Home » Manipuleren en drammen; hallo 15 maanden sprong!

Manipuleren en drammen; hallo 15 maanden sprong!

15 maanden

De afgelopen dagen was al duidelijk dat hij niet lekker in zijn vel zit. Tandjes dacht ik meteen. In rap tempo schieten ze namelijk door. Toch heeft hij, op heel veel kwijlen na, de afgelopen maanden hier niet heel veel last van gehad. Deze morgen geeft Bas voor de zoveelste keer aan de borst te willen. Ook wil hij niet meer van schoot af terwijl hij het op schoot niet eens echt fijn lijkt te hebben. Ik vraag me daardoor af wat er aan de hand kan zijn. Het slapen is namelijk ook niet meer wat het geweest is. Inslapen duurt lang, na een uur is hij alweer wakker en de middagdutjes kun je beter powernaps noemen. Op het moment is hij 15 maanden en ik ging meteen kijken of er zoiets bestaat als de 15 maanden sprong.

Is het een sprong?

Lang hoefde ik niet te zoeken, want die sprong is er dus wel degelijk. Ik geloof in de sprongetjes. Ik heb geen idee van wanneer ze nou precies komen en gaan, maar ik geloof wel in ze. Als mijn wanhoop nabij is en ik vermoed dat er weleens sprake van een sprongetje zou kunnen zijn, is die er altijd. Sommigen gaan geruisloos aan ons voorbij, maar sommigen laten duidelijk van zich horen.

collage jongen 15 maanden sprong

Lees ook: Bas is 5 maanden

De 15 maanden sprong; hoe uit die zich?

Zoals alle sprongen uit ook deze zich in de drie welbekende H’s. Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid. Om dat laatste moet ik al meteen lachen omdat we vaak grapjes maken over de gemoedstoestand waarin Bas wakker wordt. De ene keer is het een vrolijk boefje dat je meteen inpakt met zijn lieve lach en een andere keer kan dat gewoon 180° gedraaid zijn. De humeurigheid had de laatste tijd de overhand en nu begrijp ik waarom. Verder kan er sprake zijn van conflicten en regelrechte ruzies. Aldus Oei, Ik Groei!

Waar is deze sprong goed voor?

Al die ellende maakt hij (én wij!) niet voor niets door. Na de 15 maanden sprong kan onze dreumes conflicten aangaan, manipuleren en drammen. Jeuj, wat een feest! Het klinkt allemaal heel negatief, maar je kunt het ook anders bekijken. Onze 15 maanders leren nu wat ze moeten doen om een bepaald doel te bereiken. Dit zullen ze de komende tijd altijd op dezelfde manier doen. Want zich aanpassen aan veranderende omstandigheden wordt bewaard voor het volgende sprongetje. Wat wel nu van toepassing is? Bijvoorbeeld anderen imiteren, met emoties oefenen, onderscheid maken tussen van mij en jou, experimenteren met ‘ja’ en ‘nee’, samenwerken, helpen in het huishouden en het verschil leren kennen tussen ‘onbezonnen’ en ‘zorgvuldig’ zijn. En toen raakte ik in de war.

Lees ook: Bas is 6 maanden

Geen sprongetje?

Veel van wat hier tussen staat doet Bas namelijk nu al. Niet heel lang hoor, de afgelopen twee á drie weken denk ik. Het was duidelijk dat hij toe was aan verantwoordelijkheid. Klinkt gek voor een dreumes, maar ik weet het even niet anders te omschrijven. Hij mag van mij zelf zijn luier weggooien en andere prulletjes. Ook de afwasmachine mag hij dichtdoen. Gistermiddag was ik aan het bakken en hij ging uit zichzelf “de tafel dekken” met placemats en onderzetters. Met een grote zus in huis pikt hij natuurlijk het één en ander op, maar toch was ik zo trots als een moeder kan zijn. Ook mag hij kleine boodschapjes doen. Breng dit naar papa of mama bijvoorbeeld. Hij kan nog niet echt praten, maar hij begrijpt veel. Steeds meer. Ook non-verbaal is hij erg sterk. Met name een nee kan hij voortreffelijk met heel zijn lichaam uitstralen.

Of toch wel?

Terug naar mijn verwarring. Het feit dat hij al wat vaardigheden van na de 15 maanden sprong lijkt te kennen zou erop kunnen duiden dat de sprong al voorbij is. Terwijl hij er middenin lijkt te zitten qua de 3 H’s. Misschien zijn het dan toch de tandjes. Of zal hij toch wat oppikken over de naderende gezinsuitbreiding? Daarom wil ik me niet teveel vastpinnen op de sprongetjes en grijp ik er sporadisch naar terug. Wel geeft het me nu een beetje houvast, meer begrip voor mijn kleine boef en inzicht in wat hij zou kunnen. Want eerlijk is eerlijk, ik doe vaak maar wat. Soms volg ik een boekje, soms lees ik ergens wat, maar vaker volg ik mijn intuïtie. En soms weet ik het ook gewoon even niet.

Like it? Pin it!

15 maanden sprong

Wat vind jij van de sprongetjes? Kloppen ze bij je kind? Heb je ervaring met de 15 maanden sprong? Ik hoor het graag!

Bron: Oei, ik groei!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
 • Ik geloof wel in sprongetjes maar ik geloof net als jou dat ze niet altijd per se opvallen of dat de dag of week exact klopt. En wat ze precies leren lees ik al helemaal niet of nauwelijks. Kan bij mij onzekerheid veroorzaken of ergernis. Ik heb bij Ian nog maar 1 keer gecheckt op een sprongetje en hij is anderhalf jaar oud. Bij onze oudste nam ik de kalender over en er leek niks van te kloppen, haha. Sindsdien ben ik een (ogenschijnlijk) relaxte moeder geworden I guess.

 • Sommige periodes lijkt het wel alsof ze wekelijks springen 😉 Ik snap je verwarring. Misschien is het de combinatie van alles? Die sprongetjes kloppen meestal wel, maar qua ontwikkeling kan hij best voorliggen op het gemiddelde natuurlijk.
  Vind die vergrote zelfstandigheid en de wil om te helpen trouwens zo mooi om te zien. Knap wat ze al snappen, hè?

 • Bij mijn klopten ze nooit. Mijn kinderen waren in de regel veel langzamer. Daarom heb ik het boek op een gegeven moment afgeserveerd. Hoogstens gebruikte ik groeisprongetjes in het algemeen nog als een verklaring voor lastige periodes.

 • Tis maar een theorie zoals zovelen. De enige rode draad in al die theorietjes is dat wij allemaal levenslang ontwikkelen en spelenderwijs ons aanpassen aan veranderende omstandigheden ( en die zijn er bij jullie thuis nogal wat ;-). Evolutie in het groot maar ook in het kleine. Hoe mooi is dat.
  P.s. prachtfoto waar de ondeugd vanaf straalt. Wees daar zuinig op, die ondeugd bedoel ik met name
  met plezier
  Coleta

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond