De afgelopen dagen was al duidelijk dat hij niet lekker in zijn vel zit. Tandjes dacht ik meteen. In rap tempo schieten ze namelijk door. Toch heeft hij, op heel veel kwijlen na, de afgelopen maanden hier niet heel veel last van gehad. Deze morgen geeft Bas voor de zoveelste keer aan de borst te willen. Ook wil hij niet meer van schoot af terwijl hij het op schoot niet eens echt fijn lijkt te hebben. Ik vraag me daardoor af wat er aan de hand kan zijn. Het slapen is namelijk ook niet meer wat het geweest is. Inslapen duurt lang, na een uur is hij alweer wakker en de middagdutjes kun je beter powernaps noemen. Op het moment is hij 15 maanden en ik ging meteen kijken of er zoiets bestaat als de 15 maanden sprong.

Is het een sprong?

Lang hoefde ik niet te zoeken, want die sprong is er dus wel degelijk. Ik geloof in de sprongetjes. Ik heb geen idee van wanneer ze nou precies komen en gaan, maar ik geloof wel in ze. Als mijn wanhoop nabij is en ik vermoed dat er weleens sprake van een sprongetje zou kunnen zijn, is die er altijd. Sommigen gaan geruisloos aan ons voorbij, maar sommigen laten duidelijk van zich horen.

collage jongen 15 maanden sprong

Lees ook: Bas is 5 maanden

De 15 maanden sprong; hoe uit die zich?

Zoals alle sprongen uit ook deze zich in de drie welbekende H’s. Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid. Om dat laatste moet ik al meteen lachen omdat we vaak grapjes maken over de gemoedstoestand waarin Bas wakker wordt. De ene keer is het een vrolijk boefje dat je meteen inpakt met zijn lieve lach en een andere keer kan dat gewoon 180° gedraaid zijn. De humeurigheid had de laatste tijd de overhand en nu begrijp ik waarom. Verder kan er sprake zijn van conflicten en regelrechte ruzies. Aldus Oei, Ik Groei!

Waar is deze sprong goed voor?

Al die ellende maakt hij (én wij!) niet voor niets door. Na de 15 maanden sprong kan onze dreumes conflicten aangaan, manipuleren en drammen. Jeuj, wat een feest! Het klinkt allemaal heel negatief, maar je kunt het ook anders bekijken. Onze 15 maanders leren nu wat ze moeten doen om een bepaald doel te bereiken. Dit zullen ze de komende tijd altijd op dezelfde manier doen. Want zich aanpassen aan veranderende omstandigheden wordt bewaard voor het volgende sprongetje. Wat wel nu van toepassing is? Bijvoorbeeld anderen imiteren, met emoties oefenen, onderscheid maken tussen van mij en jou, experimenteren met ‘ja’ en ‘nee’, samenwerken, helpen in het huishouden en het verschil leren kennen tussen ‘onbezonnen’ en ‘zorgvuldig’ zijn. En toen raakte ik in de war.

Lees ook: Bas is 6 maanden

Geen sprongetje?

Veel van wat hier tussen staat doet Bas namelijk nu al. Niet heel lang hoor, de afgelopen twee á drie weken denk ik. Het was duidelijk dat hij toe was aan verantwoordelijkheid. Klinkt gek voor een dreumes, maar ik weet het even niet anders te omschrijven. Hij mag van mij zelf zijn luier weggooien en andere prulletjes. Ook de afwasmachine mag hij dichtdoen. Gistermiddag was ik aan het bakken en hij ging uit zichzelf “de tafel dekken” met placemats en onderzetters. Met een grote zus in huis pikt hij natuurlijk het één en ander op, maar toch was ik zo trots als een moeder kan zijn. Ook mag hij kleine boodschapjes doen. Breng dit naar papa of mama bijvoorbeeld. Hij kan nog niet echt praten, maar hij begrijpt veel. Steeds meer. Ook non-verbaal is hij erg sterk. Met name een nee kan hij voortreffelijk met heel zijn lichaam uitstralen.

Of toch wel?

Terug naar mijn verwarring. Het feit dat hij al wat vaardigheden van na de 15 maanden sprong lijkt te kennen zou erop kunnen duiden dat de sprong al voorbij is. Terwijl hij er middenin lijkt te zitten qua de 3 H’s. Misschien zijn het dan toch de tandjes. Of zal hij toch wat oppikken over de naderende gezinsuitbreiding? Daarom wil ik me niet teveel vastpinnen op de sprongetjes en grijp ik er sporadisch naar terug. Wel geeft het me nu een beetje houvast, meer begrip voor mijn kleine boef en inzicht in wat hij zou kunnen. Want eerlijk is eerlijk, ik doe vaak maar wat. Soms volg ik een boekje, soms lees ik ergens wat, maar vaker volg ik mijn intuïtie. En soms weet ik het ook gewoon even niet.

Like it? Pin it!

15 maanden sprong

Wat vind jij van de sprongetjes? Kloppen ze bij je kind? Heb je ervaring met de 15 maanden sprong? Ik hoor het graag!

Bron: Oei, ik groei!

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 %d bloggers liken dit: