die aandacht. Slaapt je kindje beter als jij in de buurt bent? Blijf in de buurt. En echt, in twee regels advies geven gaat echt niet. Wij gingen in elk geval beter slapen toen we de behoeftes van onze kinderen gingen volgen. Dat betekende samen slapen en/of bij ze blijven tot ze in slaap zijn gevallen. En kijkend naar de oudste (nu 7) is niemand er slechter van geworden.

Betrek je kind bij keuzes

Opnieuw ga ik als tip geven om je kind te betrekken bij je keuzes. Er is veel wat wij voor ze bepalen, maar soms kan het erg goed uitpakken als ze mogen meebeslissen. De voor en tegens afwegen en kiezen voor een ganzendons dekbed kunnen ze niet, maar de keuze voor een nieuw dekbedovertrek kun je prima aan ze overlaten. Dit stukje autonomie kan heel goed bijdragen aan het zich op hun gemak voelen in hun slaapkamer en zo indirect weer aan het slapen.

Slaapritueel

Met een slaapritueel bereid je je kind en zijn of haar lichaam voor op het gaan slapen. Idealiter is een slaapritueel niet te lang. Denk aan tandenpoetsen, een schone luier om, pyama aan en een boekje en/of liedje. Het helpt om de overgang naar het bed gaan soepeler te laten verlopen. Met een baby kun je hier al mee beginnen. Hoe eerder hoe beter zou ik zelfs willen zeggen. Omdat het weet wat er gaat komen, geeft het je kindje houvast.

Lees ook: Onze nieuwe plannen voor de kinderslaapkamers

Kinderen en slapen

Slapen is enorm belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het is daarom erg jammer dat dat niet altijd vanzelfsprekend goed gaat. Mogelijk helpen bovenstaande tips je hierbij een handje.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond