Home » 10 huishoudelijke klusjes waarbij je kind kan helpen

10 huishoudelijke klusjes waarbij je kind kan helpen

Vele handen maken licht werk, ook thuis. In deze blog 10 huishoudelijke klusjes waarbij kinderen kunnen helpen. Zo kunnen kinderen wennen aan helpen.

We zijn allemaal druk, drukker, drukst. En tussen een gezin, een baan en misschien zelfs wel een eigen bedrijf komt het huishouden vaak ook nog om de hoek kijken. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat het iemands hobby is om het huis wekelijks van boven tot onder te poetsen, en het betalen van een werkster is ook niet voor iedereen weggelegd. Hoe je dan toch je huis een beetje op orde houdt? Laat je kinderen meehelpen met de huishoudelijke klusjes. In deze blog deel ik 10 klusjes waar jouw kinderen prima mee kunnen helpen.

Samen de huishoudelijke klusjes doet is leuker

Zeker als je kleine kinderen hebt, is het soms lastig om aan al die huishoudelijke taken toe te komen zonder dat je ieder 5 seconden moet ingrijpen bij je kinderen. Start dan eens om je kinderen te betrekken bij een klusje. Iets aangeven, of even vasthouden, samen met mama of papa iets moeilijk doen, het zorgt ervoor dat je kind zich betrokken voelt. En als je wilt dat je kinderen later betrokken gaan voelen bij, en verantwoordelijk voelen voor het huishouden, kun je natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen! Met een jaar of twee kun je kinderen echt al mee laten helpen met kleine klusjes. Bij de komende 10 voorbeelden, kun je natuurlijk zelf bepalen of jouw kind oud (en verstandig) genoeg is om het zelf te doen, of dat het misschien beter een gezamenlijke activiteit kan zijn. Hoe dan ook, jong geleerd is oud gedaan!

Klusje 1: De was ophangen of vouwen

Van jong tot oud, iedereen kan helpen bij deze huishoudelijke klusjes. Natuurlijk laat je je kinderen niet gelijk beginnen met de luxe pantalons of jouw nette jurkjes, maar handdoeken, of zelfs overhemden zijn relatief makkelijke dingen om op te hangen. Bij jonge kinderen gaat het natuurlijk spelenderwijs. Spelen met het knijpermandje, en steeds de knijpers mogen aangeven. Of zelf de vaatdoekjes aan een lijntje knijperen voelt als een hele verantwoording. Oudere kinderen kun je zoals gezegd de handdoeken laten ophangen, of als je ze in de droger doet, laten opvouwen of oprollen. Laat je kind een keer zien hoe het werkt, en ze doen je zonder moeite na. In de tussentijd sorteer jij weer een nieuwe was voor in de machine.

Klusje 2: De vaatwasser in- of uitruimen

Het is een fantastisch apparaat, die vaatwasser, maar nog steeds iets er niks bedacht op het in- en uitruimen van deze keukenkanjer. Hoe je deze klus makkelijker kunt maken? Leer je kinderen aan om gelijk na het eten hun bord, bestek en beker op de juiste plaats in de vaatwasser te zetten, dat scheelt sowieso. En uitruimen is in 2 minuten gedaan als je de kids laat helpen. Mijn kleuter maakt het bestekmandje netjes leeg in de la (is ook nog eens een leerzame activiteit – want ordenen!) en terwijl zij dat doet, geef ik de plastic bordjes aan de peuter die ze in de kast legt. De glazen doe ik zelf en zo zijn wel snel klaar. Als je kinderen wat ouder zijn, hebben ze daar jouw hulp natuurlijk niet bij nodig.

Klusje 3: Tafel dekken

Terwijl jij staat te koken, neem ik aan dat je kinderen even iets anders doen. Geef 10 minuten voordat het eten klaar het seintje dat ze daarmee moeten stoppen, en even de borden, bestek en onderzetters op tafel leggen. Meestal kijken ze even in de pan wat ik maak en vraag ik of zelf willen bedenken wat we daarbij nodig hebben. Ik roep er zelf ook altijd even achteraan dat ze voor zichzelf iets te drinken mogen pakken en tien minuten later zitten we kant en klaar aan tafel. Het is een kleine moeite en jij bent zeker niet de butler thuis.

Klusje 4: De was sorteren

Nog zo’n klusje wat een kind prima kan doen. Verzamel alle was uit het huis en gooi het op een grote hoop. Zet wasmanden klaar voor wit – kleur – zwart en waar jij verder nog in sorteert en laat de kinderen alle kledingstukken in de goede wasmand gooien. Als je slim bent, hang je aan elke wasmand zo’n waszakje, voor sokken en lingerie, dat kan daar dan ook gelijk in. Zo loop jij makkelijk de kant en klare wasmanden naar de wasmachine toe.

Klusje 5: Helpen met koken

Je kunt je kinderen ook niet snel genoeg betrekken bij het bereiden van een maaltijd. Echt, je kind zal je dankbaar zijn dat het heeft leren koken op jonge leeftijd zodat het later in ieder geval weer wanneer iets gaar is, of hoe je rijst kook zonder het te laten overschuimen. Begin bij de voorbereiding, bijvoorbeeld het wassen of snijden van de groenten. Wanneer je kinderen wat ouder zijn, kun je ze ook een aantal simpele recepten leren. Of in ieder geval leren hoe je een recept leest en iets klaar moet maken. Uiteindelijk kun je er naartoe werken dat je pubers eens per week een maaltijd koken. Kun jij lekker met een wijntje op de bank gaan zitten.

Klusje 6: Bedden afhalen

Nog zo’n klus die jou je rug kost maar die je kinderen makkelijk zelf kunnen doen. Neem een vast moment in de week en zeg ’s ochtends bij het wakker worden ‘Haal je bed gelijk even af’ en laat ze het gelijk bij de wasmachine leggen. Jij hebt al het wasgoed bij elkaar en je kunt snel weer door!

Klusje 7: Je eigen kamer netjes houden

Oke, ik begrijp dat dit er eentje is waarvan je denkt ‘Ja maar dat doen ze gewoon niet!’. Dat is écht heel herkenbaar. Maar voordat je van je kind kunt verwachten dat hij of zij de eigen kamer netjes houdt, zul jij goede voorwaarden moeten scheppen. Zorg ervoor dat er geen overdaad is aan spullen. Rouleer bijvoorbeeld het speelgoed. En zorg er vooral voor dat er voldoende opruimmogelijkheden zijn. Hoe logisch het soms ook lijkt, het kinderbrein werkt heel anders dan dat van volwassenen en daardoor moet je opruimen zo gemakkelijk mogelijk maken.

En nog iets, wees niet te kieskeurig. Ik snap dat jij graag wil dat alle Duplo gescheiden in een eigen bak gaat, en zeker niet gemixt met Lego of Playmobil. Maar laat je kind dat lekker zelf uitzoeken. Wanneer ze spelen gebruiken ze ook alles door elkaar. Dat stimuleert zelfs de fantasie. Willen ze alles bij elkaar gooien, laat ze. Zolang de grond leeg is en jij, of zij (zie je wat ik daar deed?) er daarna met de stofzuiger en een dweil doorheen kan, is het gewoon prima. Het hoeft allemaal niet perfect!

Klusje 8: Het maken van het weekmenu

‘Wat eten we vandaag?’, vroeg ik mijn moeder vroeger zeg maar iedere dag. ‘Poep van Polly, dus ga maar even naar de manege om een zakje te halen’, antwoordde mijn moeder steevast. Als je die vraag nou niet iedere dag wil beantwoorden, laat je kinderen dan meehelpen met het maken van het weekmenu. Je kunt het helemaal vrij laten, en een weekje de schijf van P eten (pizza, patat, pannenkoeken, poffertjes en pasta) of je stuurt ze een beetje. Misschien heb je zelf wel een vast lijstje waar je regelmatig je avondeten uit kiest. Dat kunnen je kids ook doen. Maak een lijstje voor de hele week, geef aan op welke dagen ze waaruit mogen kiezen en jij maakt ze deelgenoot van het proces.

Klusje 9: Stofzuigen

Als jij zorgt dat je met regelmaat echt grondig stofzuigt, kunnen je kinderen tussendoor echt wel even met de Franse slag door het huis heen. Laat ze zien waar het ergste stof of de meeste huisdierharen zich ophopen, en leer ze ook gelijk dat er onder de bank of het bed de grootste stofmonster wonen. Stofzuigen kan iedereen.

Klusje 10: boodschappen doen

Boodschappen doen moet kleine kinderen is niet iedereens favoriete bezigheid. Je kunt het echter wel een stuk leuker voor jezelf maken door je kinderen een taakje te geven. Geef ze een opdracht om iets te pakken, of geef ze zelfs een eigen lijstje mee van spullen waar ze makkelijk bij kunnen. Kinderen al wat ouders? Zelf was ik een jaar of 8 toen ik voor het eerst voor een pak melk naar de supermarkt werd gestuurd. En nadat ik steeds vaker voor een klein boodschapje werd weggestuurd, kreeg ik ook wel een lijstje mee van 5 dingen. Uiteindelijk ging ik zelf boodschappen doen als ik zou koken zodat het eten klaar stond als mijn ouders thuis kwamen. Je bouwt het natuurlijk op, zodat je er later de vruchten van plukt!

Alles hoeft niet perfect

En om het nogmaals te benoemen: het hoeft niet perfect. Wij moeders stellen voor onszelf regelmatig onhaalbare doelen en wanneer we die niet bereiken zijn we teleurgesteld in onszelf. Helemaal niet nodig. Huishoudelijke klusjes zijn geen zaken die alleen door jou gedaan hoeven te worden. En heel eerlijk, als er een keer niet gestofzuigd wordt, komt er dan iemand bij jou thuis controleren? Nee toch? Perfect moet niet het doel zijn. Jouw kinderen herinneren zich later niet dat de vloer altijd gedweild was, of dat er altijd een volle wasmand stond te wachten. Je kinderen herinneren zich de fijne momenten met hun ouders. Perfect is niet nodig. Prima is goed genoeg!

Vele handen maken licht werk, ook thuis. In deze blog 10 huishoudelijke klusjes waarbij kinderen kunnen helpen.


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond