Home » 10x thuis tafels oefenen tips

10x thuis tafels oefenen tips

Vroeger stampten we de rijtjes met tafels erin, maar tegenwoordig heb je leuke manieren die je kan gebruiken! Tafels oefenen was nog nooit zo leuk!

Vanaf groep 4 staat het aanleren van de tafels op het programma. Vroeger stampten we de rijtjes erin, maar tegenwoordig heb je leuke manieren die je kan gebruiken! De leukste 10 heb ik voor je op een rijtje gezet. Tafels oefenen was nog nooit zo leuk!

1. Gooi het antwoord!

Bewegen stimuleert de hersenen en daardoor kan je dingen beter onthouden. Het is dan ook een goed idee om bewegen en tafels aanleren te combineren. Verzamel 10 even grote blikken en plak op de blikken de antwoorden. Ga je de tafel van twee doen, dan komen op de blikken 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 en 20. Zet ze op een rijtje en laat jouw kind het juiste antwoord om gooien. Gooit hij een ander blik om? Vraag dan naar de som die erbij hoort. Zo blijf je oefenen.

2. Kalender in de wc

Als je dan toch op de wc zit, kun je net zo goed de tafels even door kijken. Online kan je mooie posters vinden waar de tafels op staan. Elke tafel zijn elke kleur en vak. Op bol.com vond ik deze, die ziet er super leuk uit, vind je niet? Hoe vaker je iets ziet, hoe beter je het kunt onthouden. Kan je zelf ook nog even die tafels goed doornemen voordat je gaat oefenen met jouw zoon of dochter!

3. Gebruik tafelkaarten

Naast het horen, is het voor veel kinderen ook fijn om het te zien. Tafelkaarten zijn daarom uitermate geschikt om te oefenen met de tafels! Doordat ze het zien, begrijpen ze meer de logica van de tafels. Vooral voor beelddenkers heel fijn. Er zijn verschillende tafelkaarten. Bij deze variant staat in het midden de tafel en daarom heen, in een rondje, de antwoorden. Op de achterkant staat de tafel in een rijtje. Ideaal!
Ook deze rekenspelletjes met speelkaarten zijn een aanrader!

4. Oefen het met loco

Loco is niet alleen voor peuters en kleuters, maar ook voor de rest van de basisschool kinderen. Ze hebben nu ook boekjes waarmee je de tafels kan oefenen. Het fijne van loco mini is dat ze de antwoorden zelf kunnen controleren. Je hebt verschillende boekjes die je kan kopen. Zo zijn ze op een andere manier bezig met de tafels

5. Teken de tafels

Voor kinderen is het heel fijn om te zien wat 2 keer 4 nu daadwerkelijk is. Teken daarom de sommen. Teken bijvoorbeeld een mand met vier eieren en daarnaast weer een mand met vier eieren. Leg uit dat je twee manden ziet met elk 4 eitjes erin. vier en vier. Twee keer vier dus. Zo kan je alle tafels af gaan.

6. Maak je eigen memory of domino spel

Knip 20 vierkantjes uit. Zet op 10 blaadjes de som en op 10 blaadjes de uitkomst. Spelen maar! Zo ben je spelenderwijs met de tafels bezig en dat is toch een stuk leuker dan het in je hoofd stampen. Bij domino zorg je ervoor dat je aan de ene kant een som hebt en aan de andere kant een uitkomst van een andere som. Wie is als eerste alle “stenen” kwijt?

7. Tafels online oefenen

Online zijn er een heleboel websites waar je de tafels kan oefenen. Op tafelsoefenen.nl vind je allemaal spelletjes die ze kunnen spelen terwijl ze de tafels oefenen. Welk kind vindt het nou niet leuk om spelletjes te spelen op de laptop of op de tablet? Ik weet zeker dat je ze hier wel enthousiast voor kan maken!

8. Bouw je tafels met lego

LEGO heeft ontzettend veel blokjes en kleuren. Daardoor kan je deze blokjes ook inzetten om te leren. Zoek 10 verschillende kleuren en bouw de tafel. Bij de tafel van 1 komt er van elke kleur maar eentje op de toren. Bij de tafel van twee zijn dat er twee van elke keer. En bij de tafel van 3…. je raadt het al. Dat zijn er dan drie. Zo kan je elke tafel bouwen.

9. Zing het!

Op YouTube zijn er filmpjes te vinden waar je samen de tafels kunt zingen. Hou je van zingen en jouw kind ook? Zoek ze op en ga ervoor staan. Zingen is natuurlijk veel leuker dan het alleen maar opzeggen. Kijk wel wat past bij jouw kind. Sommige zijn wat kinderachtig en andere erg druk. Hieronder is een voorbeeld van een goed herkenbaar liedje. Het deuntje helpt het onthouden. Alleen een beetje jammer dat er een spelfout in de tekst van het nummer staat, maar ja, het liedje is wel heel ‘makenlijk’.

10. Springen maar!

Spring door het huis terwijl je de tafels op zegt of maak buiten een hinkelbaan. Oefen je de tafel van 3? Dan mag je alleen staan op de tegels waar de uitkomsten van de tafel van 3 op staan. Maak verschillende “springbanen” zo voorkom je dat ze straks 10 tegels ver moeten springen. Kinderen vinden het altijd fijn om lekker bezig te zijn.

Vroeger stampten we de rijtjes met tafels erin, maar tegenwoordig heb je leuke manieren die je kan gebruiken! Tafels oefenen was nog nooit zo leuk!

Lees ook: Te weinig schoolwerk tijdens huisonderwijs••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond